Bursa

Bursa'da şeftali hasadı ve fiyatları yüzleri güldürdü

Türkiye'nin bir numaralı şeftali üretim merkezi Bursa'da, şeftali bolluğu ve fiyatları üreticiyi sevindirdi. Ürünü toplamaya başlayan üretici ve tüccarlar, 3-4 liradan açılan alım fiyatlarının düşmesinden korkuyor. Meyve suyu için toplanan daha küçük ve olgunlaşmış şeftalinin kilosu ise 30 kuruştan satılıyor. Bu durum üreticinin tepkisine sebep oluyor.

Bursa'da şeftali hasadı ve fiyatları yüzleri güldürdü
08-06-2018 13:16

Bursa denilince akla ilk gelen meyvelerden olan ÅŸeftalinin hasadına baÅŸlandı. Sıcak havadan etkilenmek istemeyen tarım iÅŸçileri, erken saatlerde baÅŸladığı toplama iÅŸini öÄŸle saatlerine kadar bitiriyor. Türkiye'nin en önemli ÅŸeftali merkezlerinden olan Bursa, Ä°zmir ve Aydın'a ÅŸampiyonluÄŸu kaptırmamak için çaba sarf ediyor.

Åžeftali bolluÄŸu üreticinin yüzünü güldürdü
GeçtiÄŸimiz yıl 180 bin ton ÅŸeftali hasadı gerçekleÅŸtirildiÄŸini belirten ÅŸeftali tüccarı Nazif Topsever, “Bu sene 200 bin tonu bulacağını düÅŸünüyoruz. Yeni ekilen aÄŸaçlar meyve vermeye baÅŸladı. Bunun haricinde bu sene mahsulde iyi sonuçlar elde edildi. Ä°nÅŸallah 3-4 lira arasında açılan alım fiyatları düÅŸmez. GeçtiÄŸimiz sene de aynı ÅŸekilde baÅŸlamış ancak 1,5 liraya kadar düÅŸmüÅŸtü. Åžu anda piyasayı belirleyen ihracat oluyor. Ürün bollaşınca piyasa da belli oluyor. Umarın fiyatlar 3-4 lira arasında devam eder" dedi.
GeçtiÄŸimiz sene 180 bin tonun 120 bin tonunu ihracata ayırdıklarını belirten Topsever, “Rusya ile olan iyi iliÅŸkiler bizleri umutlandırıyor. Avrupa'ya belki direk göndermiyoruz. Ancak dolaylı olarak onlara da ihracat gerçekleÅŸtiriyoruz. DiÄŸer ülkele açılan kapılar ise bu seneki 200 bin tonluk hasadın 150 bin tonunun ihracata gideceÄŸini ortaya koyuyor. EÄŸer bu gerçekleÅŸmez ise piyasanın kötüleÅŸebileceÄŸini söyleyebiliriz. Umarım bu olmaz. Çünkü iç piyasada bu kadar ürün tüketilmez" diye konuÅŸtu.

Meyve suyu fabrikaları fiyatları öldürdü
Bursa ovasında 35 dereceyi bulan sıcak altında ÅŸeftali toplayan çiftçiler, meyve suyu için topladıkları küçük ve olgunlaÅŸmış ÅŸeftalinin 30 kuruÅŸtan alınmasına isyan etti. Bir iÅŸçinin günlük maliyetinin 70-80 lirayı bulduÄŸunu belirten üreticiler, meyve suyu için toplanan ÅŸeftalinin masraflarını karşılayamadığını ifade etti
GeçtiÄŸimiz yıl 180 bin ton ÅŸeftali hasadının 10 bin tonunun meyve suyu için olduÄŸunu belirten ÅŸeftali tüccarı Nazif Topsever, “Bu sene 200 bin tonu bulacak olan ÅŸeftali hasadında 20-25 ton meyve suyu için olacağını umut ediyoruz. Ancak, fiyatlar geçmiÅŸ dönemlere göre çok kötü. Yapmış olduÄŸumuz masrafı bile karşılamıyor. Geçen yıl 70-80 kuruÅŸ olan ÅŸeftali, bu sene 30 kuruÅŸtan alımına baÅŸlanıldı. Çiftçi de masrafını karşılayamadığı iÅŸi yapmak istemiyor. Meyve suyu fabrikaları da iÅŸleyebileceÄŸi kadar ürünü alıyor. 30 kuruÅŸtan 1 ton mal toplansa, 300 lira para yapar bunu da kimse yapmaz” diye konuÅŸtu.
Fiyatların biraz daha düzenlenmesi gerektiÄŸini belirten Topsever, “En azından 50 kuruÅŸ seviyelerine gelmiÅŸ olsa, o zaman ÅŸeftali piyasası da hareketlenmiÅŸ olacak. Firmalar aldığı ürünün daha iyi olmasını isteyecek. Meyve suyunun haricinde de diÄŸer piyasa fiyatı da yükselmiÅŸ olacak” diye konuÅŸtu.(Ä°HA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER