Ekonomi

Bakan Dönmez: "Kamunun yıllık enerji gideri yaklaşık 6 milyar lira"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Kamunun yıllık enerji gideri yaklaşık 6 milyar lira. Yaptığımız çalışmalar sonucu burada yüzde 40’a varan, yani 2,4 milyar liralık enerji tasarruf potansiyeli söz konusu" dedi.

Bakan Dönmez:
07-12-2019 18:36

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Enerji VerimliliÄŸi DerneÄŸi Ä°stiÅŸare toplantısına katıldı. Bakan Dönmez yaptığı açıklamada, enerji verimliliÄŸini kısa dönemli bir gider kalemi deÄŸil, aksine getirileriyle hem aile bütçesine hem de ülke bütçesine getirileri olan, uzun vadede karlılığı yüksek bir ticari yatırım aracı olarak görmek gerektiÄŸini söyledi.

"SON 1 YIL Ä°ÇÄ°NDE EVÄ°NDE ENERJÄ° VERÄ°MLÄ°LİĞİ UYGULAMASI YAPANLARININ ORANI YÜZDE 40’A YÜKSELDÄ°"
Her sene elektrik ve doÄŸal gazda vatandaÅŸ memnuniyetini ölçen anketler yaptıklarını dile getiren Bakan Dönmez, "Bu sene ilk defa sorularımız içinde enerji verimliliÄŸi uygulamalarını ölçen sorular da oldu. Enerji verimliliÄŸi uygulamalarında her sene artan bir grafik söz konusu. Son olarak doÄŸal gaz dağıtım sektörü için yaptırdığımız ankette, son 1 yıl içinde evinde enerji verimliliÄŸi uygulaması yapanlarının oranının yüzde 40’a kadar yükseldiÄŸini görüyoruz. Ä°stediÄŸimiz oranda deÄŸil ama bu yönde pozitif bir geliÅŸme var" diye konuÅŸtu.

"KAMUNUN YILLIK ENERJÄ° GÄ°DERÄ° YAKLAÅžIK 6 MÄ°LYAR LÄ°RA"
Bakan Dönmez, CumhurbaÅŸkanlığı Genelgesi kapsamında 2023 sonuna kadar kamu binaları için en az yüzde 15 enerji tasarrufu elde edilmesi gerektiÄŸini vurgulayarak, "Kamu binalarındaki dönüÅŸüm için Dünya Bankası’ndan yaklaşık 4 milyon doları hibe olmak üzere 200 milyon dolarlık kredi temin ettik. Kamunun yıllık enerji gideri yaklaşık 6 milyar lira. Yaptığımız çalışmalar sonucu burada yüzde 40’a varan, yani 2,4 milyar liralık enerji tasarruf potansiyeli söz konusu" açıklamalarında bulundu.

Bu potansiyelin gerçekleÅŸmesi için de Enerji Performans SözleÅŸmelerini (EPS) devreye alacaklarını dile getiren Dönmez, "EPS ile kamu idarelerinin maliyetlerini, saÄŸladıkları tasarruflar karşılayacak. 15 yıla kadar uzun dönemli sözleÅŸme yapabilme imkanı getirildi. Enerji verimliliÄŸi danışmanlık ÅŸirketleri kurumlarda etütlerini yapacak ve uygulanacak verimlilik önlemlerini belirleyecek. Uygulama aÅŸamasından sonra, referans tüketimle yeni tüketim arasındaki farkı tahsil edecek ve sistemi süreç sonunda kurumlara devredecek. Aslında, kazan-kazan modelinin en güzel örneÄŸi" ifadelerini kullandı.

Amaçlarının doÄŸal gaz ve elektrik harcamalarında vatandaşın verimli olmayan tüketim alışkanlıklarından kaçınmaları için onlara rehberlik etmek olduÄŸuna dikkat çeken Dönmez, "Bir derece oda sıcaklığını azaltmanın faturalara yaklaşık yüzde 6-7 civarında bir indirime yardımcı olacak. Bunun tüm Türkiye de uygulanması halinde vatandaÅŸlarımızın cebinde yıllık 1 milyar lira kalmış olacak" dedi.
(Muhammed Fırat Aksoy/İHA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER