Gündem

Bakan Koca'dan açıklamalar: Vakalar her kentte artışta

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası flaş açıklamalarda bulundu..

Bakan Koca'dan açıklamalar: Vakalar her kentte artışta
13-04-2021 00:17

Bilim Kurulu bir kez daha Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın başkanlığında bir araya geldi.

Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır baÅŸları:

Ülkemiz salgın boyunca yaÅŸadığı en zor dönemlerden birini geçirmektedir. Vaka durumlarını il il gösteren bir harita yayımlıyoruz.Kovid-19 risk haritası, nüfusun yüzde 80'inin çok yüksek risk grubundaki ÅŸehirlerde yaÅŸadığını ortaya koyuyor. Mutasyon ve varyantlar konusunda ise genelde beklenti ÅŸansın bizden yana olmasaydı ama ÅŸu an için bu gerçekleÅŸmedi. Kovid-19'un eskisinden daha hızlı yayılım göstermesinin sebebini virüsün yeni varyantlarına baÄŸlamaktadır. 

Hızlı yayılım dışında bunlar hastalığın daha ağır geçirilmesine de neden olabilmektedir. Son haftalarda çok sayıda mutant ve varyant virüsü tespit ettik. Yeni vakaların yüzde 85'i Ä°ngiltere mutasyonu kaynaklıdır. Bugün virüsün dünyada yaygın olan tipi budur. Güney Afrika varyantı 11 ilde 285 kiÅŸide, Brezilya varyantı ise 9 ilde 166 kiÅŸide görüldü.

Yüzde 59 olan yatak doluluk oranı ve yüzde 67,4 olan yoÄŸun bakım doluluk oranında dramatik artış yok ama geliÅŸmeler ciddi, veriler ikaz edici.

SaÄŸlık hizmetlerimiz genel saÄŸlık hizmetlerini kapsayacak ÅŸekilde eksiksiz sürmektedir, ama salgının durumuna göre bir düzenleme yapmak zorunda kalabiliriz.

Kasım ayında yoÄŸun bakıma yatan hastaların yüzde 69'unu 65 yaÅŸ üstü oluÅŸtururken bugün bu oran yüzde 53'lere kadar düÅŸtü.

GerçeÄŸin uyarısına dikkat etmek zorundayız. Aşı programı devam ediyor. En çok aşılama yapan ülkeler arasındayız. Åžu ana dek 18 milyon dozdan fazla aşı yapılmıştır. Türkiye dünyada en çok aşı yapan altıncı ülkedir.

Aşının 65 yaÅŸ üstü ve saÄŸlık çalışanlarına hem hastanede yatış hem yoÄŸun bakım hem de entübe olan hastalar boyutuyla baktığımızda belirgin bir fayda saÄŸladığını tamamlanmış olan kiÅŸilerin aşılarını yaptırma konusunda hassasiyet göstermelerini istiyorum.

SORU CEVAP

'TAM KAPANMA' OLACAK MI?

Bugün Bilim Kurulu özellikle bu çerçevede yarından itibaren Ramazanın baÅŸlamasıyla birlikte önerilerimiz neler olabilir diye alternatifli bir hazırlık yapıldı. Kabine Toplantısında bu önerileri sunmuÅŸ olacağız o çerçevede sayın CumhurbaÅŸkanımız alınan kararları açıklarlar. Ramazan ayını tedbirler noktasında önemli görmeliyiz. Bulaşıcılığın daha da arttığı yeni bir pik dönemi yaşıyoruz. Bulaşıcılığın çok arttığı pikten bahsediyoruz. Yakın temas ve hareketliliÄŸi azaltıcı bir döneme girmek durumundayız. 

Ä°stanbul için dördüncü pik. Åžu dönemde saÄŸlık altyapımız açısından ciddi bir sorun olmadığını çok rahatlıkla söyleyebilirim. Yatak doluluk oranlarımızın yüzde 56.3 olduÄŸunu söylemek istiyorum.

RUSYA'NIN UÇUÅž KARARI

Rus mevkidaşım ile görüÅŸtüm. Bir heyet gelecek. 

Ä°stanbul için dördüncü pik. Åžu dönemde saÄŸlık altyapımız açısından ciddi bir sorun olmadığını çok rahatlıkla söyleyebilirim. Yatak doluluk oranlarımızın yüzde 56.3 olduÄŸunu söylemek istiyorum. Sinop, Ä°zmir, Çanakkale, Bartın, Edirne ve Rize yoÄŸun bakım doluluk oranı bu illerimizde yüzde 80'nin üzerinde.

DSÖ'nün biliyorsunuz iki hafta önce bir toplantısı olmuÅŸtu. O toplantıda benim özellikle bütün dünyaya ifade ettiÄŸim ÅŸu oldu: Aşıyla ilgili fikri mülkiyet haklarının çözülmesi gerektiÄŸini ifade ettim.

Sputnik aşısının Türkiye'ye geleceÄŸini söylemek istiyorum. Önümüzdeki haftalar ben bu anlamda biraz daha önemli sayıda aşının gelebileceÄŸini tahmin ediyorum. Biontech ile ilgili UÄŸur hoca ile bugün iki defa görüÅŸtük. Bugüne kadar 4.5 milyon doz aşımız geldi. Biz 30 milyona tamamlamak üzere sözleÅŸme yapmıştık. Gelecek ay sonuna kadar belli bir miktarın gönderilmesi ÅŸeklinde görüÅŸüyoruz. UÄŸur hoca çok büyük bir gayret sarf ediyor. Haziran ayı için 30 milyon doz aşıya ÅŸimdiden söz verebilirsin dediler. 10 gün içinde de bu rakamların ne kadar fazla olabileceÄŸini netleÅŸtirmiÅŸ olacağız. Bizim Haziran sonuna kadar elimizde bu çerçevede yoÄŸun bir aşının olacağını söyleyebilirim.

ÖÄžRETMENLERDE AÅžILAMA

Özellikle öÄŸretmenlerin aşılamalarına köy okullarından baÅŸladık. Ramazan ayı döneminde, iki-üç haftalık zaman diliminde ilkokul öÄŸretmenlerimizin hepsinin aşılanmalarını bitirmek istiyoruz. Yine tabii ki alternatifli öneriler tartışıldı. Sekizinci ve 12.sınıfların imtihan günleri de belli olduÄŸu için fırsat eÅŸitliÄŸini saÄŸlamak. konusundan eÄŸitimin devam etmesi konusunda deÄŸiÅŸmez bir yaklaşım söz konusu. 

Özellikle ÅŸu dönemde varyantların daha da yoÄŸun olmasıyla birlikte yakın temasta bu virüsün çok daha kolay bulaÅŸtığını biliyoruz. Alınacak kararlar tartışılarak bütün dengeler gözetilerek alınmış olur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER