Ekonomi

Bursa doğu yakasında sanayi büyüyor

Şehrin doğusundaki Gürsu OSB ile Kestel 2 No’lu Sanayi Bölgesini tek çatı altında birleştiren Uludağ OSB, 1 milyar dolar ihracat hedefliyor.  Uludağ OSB yapısı altında yatırımlarına hız veren sanayici, şehrin doğusunun ticarette gereken önemi kazanacağını ve Uludağ OSB’ye destek verdiklerini vurguluyor.

Bursa doğu yakasında sanayi büyüyor
20-06-2017 13:21

Elif Didem DANACIOĞLU / EKOhaber Hazetesi

Bursa, Türkiye’nin en önemli sanayi merkezlerinden birisi. Aynı zamanda da, otomotiv, tekstil ve makine olmak üzere ülkenin üretim merkezi. Şehrin doğu yakasında Gürsu ve Kestel’de bulunan sanayicinin ihtiyaçlarını giderecek çalışmalarla bölge ekonomisine ciddi yatırım projeleri sağlama hedefiyle hareket eden Uludağ OSB’nin, çevreci sanayi olma yolunda gelişimini sürdürdüğü sürekli ifade ediliyor. Uludağ OSB’nin şehrin doğu yakasına güç katacağını vurgulayan sanayiciler,  Gürsu Organize Sanayi Bölgesi ile Kestel 2 No’lu Sanayi Bölgesinin birleşimiyle oluşan Uludağ OSB’de boş arsanın kalmadığını, arsa fiyatlarının arttığını vurguladı.

Bölgede yoğun olarak tekstil, otomotiv, inşaat malzemeleri ve plastik sanayi tesisleri olduğunu söyleyen sanayiciler, Uludağ OSB ile Bursa’nın 3. büyük sanayi bölgesi haline geldiklerinin altını çizdi. İhracat, elektrik ve doğalgaz tüketimindeki rakamların herşeyi ortaya koyacağını belirten sanayiciler,  Ar-Ge merkezi, lojistik merkez, eğitim merkezi ve meslek yüksekokulu ile  Gürsu ve Kestel bölgelerinin kalkınmasına yardımcı olacağını belirttiler.  Lokomotif sanayi bölgelerinden birisi olma yolunda hızla ilerleyen Uludağ OSB için sanayiciler, “alt yapı sorunu olmayan bir bölge” ifadesi kullanıyor. 

286 sanayi parselinin olduğu Uludağ OSB’de 250 firmanın faaliyet gösterdiğini belirten sanayiciler, hedeflerinin 1 milyar dolar ihracat ve 12 bin kişilik istihdam olduğunu ifade ediyor. Uludağ OSB’nin şehrin doğu yakasına önemli etkileri olacağını ve 35 hektar alanın teknik eğitim alanı tahsis edildiğini belirten sanayiciler, sanayicinin uluslararası ticaret mücadelesinde ve rekabet ortamında elinin daha güçlü olacağını,  istihdam konusunun şehrin doğu yakası için önem arz ettiğini söyledi, bu açıdan da Uludağ OSB’nin, sorunların çözümünde lokomotif unsur olacağı görüşünde birleşti.

“Uludağ OSB, sanayicilerin gözdesi oldu” diyen şehrin doğu yakasının sanayicileri,  doğu yakasının vizyonunun değişeceğinin altını çizdi. Şehrin doğu yakasında istihdamın artmasını hedeflediklerini söyleyen sanayiciler, bölgenin kalkınması için çalışacaklarını, Uludağ OSB’nin toplamda 20 bin çalışanı ve 500 milyon dolar ihracat yapan bir bölge haline geldiğini, Uludağ OSB yönetiminin yüzde 95’i sanayici olan bir yapıyla hizmet edeceğini vurguladı. “Elektriği kesilmeyen tek OSB’yiz” diyen sanayiciler, Uludağ OSB’nin şehrin doğu yakası için çok önemli olduğunun altını çiziyor.

İşte, Uludağ OSB’deki son durum ve gelişmeler...

YUNUS AYDIN (ULUDAĞ OSB BAŞKANI):   

‘Hedef 1 milyar dolar ihracat yapan OSB olmak’

“Uludağ OSB’nin oluşması GÜSAB ile Kestel 2 No’lu Sanayi Bölgesinin organize sanayi bölgesi olmak için Islah OSB müracatı yapmışlardı ve birleşme sonucu Uludağ OSB doğdu. Uludağ OSB, şehrin doğu yakasında ticari hayatın gelişmesi için büyük bir değer katacak.  130 bin metrekarelik donatı alanı yani tarım vasfını yitirmiş bir alan vardı. Bu alanın tamamı depo alanı olarak kullanılıyordu, temizlenerek hizmet alanına çevrilecek. Teknik Üniversite ile bir ön protokol yapmıştık, donatı alanı içerisine Ar-Ge merkezini oluşturacağız. 33 bin metrekare teknik eğitim alanı, sağlık merkezi,  anaokulu, kreş ve çıraklık eğitim merkezi o alanda oluşturulacak. Uludağ OSB, şehrin doğu yakasında ekonomik, eğitim ve ticari gelişmeyi hızlandıracak. Uludağ OSB ile 250 firmanın oluştuğu bir güç var. Bursa’nın 3’üncü OSB’si haline gelmiş bir güç. Enerji ve nakil hattı çalışmalarımız bitmek üzere ve sanayicilerimize elektriğimizi yedinci ay itibariyle vermiş olacağız. Doğalgaz ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Uludağ OSB’nin ihracat rakamı 350 milyon dolar. 3 yıllık hedeflediğimiz rakam 500 milyon dolar.  Hedefimiz 1 milyar dolar ihracat yapan bir OSB olmak. Tekstil ağırlıklı bir sanayi bölgesiyiz. Tekstil,  gelişmiş ülkelerin sektörü değil gelişen ülkelerin sektörü olduğu için markalaşma aşamasında gelecek dönemlerde sektörel geçişleride sağlayacak çalışmaları OSB’lerin yapması şart. Bölgede yoğun olarak tekstil, otomotiv, inşaat malzemeleri ve plastik sanayi var. Uludağ OSB ile Bursa’nın 3. büyük sanayi bölgesi haline geldik. İhracat, elektrik ve doğalgaz tüketimindeki rakamlar herşeyi ortaya koyacak.

Ar-Ge merkezi, lojistik merkez, eğitim merkezi ve meslek yüksekokul yapmayı planlıyoruz. Şehrin doğu yakasında oluşacak eğitim merkezi ile Gürsu ve Kestel bölgelerinin kalkınmasına yardımcı olacağız.  Uludağ OSB ile Kestel 2 No’lu Sanayi bölgesinin önü açık. Sanayicilerimizin OSB mevzuatından faydalanmalarını sağladık, daha ucuz elektrik ve doğalgaz kullanmalarının imkanını sağladık. Şehrin doğu yakasında ekonomik olarak güçlü bir OSB olacak.”

HASAN ÇINAR (BOYER TEKSTİL): 

‘Herkesi Uludağ OSB’ye bekliyoruz’

“Şehrin doğu yakasında bir açık vardı. Şehrin doğu yakasındaki açığı kapatacak olan OSB’nin Uludağ OSB olduğunu düşünüyorum. Parça parça bölünmüş bir OSB’miz vardı. Birleşmesi ile sanayi ve yönetim için iyi olduğunu düşünüyorum. 2 sene önce Türkiye’de elektrik sıkıntısı vardı. Elektriği gitmeyen tek OSB bizdik. Elektriğin gitmemesinden dolayı en büyük avantajı yaşamıştık. Uludağ OSB ile geri dönüşümler, ihracat ve ekonomi daha da iyi olacaktır. GÜSAB olarak iyi bir ihracatımız vardı. İhracat, Kestel 2 No’lu bölgenin birleşimi ile daha da yukarılara çıkacak. Bursa’nın diğer OSB’lerine baktığımızda en düşük arsa fiyatları bizde. Bunun sebebi de şehrin doğu yakasında olmamız. Şehrin batısı biraz daha profesyonelce yürütülen firmalarla dolu, kurumsallaşmış firmalar. Şehrin doğu tarafında daha kurumsallaşmaya geçme aşamasında olan firmalar çoğunlukta. Uludağ OSB olduktan sonra daha da artacağını düşünüyoruz. Arsa fiyatlarının düşük olması atölyeden fabrikaya geçmeyi düşünen firmalar için bir avantajdı. Atölye mantığından fabrikaya geçişle izlerin kaybolduğunu GÜSAB’da hissettik. Bölge büyüdükten sonra daha da artacağını düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla boş arsa yok. Uludağ OSB olmaktan kesinlikle memnunum, herkesi de Uludağ OSB’ye bekliyoruz.”

SUAT ABATAY (ATASOY TEKSTİL):   

‘İş potansiyeli ve ihracat artacak’

“Kestel 2 No’lu Bölge ile Gürsu Organize Sanayi Bölgesinin birleşmesinin şehrin doğu yakasına güç kattığını düşünüyorum. Birleşen bölgenin sorunlarını merkezin üstlenmesi gerekiyor. El birliği içerinde daha da kuvvetli bir organize sanayi bölgesi olacağına inanıyorum. Şehrin doğu bölgesine düzgün ve güçlü bir OSB katacağımıza eminim. İstihdam da sıkıntı vardı, istihdam artacaktır. Çünkü sanayi ve işveren açısından önemli bir birleşim.  Elektrik, doğalgaz açısından daha iyi hizmetler olacağından dolayı birleşimin sanayiciye yararı çok büyük olacak. Uludağ OSB ile iş potansiyelinin, ihracatın artacağını düşünüyorum.”

NAFİ AKKAŞOĞLU (RNA TEKSTİL):    

‘Şehrin doğu yakasının yükselen yıldızı’

“Uludağ OSB ile ilgili son gelişmeler gayet başarılı. Uludağ OSB, şehrin doğu yakasının yükselen yıldızı. Elbirliği içerisinde tüm sanayiciler ile birlikte daha da ilerleyeceğini düşünüyorum. Alt yapı çalışmalarımız bitti. İki sanayinin birleşimi ile ihracat da ikiye katlanacak. Sanayinin yüzde 95’i dolu, boş arsa yok. Şehrin doğu yakası için Uludağ OSB gerekliydi. Sanayiciler olarak bizler memnunuz.”

RAMAZAN AYDIN (PRESİMSAN):    

‘Hizmet kendiliğinden gelecek’

“Kestel 2 No’lu sanayi bölgesinin sanayicisiyim. Uludağ OSB ile ilgili gelişmeler gayet olumlu. Tek başımıza halletmeye kalksaydık işimiz çok zordu. Gürsu Organize Sanayi Bölgesinin Kestel 2 No’lu Bölge ile birleşmesi ile işimiz biraz daha kolaylaştı. Birlikten güç doğacağına göre istihdam ile ilgili başarılı işler olacağına inanıyorum. Sanayi bölgesiydik, organize sanayi bölgesi oluyoruz. Organize Sanayi Bölgesi ile şartlarda değişecek ve hizmet kendiliğinden gelecek. Demiryolu ve Ar-Ge merkezi ile ilgi odağı olacağını düşünüyorum. Her firmanın kendine göre ihracatı ve istihdamı var.  Firmalar ne kadar dışarı açılırsa ihracat ve istihdamla ilgili o kadar gelişmeler oluyor.” 

SERKAN ÇALLI  (R.B.S. YEDEK PARÇA VE MAK. SAN.):   

‘İhracatın artması firmaların elinde’

“Uludağ OSB ile ilgi yeni projeler var. Otel, enerji ile ilgili rüzgar ve güneş enerjisi projelerimiz var. Tüm bu projeler bölgemiz için güzel gelişmeler. Buradan elde edilecek karların mutlaka sanayicinin kullandığı enerjide iyileşme olacağına inanıyorum.

Mutlaka birleşme ile beraber güzel şeyler olacak. Bursa’nın her yerinde alt yapı çalışmaları devam ediyor. Bölgemizde de elimizden geldiği kadar çalışmalar başarılı bir şekilde devam ediyor.  Her firma kendi gücüyle ihracata katkı sağlayacak. Birleşmenin ve enerji fiyatları gibi faydaları olacak. İhracatın artması firmaların elinde olduğunu düşünüyorum. Arz talep meselesi, çok talep var arz çok az boş yer yok. Uludağ OSB, Bursa’nın üçüncü büyük OSB’si oldu.”

ULUDAĞ OSB’DE FAALİYET GÖSTEREN KURULUŞLAR

1 ADİL UÇAR TEKSTİL İMALAT TİC.

2 AGOSAN OTOMOTİV LTD.ŞTİ.

3 AKAR İTHALAT İHRACAT TİC. LTD. ŞT.

4 AKBAŞLAR TEKSTİL VE ENERJİ A.Ş.

5 AKYILDIZLAR BRODE LTD. ŞTİ.

6 ALGÜL SOĞUK HAVA DEPOSU

7 HALİL İBRAHİM ALGÜL

8 ALYAS TEKSTİL SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

9 ARKUR TEKSTİL SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

10 AROMA BURSA MEYVE SULARI A.Ş

11 ARTEKS TEKSTİL SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

12 ATASOY TEKSTİL LTD.ŞTİ.

13 ATASOY TEKSTİL TİC. LTD.ŞTİ.

14 AVŞİN TEKSTİL SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

15 AY İPLİKÇİLİK TEKS. SAN. LTD.ŞTİ.

16 AYZ MOBİLYA LTD.ŞTİ

17 AZZE TEKSTİL KONF.SAN.ve TİC.LTD.ŞTİ.

18 BEBETTO TEKSTİL SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

19 BERŞAN TEKSTİL SAN. TİC.A.Ş.

20 BEY-EN TEKSTİL LTD. ŞTİ.

21 BEYHAN TEKSTİL KONF.SAN.LTD.ŞTİ.

22 BEZZAS TEKSTİL - FERRUH DUŞDUBAK

23 BİNMAK MAKİNA-MURAT BİNGÖL

24 BİRTAN TEKSTİL SAN LTD.ŞTİ.

25 BOCANLAR TEKSTİL LTD. ŞTİ.

26 BOYER TEKSTİL SAN.VE TİC.A.Ş.

27 CİHANGİR TEKSTİL LTD.ŞTİ.

28 DDS TEKSTİL

29 DEMSAN TEKSTİL MAK.LTD.ŞTİ.

30 EDEMEN ET VE ET ÜRÜNLERİ TARIM

31 EMEKÇİOĞLU BURKİMYA TUZ LTD.ŞTİ.

32 ERMİŞ KARDEŞLER KOLL. ŞTİ.

33 ESTU TEKSTİL SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.

34 EVİNÇ TEKSTİL LTD.ŞTİ.

35 EYLÜL DOKUMA TEKSTİL SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.

36 GÖKKUŞAĞI TEKSTİL - ŞÜKRÜ DEMİR

37 GÖNDER BRODE TEKSTİL

38 GÜÇLÜ İPEK TEKSTİL LTD.ŞTİ.

39 GÜNAS PLASTİK LTD.ŞTİ.

40 GÜNTAV PETROL SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

41 GÜRAY FANTAZİ İPLİK LTD.ŞTİ.

42 GÜRKAN BRODE TEKSTİL LTD.ŞTİ

43 HACIOĞULLARI GIDA SAN.LTD.ŞTİ.

44 HAKSES TEKSTİL SAN.TİC. LTD.ŞTİ.

45 HASCAN TEKSTİL LTD.ŞTİ.

46 HASMEN TEKSTİL LTD.ŞTİ.

47 HİSTEKS TEKSTİL LTD.ŞTİ.

48 HMK TEKSTİL SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

49 HMK TEKSTİL SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

50 İLAY TEKS. SAN.ve TİC. A.Ş.

51 İNSU TEKNİK MAKİNE SAN. VE TİC. A.Ş.

52 KAR TRİKO LTD. ŞTİ.

53 KARKENT İNŞ.TEKSTİL LTD.ŞTİ. ALİ SAYIN

54 KOÇER TEKSTİL LTD.ŞTİ.

55 KOTAŞ TEKSTİL TİC.SAN.LTD.ŞTİ.

56 LÜKS TEKS SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

57 MAYATEKS TEKSTİL LTD.ŞTİ.

58 MODE MOBİLYA - KENAN ŞENOCAK

59 MODO FANTAZİ İPLİK TEKSTİL LTD.ŞTİ.

60 MYD END.KİMYEVİ MAD. SAN.VE TİC.LTD. ŞTİ.

61 NDA TEKNİK TEKSTİL LTD.ŞTİ.

62 NOVİPACK PLASTİK AMBALAJ METAL İMALAT SAN.TİC.

63 ÖMÜRLER GIDA SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

64 ÖNEM (MURATTEKS, DECOLIFE)TEKSTİL

65 ÖSME TEKSTİL-NESRİN ÖSME

66 ÖZ ÇAVUŞOĞLU OTO PASPAS SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

67 ÖZGÜMÜŞ TEKSTİL LTD.ŞTİ.

68 PERDESAN BRODE TEKSTİL LTD.ŞTİ.

69 R.B.S YEDEK PARÇA VE MAKİNE SANAYİ VE TİC.

70 RNA TEKSTİL KONFEKSİYON İNŞ. SAN.TİC.LTD. ŞTİ.

71 SÖNMEZ BUSTAŞ A.Ş.

72 SÜMER PLASTİK- MUHARREM AKYILDIZ

73 TRAKYALILAR KUMAŞÇILIK ve TİC.LTD.ŞTİ.

74 TÜRKAN SPOR (COLLİNA) HACI MEHMET TÜRKAN

75 VESKİM KİMYA SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

76 YETİMOĞLU TEKSTİL

77 YILDIRIM DOKUMA

78 YILKAR TEKSTİL SAN.TİC.A.Ş.

79 ZAFER AVCI MAKİNA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER