YaÅŸam

Adana’da bulunan tarihi mozaik koruma altına alındı

Adana’nın Kozan ilçesine bağlı Hamamköy Mahallesi’nde bir vatandaş tarafından ikametinin bahçesinde tuvalet çukuru kazarken bulunan ve Roma dönemine ait olduğu belirtilen mozaik koruma altına alındı.

Adana’da bulunan tarihi mozaik koruma altına alındı
08-03-2018 16:18

Alınan bilgiye göre Serkan Biçer, evinin arka bahçesinde tuvalet çukuru açmaya çalışırken bulduÄŸu mozaiÄŸi hemen jandarma ekiplerine haber verdi. Jandarmanın, Müze MüdürlüÄŸü ile görüÅŸmesi ve ardından yapılan incelemeler neticesinde bölgede yaklaşık 20 metre geniÅŸliÄŸinde ve L ÅŸeklinde bir mozaiÄŸin bulunduÄŸu belirtildi. Roma dönemine ait olduÄŸu tespit edilen mozaiÄŸin üzeri müze yetkililerince kapatılıp koruma altına alındı. Öte yandan evin duvarlarına ve çeÅŸitli yerlerine kameralar yerleÅŸtirilip mozaiÄŸin bulunduÄŸu alanın koordinatlarının da alınarak uydu üzerinden takip edilerek güvenliÄŸin saÄŸlandığı öÄŸrenildi.

"EŞİM TAÅžLARA ZARAR VERMEMEMÄ° SÖYLEDÄ°"

"Evimize gelen giden çok oluyor. Bazen düÄŸün, niÅŸan ve mevlüt gibi etkinliklerde evimizin bahçesinde bir tuvalete ihtiyaç oluyordu. Annem de bana bahçeye bir tuvalet çukuru kazmamı istedi. Ben de önce yukarıdan kazmaya baÅŸladım. Orayı kazarken önce tuÄŸla parçaları geldi ve çeÅŸitli katmanlar geldi. Fakat annem oradan traktör geçeceÄŸini ve bu yüzden biraz daha aÅŸağıdan çukur kazmam gerektiÄŸini söyledi. Ben de aÅŸağıdan çukuru kazmaya baÅŸladım yine aynı ÅŸekilde tuÄŸla parçaları ve çeÅŸitli parçalar ile kiremit kırıklarına rastladım. Daha sonra küçük renkli taÅŸlar buldum. Sanki seramiÄŸe benziyordu. Hemen eÅŸime haber verdim. EÅŸim de bana bu taÅŸlara zarar vermememi söyledi ve beraberce tel fırça ile sürterek temizlik yaptık ve mozaiÄŸi ortaya çıkardık. Daha sonra aileme ve arkasından da karakola bildirdik. Jandarma ekipleri ve müzeden yetkililer gelerek burada fotoÄŸraf ve video çekiminde bulundular. Tabi biz de cep telefonumuzla o arada çekim yapmıştık. Daha sonra güvenlik amacıyla mozaiÄŸin üzerine battaniye, naylon ve üzerine de toprak dökülerek mozaik koruma altına alındı. Bakanlık ile gerekli yazışmaların yapıldığı ve önümüzdeki günlerde burada bulunan mozaiÄŸin gün yüzüne çıkarılması için çalışmaların baÅŸlayacağını bize söylediler. Hatta bize burada bir medeniyet bulduÄŸumuzu kaydettiler" dedi.

"HEMEN JANDARMAYA BÄ°LDÄ°RDÄ°K"

Evin hanımı Yasemin Biçer ise "EÅŸim bahçeyi kazmıştı annesi ’yanlış yeri kazmışsın’ dedi ’buradan motor geçmesi lazım’ dedi. Ondan sonra kendisi geldi burayı kazmaya baÅŸladı. EÅŸtikten sonra çok yakın bir ÅŸeyde hemen çıktı ortaya. Bana geldi hatta ben de bulduÄŸu taÅŸları tekrar attım içine. Biz burayı kazdık ve temizledik mozaik ortaya çıktı. Ben de belli ki bir ÅŸey bulduk dedim ve hemen jandarmaya bildirdik. Bize burada bir medeniyete ait kalıntılar bulduÄŸumuzu söylediler. Bize çeÅŸitli sorular sordular geçmiÅŸte kimlerin burada yaÅŸadığı hakkında. Biz de bilmediÄŸimizi atalarımızın ve dedelerimizin bildiÄŸi kadarı ile burada Ermenilerin yaÅŸadığını söyledik. Zaten bizim bahçemizde eski medeniyete ait izler bulunuyor. Anavarza’ya giden su kanalı ve bir eve ait merdiven kalıntısı. MaÄŸazalarımız da var. Yani bir kalıntılar vardı ama biz mozaik çıkınca biraz ÅŸaşırdık. Burası bir medeniyet kültürüymüÅŸ. Geldiler bunun üstüne battaniye benzer bir kumaÅŸ örttüler. Kameralar kuruldu, buranın koordinatlarını aldılar, izlenimler baÅŸladı. Biz sorduÄŸumuzda da ödenek gelir gelmez kazı çalışmalarına baÅŸlayacaklarını, ona göre bakanlık ne karar verirse artık burada mı kalacak yoksa taşınacak mı bilmiyoruz. Hatta biz bunu hemen jandarmaya bildirdiÄŸimiz için bize ödül vereceÄŸini söylediler" diye konuÅŸtu.
(Emre Bozdemir/Ä°HA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER