Gündem

Bir ton 170 kilogramlık ’Kral’ görücüye çıktı

Eskişehir’de ’Kral’ isimli boğa, 2 metre 20 santimetre genişliği ve 1 metre 60 santimetre boyu ile görenleri hayretler içerisinde bırakırken 25 bin lira değeriyle alıcısını bekliyor.

Bir ton 170 kilogramlık ’Kral’ görücüye çıktı
17-08-2018 12:56

EskiÅŸehir’de hayvancılıkla uÄŸraÅŸan Musa Leblebiciler, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala ’Kral’ ismini verdiÄŸi dev boÄŸasını görücüye çıkardı. Otomobil fiyatına satışa sunulan boÄŸa, 25 aylık olmasına raÄŸmen yetiÅŸkin bir insan boyunda ve tam 1 ton 170 kilogram ağırlığında. Heybeti ve cüssesiyle dikkat çeken ’Kral’ın en önemli özelliklerinden biri de yerli bir ırk olması.
Musa Leblebiciler adeta gözü gibi baktığı boÄŸası hakkında, "Åžu an için EskiÅŸehir’in ve Ä°ç Anadolu’nun en büyüklerinden bir tanesi diye tahmin ediyorum. Net olarak 1 ton 170 kilogram canlı ağırlığı var. 25 aylık simental ırkı danamız ve kurban için Allah nasip ederse müÅŸterisini bekliyor. Danamız yüzde yüz yerli" açıklamasında bulundu.

"TÜRKÄ°YE’DE BÖYLE DANALAR YETÄ°ÅžTÄ°REBÄ°LÄ°YORUZ"

Önceden besicilikte Avrupa’ya özendiklerini aktaran Leblebiciler, "Biz daha önceden Avrupa’ya çok özeniyorduk. Çok ÅŸükür Allah’a biz de artık Türkiye’de böyle danalar yetiÅŸtirebiliyoruz. Bu danaları daha önce Avrupa’da görebiliyorduk veya Avrupa’ya imreniyorduk. Diyorduk ki ’Avrupalılar besliyor biz niye besleyemiyoruz?’ Åžu an çok ÅŸükür biz de besleyebiliyoruz böyle danalar" ifadelerini kullandı.

1 TON 170 KÄ°LOGRAM AÄžIRLIÄžINDA VE 25 BÄ°N TL FÄ°YATINDA

Kral isimli boÄŸasıyla ilgili bilgiler veren Leblebiciler, "Simental ırkı olduÄŸu için etçildir bu hayvanlar ve uysal bir hayvandır. DiÄŸer ırklara göre en uysal ırklardan bir tanesidir. ÖzelliÄŸi etçi olmasıdır. Etin kalitesiyle, etin verimliliÄŸiyle, etin randımanıyla nam yapmış bir dana ırkıdır. Buda onlardan, orijinal, kaba, 1 ton 170 kilogram ağırlığında bir danamızdır. Bizim 25 ay beslediÄŸimiz bir danamızdır. Kurban Bayramı için satışta bugüne kadar göstermemiÅŸtik ama bundan sonra gösteriyoruz artık. EÄŸer kısmeti çıkarsa satılacak. Kısmeti çıkmazsa da rekora gidecek. 1 buçuk ton inÅŸallah hedefimiz. Bu danamızın satış fiyatı ÅŸu an 25 bin TL. DediÄŸim gibi kısmeti çıkarsa satacağız, çıkmazsa Ocak-Åžubat’a kadar rekora gideceÄŸiz inÅŸallah. Yüzde yüz organik bir hayvanımızdır. Kesinlikle küspeyle beslemiyoruz. Fenni yem slaj ve balya, fi tarzında besi yemiyle besliyoruz. DediÄŸim gibi etçil bir ırk olduÄŸu için her geçen gün canlı ağırlık olarak 2 buçuk-3 kilogram et alan bir ırkımız, hayvanımız. Her gün üzerine koyarak devam ediyor. Karkas olarak da yüzde 60 randıman verir. 700-710 kilogram arası karkas olarak et bu danadan çıkmış olacak inÅŸallah. Boy uzunluÄŸu 1 buçuk metre, en uzunluÄŸu da yaklaşık olarak 2.20. Rekor ’Kral’ danamızda" diye konuÅŸtu.
(ÇaÄŸatay Gür - Mustafa Kaplan/Ä°HA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER