Dünya

Afgan askeri erkek çocukları istismar etti, ABD askeri göz yumdu

Özellikle kırsal kesimdeki komutanlar arasında cinsel istismarın yaygın olduğu, ‘Taliban’a karşı destek veren müttefik’ ABD ordusunun da bu istismarcıları ayıklamak yerine silahlandırıp köylere gönderdiği Afganistan’dan bu yönde benzer bir haber daha geldi.

Afgan askeri erkek çocukları istismar etti, ABD askeri göz yumdu
21-09-2015 19:30


ABD’li New York Times’ın haberine göre, ABD askerlerine, Afgan askerlerin köylerdeki erkek çocukları istismar etmesine ses çıkarmaması talimatı verildi. Mahkeme kayıtlarının kaynak gösterildiği haberde, Afgan askerlerin askeri üslerde dahi çocuklara cinsel istismarda bulunduğu, ama ABD askerlerinin üstlerinin talimatı doğrultusunda bunlara göz yumduğu ifade edildi.

'ONLARIN KÜLTÜRÜ BÖYLE, KARIŞMAYIN'

Afganistan’da görevde olan ABD’li bir askerin babasının aktardıkları da yaşanan korkunç olayları gözler önüne serdi: “Oğlum, Afganların üsse getirdikleri erkek çocukların seslerini duyabiliyormuş. Gece çığlıklarını duyuyorlarmış, ama müdahale etmelerine izin verilmiyormuş. Üstlerine şikâyet ettiklerinde ise ‘Başka tarafa bakın, bu onların kültürü’ cevabını almış.”

'TALİBAN'DAN DAHA KÖTÜ ŞEYLER YAPANLARA SES ÇIKARMIYORUZ'

Eski bir Özel Kuvvetler Komutanı olan Dan Quinn de “Afganistan’dayız, çünkü Taliban’ın insanlara korkunç şeyler yaptığını, insan haklarını nasıl ihlal ettiğini duyuyorduk. Ama şimdi Taliban’dan daha kötü şeyler yapanlara yetki veriyoruz. Bunlar, köylerdeki yaşlı insanların bana söylediği şeyler” ifadelerini kullandı. Quinn bir keresinde seks kölesi olarak kullandığı bir çocuğu yatağına zincirleyen bir Afgan askerini de dövdüğünü anlattı.

Öte yandan cinsel istismara sessiz kalmayan askerler disiplin cezası alıyor ya da ordudan ayrılmaya zorlanıyor.

Bu arada Afganistan’dan ABD birliklerinin sözcülerinden Komutan Brian Tribus, bu söylenenlere deyim yerindeyse ‘Mevzu Taliban’sa, gerisi teferruattır’ savunması yapan bir cevapla karşılık verdi:
“Afgan askeri veya polisinin cinsel istismarda bulunduğu iddiaları Afgan ceza hukukunun kapsamına girer. Afganistan’daki ABD askerlerinin bunları rapor etmesi şart değildir. Tecavüz, savaş suçu olarak kullanılıyorsa ise durum değişir.”

VATAN

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER