Gündem

"Afganistan’ın güven içerisinde olması Türkiye’nin en önemli talebidir"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Afganistan İslam Cumhuriyeti Mülteciler ve Geri Dönüş Bakanı Sayed Hussaın Alimi Balkhi’yi kabul etti.

10-09-2018 22:20

Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, Afganistan Ä°slam Cumhuriyeti Mülteciler ve Geri DönüÅŸ Bakanı Sayed Hussaın Alimi Balkhi’yi makamında kabul etti. Bakan Soylu, heyetler arası görüÅŸmede birçok konuya deÄŸineceklerini, güvenlik iÅŸbirliÄŸi, göç ve FETÖ’yle mücadeleye kadar birçok konu baÅŸlığının söz konusu olduÄŸunu ifade etti. Türkiye ile Afganistan arasında her gün daha da geliÅŸen iÅŸbirliklerinin olduÄŸunu da ifade eden Soylu, bu konuları çok daha iyi noktalara taşıyacaklarını söyledi. “Afganistan’ın güven içerisinde olması, özellikle Türkiye’nin en önemli talebidir” diyen Soylu, güvenlik iÅŸbirliÄŸi, terörle mücadele ve göç meselesini Afganistan’la iÅŸbirliÄŸi içerisinde yürütmeye çalıştıklarını kaydetti. Afganistan ile Türkiye’de okuyan öÄŸrenciler, Türkiye’de ikamet alarak oturanlar ve diÄŸer vasıtayla gelenler konusunda sürekli diyalog halinde olduklarını ifade eden Soylu, ÅŸunları söyledi: 
"Gerek Afganistan’ın güvenliÄŸi, gerek Afganistan’ın atacağı adımlar konusunda Türkiye sonuna kadar destektir. Bunu da bugüne kadar attığı adımlarla birçok kez kanıtlamıştır. Bunu iki ülkenin iliÅŸkisi olarak görmek, hem Türkiye hem de Afganistan’a tanımlanmamış bir deÄŸer verilmiÅŸ olur. Bu iki ülkenin iliÅŸkisi deÄŸil bir evdeki iki kardeÅŸin iliÅŸkisi gibidir. Bütün iliÅŸkilerimizi bu anlayış belirler.” 
Sayed Hussaın Alimi Balkhi ise iki ülke arasında ortak çok konunun bulunduÄŸunu kaydederek, bu konulardan birinin terörle mücadele olduÄŸunu vurguladı. DiÄŸer bir konunun da göç meselesi olduÄŸunu söyleyen Balkhi, “Bunları bir an önce masaya yatırmak ve incelemek çok önemlidir. Ä°nÅŸallah, çok iyi sonuçlar alacağız. Aynı zamanda Türkiye’ye ve Türk halkına teÅŸekkür etmek istiyorum. Afganistan halkının her zaman yanında oldular. Özellikle son yıllara baktığımızda hem siyasi hem ekonomi anlamında Afganistan’ın yeniden kalkınması anlamında çok yardımcı oldunuz. Türkiye, her alanda Afganistan’ın yanında olmuÅŸtur, yardımcı olmaya çalışmıştır” dedi. 
Balkhi, "Ä°ki ülkenin kardeÅŸliÄŸi herhangi bir ÅŸekilde bozulamaz ve iki millet de gerçekten birbirinden ayrılamaz. Bu bizi çok mutlu ediyor" ÅŸeklinde konuÅŸtu. 
(Emre Yüzügüldü /Ä°HA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER