Gündem

Bakan Çavuşoğlu’ndan Ermeni vekile tokat gibi DEAŞ cevabı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan Milletvekili Koryun Nahapetyan’ın sorduğu "Türkiye DEAŞ’ı mı destekliyor" sorusuna tepki göstererek, "Bizim DAEŞ’e destek verdiğimizi nasıl söylersiniz? DAEŞ’e karşı şuanda aktif operasyonu sürdüren kim? Dürüst olmak lazım" dedi.

Bakan Çavuşoğlu’ndan Ermeni vekile tokat gibi DEAŞ cevabı
19-11-2016 16:01

NATO Parlamenterler Asamblesi 62. Genel Kurulu’nda katılımcılara hitap eden DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Ermeni Heyeti BaÅŸkanı Milletvekili Koryun Nahapetyan’ın, Türkiye’nin DEAÅž’ı destekleyip desteklemediÄŸini sorması üzerine Ermeni vekile tepki gösterdi.

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye’nin kuruluÅŸundan bugüne kadar komÅŸularıyla barış içerisinde yaÅŸamaya çalıştığını belirterek, "Sorunuza çok teÅŸekkür ediyorum. Bizim yurtta sulh, cihanda sulh anlayışımız bu Atatürk’ün cumhuriyeti kurarken söylediÄŸi bir ilke. Aynı ÅŸekilde komÅŸularla en iyi iliÅŸkileri sürdürme sorunsuz bir ÅŸekilde sürdürme anlayışımız devam ediyor. Bu sebepten yıllardır çok sorunumuz olmasına raÄŸmen örneÄŸin Ege’de anlaÅŸmazlıklarımız var. Yunanistan’la istikÅŸafi görüÅŸmeler çerçevesinde gerilimi arttırmadan devam ediyoruz. Bulgaristan’la iliÅŸkilerimiz çok iyi. Ukrayna ile iliÅŸkilerimiz mükemmel, Gürcistan’la iliÅŸkilerimiz mükemmelin de ötesinde, hiç sorun yok. Rusya ile bir sorunumuz oldu. Ama biz Rusya ile iliÅŸkilerimiz iyiyken de Suriye, Esad konusunda, Ukrayna konusuna tatlı düÅŸündük, yine tatlı düÅŸünüyoruz. Ä°lkeli tutumumuz devam ediyor" dedi.

"IRAK VE SURÄ°YE’NÄ°N PARÇALANMASINI Ä°STEMÄ°YORUZ"

Irak’ın ve Suriye’nin toprak bütünlüÄŸünü savunduklarını söylene Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, "Suriye ile iliÅŸkilerimize baktığımızda, Suriye ÅŸuanda yönetilemiyor. Maalesef bir rejim 600 binden fazla insanı öldürmüÅŸ. Kimle iliÅŸkileri iyi sürdüreceksiniz. Bizden kaynaklanan bir ÅŸey de deÄŸil. Arap baharıyla olmuÅŸ. Aynı ÅŸekilde Irakla bizim herhangi bir sorunumuz yok. Ama bizim Maliki döneminin mezhepçi anlayışıyla Irak’ı bu duruma getireceÄŸini başından beri söylüyorduk. Biz hem Irak’ın hem Suriye’nin toprak bütünlüÄŸünü destekliyoruz. Parçalanmasını istemiyoruz" diye konuÅŸtu.

"DAEÅž BÄ°ZDEN NEFRET EDÄ°YOR"

Türkiye’nin DEAÅž’la etkin ÅŸekilde mücadele eden bir ülke olduÄŸunu vurgulan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Åžimdi sizin iddialarınıza gelince deÄŸiÅŸik görüÅŸler içinde olabiliriz. Siz Ermenistan’dansınız ben de Türk’üm ama önce dürüst olmamız lazım. Hele siyasetçiysek çok dürüst olmamız lazım. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi yıllarımda da gördüm. Maalesef Ermeni arkadaÅŸlarımız hiç dürüst olmuyorlar. Bizim DAEÅž’e destek verdiÄŸimizi nasıl söylersiniz? DAEÅž’e karşı ÅŸuanda aktif operasyonu sürdüren kim? Bugüne kadar hangi ülke DAEÅž terör örgütünün teröristini öldürmüÅŸtür. Sadece BaÅŸika kampımızda 700’den fazla DAEÅž terör örgütü mensubunu yok ettik. Siz diyorsunuz ki DAEÅž’e destek veriyorsunuz. DAEÅž bizden nefret diyor. Web sayfalarına bak Recep Tayyip ErdoÄŸan birinci düÅŸman ve ben dahil, onun yakın arkadaÅŸları. Ä°çeride ve dışarıda terörün her türlüsüyle mücadele ediyoruz. Ä°kincisi yabancı terör savaÅŸçılar akımını biz durdurduk. 52 bin kiÅŸiye giÅŸe yasağı koyduk. Bugüne kadar 4 in kiÅŸiyi yakaladık, geldikleri ülkelere iade ettik" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"DÜRÜST OLMAK LAZIM"

Türkiye’nin savaÅŸtığı terör örgütü DEAÅž’a destek vermesinin mantık dışı olduÄŸunu belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, "Türkiye’de DAEÅž’le baÄŸlantılı 2 bin kiÅŸi tutuklu. DAEÅž’in ideolojisinin öldürülmesinde en etkili kiÅŸiyiz. Bunlar dini suistimal ederek 125 ülkede insan devÅŸiriyor. Biz de çaÄŸrıda bulunuyoruz bu teröristlere katılmayın, bunların Ä°slam’la bir ilgisi yok diyoruz. Åžimdi siz çıkıyorsunuz hiç de dürüst olmayan bir ÅŸekilde DAEÅž’e destek verdiÄŸimizi söylüyorsunuz. Rusya ile aramız soÄŸukken bunu Ruslar da dile getiriyordu. Ben de onlara ÅŸu öneri de bulundum. Sen benim dostumsun, tecrübeli bir dışiÅŸleri bakanısın. Bana söylediklerinle ilgili bir delil ver ben bugün istifa edeceÄŸim. Ama bana bir delil veremezsen ben de bundan sonraki hayatını geçirmek için, tatil yapmak için Antalya’ya davet ediyorum dedim. O da bana dedi ki sen çok tecrübeli bir bakansın, Türkiye senden daha iyi bir bakan bulamaz o yüzden kalmanı istiyorum. Bu ne demek? Ellerinde bir delil yok demektir. Dürüst olmak lazım" ifadelerini kullandı.

Ermenistanlı vekile dürüst olmadığını söyleyerek tepki gösteren ÇavuÅŸoÄŸlu, "Sizi dinlediÄŸimiz zaman sanki bir barış meleÄŸisiniz. Ben size bir soru sormak istiyorum. BirleÅŸmiÅŸ Milletler kararnamesinde, sizin üye olduÄŸunuz tüm kararnamelerde sizin Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini iÅŸgal ettiÄŸiniz yok mu? KarabaÄŸ’ı ben mi iÅŸgal ettim? Siz iÅŸgal ettiniz. Buradan niye çekinmiyorsunuz. Size bir öneride bulunduk. Buradan çekilirseniz sınırları açarız dedik. Azerbaycan’a niye ÅŸart koyuyorsunuz dediniz. Biz de dedik ki Azerbaycan bizim kardeÅŸ ülkemiz" dedi.

"YAKALADIÄžIMIZ, ÖLDÜRDÜÄžÜMÜZ PKK’LILARIN Ä°ÇÄ°NDE ERMENÄ°LER DE VAR"

"Bugüne kadar sözde soykırım yalanını gündeme getiriyorsunuz" diyen Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, soykırım iddialarının araÅŸtırılması için komisyon teklifine Ermenistan’ın ’hayır’ dediÄŸini belirterek, "Siz yalanı tercih ediyorsunuz. Kendinize güveniniz yok. Madem bilimsel bir çalışmaya inanmıyorsunuz yalanı tercih ediyorsunuz. Biraz önceki suçlamalarınızı reddediyorum. Tipik bir maalesef dürüstlüÄŸe sığmayan yaklaşımın bir göstergesidir. Bu konudaki politikalarımız son derece nettir. Yakaladığımız, öldürdüÄŸümüz PKK’ların içinde Ermeniler de var. Bunu da bilgilerine sunmak isterim" dedi.

(Ä°HA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER