Ekonomi

Bursa'da herkes işe odaklanıyor

İş dünyası siyasi gerginlik ve kısır tartışmaların geride kalmasını, biran önce herkesin işine gücüne bakmasını bekliyor. Ekonomide en sık dile getiren taleplerin başında ‘yapısal reformlar’ geliyor.

Bursa'da herkes işe odaklanıyor
25-04-2017 12:53

Dursun EROĞLU/EKOhaber Gazetesi

Ekonomide 2008 sonrası yaşanan ‘gel-git’ ve patinajın aşılmasında ertelenen umutların son adresi 16 Nisan Referandumuydu. Türkiye’nin Başkanlık sistemi olarak tanımlanan ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni kabul etmesi ile büyümenin yeniden ivme kazanması, yabancı sermaye yatırımlarının hızlanması bekleniyor.

İş dünyası şimdi ‘Artık siyasi gerginlikler geride kalsın,  gündem ekonomi olsun, herkes işine gücüne baksın, ekonomi canlansın’ diye düşünüyor. İş dünyası temsilcilerinden yapılan açıklamalar şöyle:

 BTSO YKB İBRAHİM BURKAY:

‘Belirsizlik bitti, artık reform zamanı’

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın referandum sonuçlarını değerlendirerek, “Türkiye, siyasi istikrarla birlikte güçlü ekonomi için de tercihini yaptı. Belirsizlikler sona erdi, artık yeni reformlara odaklanmalıyız” dedi. Burkay, yaptığı açıklamada, referandum sonuçlarının hayırlı olmasını temenni ederek, “Gerçekleştirmiş olduğumuz referandum ile halkımız güçlü bir siyasi iktidar ve güçlü bir ekonomi için kararını verdi.

Demokratik ve siyasi kazanımlarımız arttıkça, ekonomik kazanımlarımız da artacaktır. Türkiye’nin hedeflerine artık daha kararlı adımlarla yürüyeceğine inanıyorum” diye konuştu.  Türkiye’de 1960 yılından bu yana 26 hükümet değişikliği yaşandığını hatırlatan Başkan Burkay, koalisyon hükümetleriyle ortaya çıkan siyasi ve ekonomik krizlerin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kurulmasıyla tarihe karışacağını savundu.

‘EKONOMİ DAHA DA BÜYÜYECEK’

Burkay şöyle devam etti: “Ülkemiz, geleceğini ancak kendi kararlarıyla tayin etme hakkına sahip oldu. Belirsizlikler ortadan kalktı. Anayasamız daha demokratik ve etkin bir yapıya kavuştu. İstikrar güvenin, güven ise yeni yatırımların ve ekonomideki büyümenin yolunu açacak. Karar mekanizmasının hızlı işlediği, yapısal reformların hayata geçirileceği yeni bir süreç başladı. Bizler de Bursa iş dünyası olarak ‘Zaferin cephanesi üretimdir’ anlayışı ile Türkiye için çalışmaya ve üretmeye kararlılıkla devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

 BUSİAD YKB GÜNAL BAYLAN:

‘Yapısal sorunlarımıza odaklanma zamanı’

“Türk halkı, demokrasinin en temel haklarından biri gereği 16 Nisan Halk Oylamasında sandık başına gitmiş ve yüzde 85 dolayındaki katılım oranı ile görevini yerine getirmiştir. Bununla birlikte geçersiz olan oyları ve oy kullanmayan yüzdeyi hesaba kattığımızda, çıkan sonucun ne denli hassas bir terazide sonuçlandığı da hepimizin malumudur.

Uzun süredir ülke gündemini meşgul eden söz konusu süreç geride kaldığına göre Türkiye’nin ivedi bir şekilde mevcut yapısal sorunlarına odaklanması gerekmektedir.

Zira gerek küresel arenada yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler, gerekse ülke içinde tanık olduğumuz mevcut gelişmelere baktığımızda önemli bir değişim sürecinden geçtiğimiz görülmektedir. Uzun bir süredir vurguladığımız üzere ayrışma ve kutuplaşma sürecinin artık geride bırakılması son derece önemlidir ve vakit kaybetmeden toplumsal uzlaşı ve dayanışmanın gerektirdiği adımlar atılmalıdır. Geleceğe uzanma adına toplumsal birlikteliğimizin bize geçmişte olduğu kadar gelecekte de güç vereceği hiçbir zaman unutulmamalıdır.

Ülke olarak daha aydınlık ve refah yarınlara ulaşmamızın yolunun, bugün içinde bulunduğumuz tüm yapısal sorunları çözmekten geçtiğine her zaman inandık.

Bu inançtan hareketle iş dünyası temsilcileri olarak; ilgili reformları hayata geçirerek mevcut sorunlarını aşmış, siyaset üstü eğitim politikaları geliştirerek çağdaş ve gelişmiş ülkeler seviyesine yükselmiş, milli çıkarları doğrultusunda her türlü bilimsel ve teknolojik gelişmeyi içselleştirmiş, sürekli değişen dünya düzeni içerisinde gerekli rekabetçilik koşullarını yerine getirmiş ve demokrasinin tüm değerlerini el üstünde tutan bir ülke olmaya odaklanmamız gerektiğini düşünüyoruz.”

MUSİAD BURSA ŞUBE BAŞKANI MUSTAFA GÜRSES:

‘Millet geleceğine sahip çıktı’

“Milletimiz vatandaşlık görevini yaparak sandığa gitti ve ülkesi için en doğru olduğuna inandığı şekilde oyunu kullandı. Sandıktan hangi karar çıkarsa çıksın, bunun milletimizin kararı olacağını vurgulamıştık. Dolayısıyla; yenen veya yenilen, kazanan veya kaybeden yok. Bu kararın tek kazananı milletimizdir. Milletimiz geleceğine sahip çıktı ve istikrar ve güven için sistem değişikliğine ‘Evet’ dedi. Milletin kararına saygı duyuyor ve teşekkür ediyoruz. Önümüzde, Uyum Yasaları, AB öncelikli olmak üzere Uluslararası İlişkiler, Kamu Personel Reformu, Seçim ve Siyasi Partiler yasası gibi önemli gündem maddeleri var. Ekonomi, en önemli gündem maddesi.”

NOSAB MÜTEŞEBBİS HEYET BAŞKANI VE NİLSAD BAŞKANI YALÇIN ARAS:

‘Ekonomiye hedeflenme zamanı’

“Referandum sürecinin tamamlanması ile birlikte; ülkemizde, Özgürlükçü Demokrasi ve Ekonomiye hedeflenmenin zamanı gelmiştir. İnşallah değişen Anayasa Maddeleri, gelişmiş bir demokrasi ve uzlaşma kültürünü de beraberinde getirir. Çıkan sonucun ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

NOSAB YKB M. FİKRİ ÜNAL:

‘Herkes işine odaklanmalıdır’

“Milletimizin kararına saygı duymalı ve hep birlikte Türkiye olduğumuzu asla ve asla unutmamalıyız. Referandum her yönüyle geride kalmıştır ve artık herkes işine odaklanmalıdır. Umarız ki artık seçimin değil ekonominin konuşulduğu bir dönem olur.”

BOSİAD YKB ABDULLAH BAYRAK:

‘Artık önceliğimiz ekonomi olmalıdır’

“Referandum sonuçlarının Türkiye’ye hayırlı olması temennisinde bulunuyorum. Türk halkı 16 Nisan günü Anayasa değişikliğini oylamak için sandığa giderek, hem vatandaşlık görevini yerine getirmiş hem de demokrasiye olan inancını ortaya koymuştur. Anayasa değişikliği ile Türkiye’nin yönetim şeklinin değişmesi kabul edilmiştir. Karar tüm Türkiye’ye hayırlı olsun. Şimdi önceliğimiz ise ekonomi olmalıdır. Ekonomimizi daha ileri götürme adına atılması gereken adımlar zaman geçirmeden hayata geçirilmelidir.”

TÜMSİAD BURSA ŞUB. BAŞK. OSMAN ARSLAN:

‘Yeni bir dönemin başlangıcı’

“17 Nisan sabahı belirsizliklerin geride bırakılması açısından Türkiye için yeni bir dönemin başlangıcıdır. Bu sürecin tüm milletimize hayırlı olmasını dilerken, yeni dönemde atılacak adımların takipçisi ve destekçisi olmaya devam edeceğimizi ifade ederim.”

BALKANTÜRKSİAD BAŞKANI BERAT TUNAKAN:

‘Bürokratik engeller azalmalı’

“Referandumun tüm ülkemize hayırlı olmasını dilerim. Kullandığımız oylar yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Önemli olan birlik, beraberlik içinde ülkemizin sorunlarının çözümüne odaklanmak. Yoğun bir siyasi süreci geride bıraktık. Milletimizin kararından sonra artık ekonomiye, ekonomik sorunların çözümüne çok hızlı bir şekilde odaklanmalıyız.”

KTSO YKB NACİ GÜNCÜ:

‘Demokratik süreçler işlemiştir’

“Ülkemizde bir kez daha demokratik süreçler işlemiş, milli irade tecelli etmiştir. Türkiyemiz birlikte ve beraberken daha güçlüdür, olmaya devam edecektir. Milletimizin verdiği her türlü karara saygı duyulmalı ve hızlı bir şekilde referandum ortamını geride bırakmalıyız. Yeni dönemin ülkemize hayırlar getireceğine inanıyor ve artık gündemin ekonomi odaklı olmasını temenni ediyorum.”

BEKSİAD YKB HALİL ATALAY:

‘Devletin büyümesine yeşil ışık yakıldı’

“Aziz milletimiz, halk oylamasında aldığı kararla istikrar, güven ve dönüşüme ‘Evet’ demiştir. Bu sonuçlara göre tek kazanan milletin kendisidir. Türk halkı, devletinin büyümesi ve güçlenmesine yeşil ışık yakmış, koalisyon dönemlerinde yaşanılan sıkıntılara ise nokta koymuştur. Yeni süreçte hızla gelişen bir Türkiye bekliyoruz. Üretimden istihdama, yatırımdan ihracata kadar her alanda hızlı kararlar alabilen, ekonomik reformlar ile daha müreffeh bir seviyeye ulaşacak olan ülkemiz; kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerine de bir adım daha yaklaşmış olacak. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte karşılaştığımız bürokratik sorunlar ortadan kalkacak, karar alma mekanizmasının yanı sıra, hareket kabiliyetimiz de gelişecektir.”

BURSA TİCARET BORSASI YKB ÖZER MATLI:

‘Daha net kararlar verebileceğiz’

“Çok yüksek bir katılım ile milletimiz referandum konusunda tercihini yapmıştır. Referandum sürecinin tamamlanmasıyla önemli bir belirsizlik geride kalmıştır. Uygulamaya başlanacak olan yeni sistemle daha etkili ve ivedi kararlar alınarak ifası kolay olacaktır. Özel sektör bundan sonra geleceğe daha rahat bakabilecek ve yatırım konusunda risk almayı göze alabilerek daha net karar verebilecektir.”

DOSABSİAD YKB HASAN MORAL:

‘Ekonomik atılımlar zirve yapacak’

“Milletimiz Anayasa değişikliğine evet diyerek yeni bir dönemi başlatmıştır. Şimdi birlik ve beraberlik içinde daha güçlü bir Türkiye için çalışma zamanıdır. Önümüzdeki dönemin; Ekonominin ana gündem maddesi olduğu ve Türkiye’yi geleceğe taşıyacak yapısal reformların gerçekleştirileceği bir dönem olmasını diliyoruz. Yeni sistemin birçok mekanizmayı hızlandıracağını; aynı zamanda önümüzdeki dönemde sosyal, siyasi ve ekonomik atılımların zirve yapacağına inancımız tamdır. Bu bağlamda Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin milletimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.”

BATISİAD BAŞKANI AHMET ER:

‘Reformlarda gaza basma fırsatı’

“Türk milleti refaha, özgürlüğe, güçlü ekonomiye ve ülkemizi geleceğe taşıyacak yapısal dönüşüme yeşil ışık yakarak, kararını istikrarın sürmesinden yana kullanmıştır.

Yeni ve büyük Türkiye’nin temelleri bugün itibariyle atılmıştır. Belirsizliğin tamamıyla ortadan kalktığı bu noktada bizler daha fazla çalışmamız gerektiğinin farkındayız.

Önümüzdeki süreçte ekonomi ana gündem maddesi olacaktır. Bu minvalde ekonomik reformlarda gaza basma fırsatı yakaladığımızı ifade etmek istiyor, geleceğe odaklanmamız gerektiğini düşünüyoruz.”

BUMİAD BAŞKANI M. ORHAN EFE:

‘Kazanan Türkiye olmalı’

 “Türkiye’de at başı giden bir referandumu geride bırakmış bulunuyoruz. Demokrasi gereği çıkan sonucu her kesin ve her kesimin saygı ile karşılaması, kaybedenin olmadığı, kazananın Türkiye olması yönünde yoğun çaba gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. Şimdi önümüzde farklı ve yeni bir sayfa, yeni bir kapı açılmıştır. Önemli olan bu kapıdan geçerken Türkiye’nin birlik ve beraberliği, bölünmezliği ile özgürlükçü demokrasi, katılımcı, kapsamlı ve şeffaf siyasal, hukuksal, ekonomik politikaların hep birlikte hayata geçirileceği, korunacağı ve yaşatılacağı mekanizmaları geliştirmemiz gerekmektedir.

Bunu ancak ve ancak el ele verebilirsek başarabiliriz. Cumhurbaşkanımızdan tüm halkımıza kadar paylaşımı arttıracak, geliştirecek ve yerleştirecek alışkanlıkları yerleştirmek ve sürdürmek zorundayız.”

KSİAD YKB YALÇIN TOY:

‘İstikrar hep iyidir’

“Referandum sonuçlarına baktığımızda halkımızın sandığa sahip çıktığını, kazanının ülkemiz ve sağduyu olduğunu görmekteyiz.

İstikrar her zaman için iyidir. Öyle mi olacak, böyle mi olacak söylemleri artık geride kalmıştır ve belirsizlik hali yerini geleceğe dair umutlu olunan yeni bir döneme bırakmıştır, bu mutluluk vericidir. İnanıyorum ki bugünden itibaren önümüzü daha net bir şekilde görmeye başlayacağız ve birlik beraberlik içinde, yeni reformlarla ekonomik konulara öncelik vermek suretiyle, daha çok büyüme, kalkınma, ihracatta artışı gibi alanlarda çalışmalarımızı yoğunlaştırabileceğiz.”

İMSİAD BAŞKANI ADİL GÖKÇADIR:

‘Şimdi kol kola girme zamanı’

 “Referandum sonucu öncelikle ülkemiz için hayırlı olsun. Milletimiz referandumu, kendisine yakışan olgunlukta huzur ve demokrasi içerisinde yüksek bir katılımla gerçekleştirmiştir. Şimdi, kol kola girme birlik ve beraberlik içerisinde ülkemizin ve milletimizin refahı adına Türkiye ekonomisini kalkındırma zamanıdır. Bu manada hepimiz üstüne düşeni sonuna kadar yapmaya kararlıyız.”

GESİAD BAŞKANI RAMAZAN KAYA:

‘Reform zamanı’

“Türkiye, ekonomiye odaklanılması gereken bir döneme girmiştir. Küresel rekabette daha güçlü bir Türkiye algısını zihinlere yerleştirmek için stratejilerimizi ve hedeflerimizi gözden geçirmeli, bir an önce aksiyon alarak, üretim ve ihracata ivme kazandırmalıyız.

Ekonomide istediğimiz ivmenin yakalanabilmesi için sürdürülebilir büyümenin vazgeçilmezi olan reformların vakit kaybetmeden hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Önümüzdeki süreçte hem içeride, hem de dışarıda uzlaşmacı ve kapsayıcı bir tutum sergilenmesi, aynı zamanda toplumun tüm dinamiklerinin de ortak gelecek paydasında birleşmesi ve bu minvalde toplumsal desteğin sağlanması önemlidir.”

İSSİAD BAŞKANI YAKUP ALTINÖZ:

‘Yatırım aşkı devam etmeli’

“Türk milleti yapılan halk oylamasında kararını vererek, yeni bir dönemi başlatmıştır. Artık bu dönemde belirsizliğe yer kalmamıştır. Dolayısıyla tartışmalardan arınmak ve milletçe geleceğe kenetlenilmelidir. Bu süreçte iş dünyasına da önemli sorumluluklar düşüyor. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlamak için ekonomiye öncelik verilmeli, yatırım akışının devamı sağlanmalıdır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER