Spor

Avrupa şampiyonu bu akşam Wembley'de belli olacak

Euro 2020'nin final maçında bu akşam İngiltere ve İtalya karşı karşıya gelecekler

Avrupa şampiyonu bu akşam Wembley'de belli olacak
11-07-2021 11:02

Avrupa Futbol Şampiyonası’nda heyecan bu gece oynanacak final maçıyla sona eriyor. Aslında geçtiğimiz yaz düzenlenmesi gerekirken tüm dünyayı etkisi altına alan salgın nedeniyle bir yıl ertelemeli olarak gerçekleştirilen, 11 farklı ülkenin ev sahipliğindeki EURO 2020’de bir aydır süren heyecana Londra’daki İtalya-İngiltere buluşmasıyla nokta konuyor.
İtalya’nın klasik 4-3-3, İngiltere’nin ise 3-4-3’lü bir düzende çıkması beklenen maçta İtalya’nın Barella, Verratti ve Jorginho’lu orta sahası bir tık güçlü görünüyor. İki ön libero Rice ve Phillips’in oldukları yerde çakılı kalmalarını sağlayarak geriden top çıkarmalarını da zorlaştırıp bu bölgede üstünlük sağlamak Mancini’nin ekibi için en beklendik oyun varyasyonu.
Orta sahasındaki oyuncular rakibe göre biraz daha defansif görünen İngiltere’nin ise kanat etkinliği İtalya’ya nazaran daha kuvvetli. İngilizlerin kenarları, kanat beklerinin de bindirmeleriyle yoğun olarak kullanması ve (Spinazzola’nın yokluğunda İspanya’nın da denediği gibi) rakibin özellikle sol tarafından yüklenmesi bekleniyor.
Finallerin genelde temkinli bir atmosferde oynandığı göz önünde bulundurulduğunda ise tüm bu taktiklerin yanı sıra, kilidi açacak adımın bireysel bir becerinin akabinde ortaya çıkması ise çokça rastlanan bir senaryo olarak akıllarda tutuluyor.

Grubundan üçte üç yaparak çıkan İtalya, aynı zamanda turnuvadaki tüm maçlarını kazanan tek takım ve Roberto Mancini yönetimindeki ekip 33 maçtır rakiplerine yenilmiyor. Avrupa’nın en formda takımı görünümündeki Gök Maviler’e karşı İngiltere’nin de göz kamaştırıcı sonuçları dikkat çekiyor. Teknik direktör Gareth Southgate yönetiminde çok iyi bir seri yakalayan Üç Aslanlar, sadece grup aşamasındaki derbide İskoçya ile berabere kalırken, diğer mücadelelerden galip ayrılmayı ise başardı. İtalya finale gelene kadar 12 gol atıp 3 gol yerken; İngiltere ise toplamda 10 gol attı ve kalesinde sadece 1 gol gördü. İstatistiklerde İngiltere kılpayı önde görünse de rakamlar her zaman kendi başına gerçeği yansıtmayabilir.

İngiliz takımının bu istatistiklere İtalya’nınkilere nazaran nispeten daha kolay rakipler karşısında eriştiğini söylemek yanlış olmayacaktır. İngiltere turnuvadaki tek flaş galibiyetini Almanya karşısında aldı. Gök Maviler ise Belçika ve İspanya olmak üzere iki favoriyi saf dışı bıraktı. Tarihsel olarak ise İtalya’nın başarıları daha fazla ve daha bir turnuva takımı görüntüsünde. İtalya daha önce bir kez Avrupa Şampiyonu olurken, İngiltere ilk kez bu başarıyı yaşamayı hedefliyor. İtalyanlar 4 Dünya Kupası sahibiyken İngiltere ise 1966’da yaşadığı bu mutluluktan 55 yıl sonra aynı zamanda ikinci büyük kupasını kaldırmak için sahaya çıkacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER