Gündem

Afgan kadın polislere Türkiye’de ’özel harekat’ eğitimi

Türkiye ile Afganistan arasında imzalanan protokol çerçevesinde Sivas Polis Meslek Yüksek Okulu’nda 59 Afgan kadın polisine özel harekat eğitimi verilecek.

Afgan kadın polislere Türkiye’de ’özel harekat’ eğitimi
02-05-2016 17:29

Afganistan halkına güven ve asayiÅŸ içerisinde bir ortam saÄŸlanması amacıyla Afgan polis adaylarının Sivas’ta eÄŸitim görmesi için 2011 yılında iki ülke arasında protokol imzalandı. Protokol kapsamında bugüne kadar 2 bin 753 Afgan polis adayı eÄŸitim görerek mezun oldu. EÄŸitimler kapsamında bu yıl da ’Özel Harekat EÄŸitimi’ için 59, ’EÄŸiticilerin EÄŸitimi’ içinse 30 Afgan polis gönderildi.

18 Nisan günü eÄŸitimlerine baÅŸlayan Afgan kadın polisler için tören düzenlendi. Törene, Ä°çiÅŸleri Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk, Sivas Valisi Alim Barut, Afganistan Ä°çiÅŸleri Bakan Yardımcısı Ekramuddin Yawar, Polis Akademisi BaÅŸkanı Prof. Dr.Yılmaz Çolak ve il protokolü katıldı. Afganistan ve Türkiye milli marÅŸlarının okunmasının ardından baÅŸlayan programda konuÅŸan Ä°çiÅŸleri Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk, "Polis Akademisi BaÅŸkanlığı olarak daha güvenli bir Türkiye ve daha güvenli bir dünya için, tüm gayretimizle çalışıyoruz. Nitelikli personel yetiÅŸtirilmesi konusunda uluslararası iÅŸbirliÄŸini büyük bir fırsat olarak deÄŸerlendiriyoruz. Modern ve çaÄŸdaÅŸ polislik uygulamaları konularında verilen eÄŸitimlerle dünyanın bir barış adası haline gelmesi için dost ve kardeÅŸ ülkelerle yürütülen eÄŸitimlere ayrı bir önem veriyoruz" dedi.

"Ä°KÄ° ÜLKE ARASINDA ESKÄ°YE DAYANAN BÄ°R DOSTLUK VARDIR"

Afganistan ile Türkiye arasındaki iliÅŸkilere deÄŸinen Öztürk, "Afganistan ile iliÅŸkilerimize baktığımızda iki dost ve kardeÅŸ ülke arasında çok eskilere dayanan tarihi dostluk iliÅŸkileri bulunduÄŸu kolayca görülmektedir. 1747 yılında kurulan Afgan devletini tanıyan ilk ülke Osmanlı Devleti’dir. CoÄŸrafi olarak bakıldığında Afganistan, Türkiye’den uzak olsa bile tarihi, kültürel ve siyasi olarak bir o kadar yakındır. Türkiye ile Afganistan arasında geçmiÅŸten gelen dostluk ve kardeÅŸlik çerçevesinde devam eden iliÅŸkiler her alanda giderek geliÅŸmektedir. Emniyet Genel MüdürlüÄŸümüzle, Afgan Ulusal Polisi arasında yoÄŸun iÅŸ faaliyetleri sürdürülmekte Türk polisi, Afgan polisine ihtiyaç duyduÄŸu her alanda elinden gelen desteÄŸi saÄŸlamaktadır. Özellikle son yıllarda iki ülke polis teÅŸkilatları arasında eÄŸitim iÅŸbirliÄŸi faaliyetleri memnuniyet ve ciddi bir ÅŸekilde yoÄŸunluk kazanmıştır. Türkiye ile Afganistan arasında imzalanan uluslararası anlaÅŸma çerçevesinde 2011 yılından itibaren Afgan Ulusal Polis adaylarına Sivas Polis Meslek Yüksekokulu tahsis edilerek temel polis eÄŸitimleri düzenlenmeye baÅŸlanmıştır." diye konuÅŸtu.

YOÄžUN PROGRAM

ÖÄŸrencileri yoÄŸun bir eÄŸitim programının beklediÄŸini ifade eden Öztürk, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:

"ÖÄŸrenciler polis eÄŸiticileri eÄŸitimi ve özel harekat eÄŸitimi ile ilgili olarak yaklaşık 2 aylık yoÄŸun bir eÄŸitim programı beklemektedir. Bu süre içerisinde sizlere ilk yardım, yönetim becerileri, liderlik, insan hakları, resmi yazışma teknikleri, silah bilgisi, bilgisayar gibi farklı teorik uygulamalı dersler göreceksiniz. Sizden beklentimiz bu dersleri en iyi ÅŸekilde öÄŸrenerek ülkenize dönmenizdir. Ä°nanıyorum ki burada almış olduÄŸunuz eÄŸitimlerle Afganistan da güvenliÄŸin tesis edilmesi ve halkın refahının yükseltilmesi için üstün hizmetler göstereceksiniz. Yüzünü güldüreceÄŸiniz Afganlı kardeÅŸlerimizin veya başını okÅŸayacağınız küçük bir Afganlı çocuÄŸun mutluluÄŸuna bizleri de ortak edeceksiniz."

KonuÅŸmaların ardından Afganistan Ä°çiÅŸleri Bakan Yardımcısı Ekramuddin Yawar, Ä°çiÅŸleri Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk’e çeÅŸitli hediyeler verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER