Bursa

Bursa’da yaşayan Rus piyanist, genç yetenek avcısı

Bursa’da yaşayan Rus uyruklu piyano öğretmeni Elena Çekiç, dünya müziğine genç kabiliyetler kazandırmaya devam ediyor. Çekiç'in 7 yıllık öğretmenliğinde 16 öğrencisi uluslararası ödül aldı.

Bursa’da yaşayan Rus piyanist, genç yetenek avcısı
29-11-2019 12:23

Rusya'da yaÅŸayan Natalia -Gennadiy Yudin çiftinin tek çocukları olan Elena, 4 yaşında piyano çalmaya baÅŸladı. 5 yaşında ilk sahneye çıkan Elena, 10 yıl önce tatil için geldiÄŸi Antalya’da tanıştığı eÅŸi Tarık Çekiç ile evlenerek Bursa’ya yerleÅŸti. 2 çocuk annesi Elena Çekiç, piyano satın almak için gittiÄŸi müzik evinden iÅŸ teklifi alarak ders vermeye baÅŸladı. 13 yaşındaki Mert Hakan Åžeker’i keÅŸfeden Elena, kısa sürede genç yeteneÄŸin 3 kıtada konser vermesinde büyük rol oynadı. Mert Hakan Åžeker, Amerika, Ä°talya ve Avustralya’da verdiÄŸi konserlerin yanı sıra birçok uluslararası ödülün de sahibi oldu. Ayrıca, Suriye’deki iç savaÅŸtan kaçarak Bursa’ya yerleÅŸen ve akordeon eÄŸitimi almak için kendisinden yardım isteyen Tambi Asad Cimuk’u piyanoya yönlendiren Elena Çekiç, Tambi Asad Cimuk’u genç yaşında dünya çapında baÅŸarıdan baÅŸarıya koÅŸturdu. Piyanoda genç yıldız avcısı Elena, UludaÄŸ Üniversitesi’nde konservatuar eÄŸitimi alırken, kendisine ders verdiÄŸi Elif Sinan da Almanya ve Ä°sveç’te katıldığı uluslararası yarışmalarda ödüller aldı.
Piyano öÄŸretmeni Elena Çekiç, 4 yaşında Rusya’da piyanoya baÅŸladığını belirterek, “Annem müzik öÄŸretmeniydi. 5 yaşında ilk kez sahneye çıktım. Bursa’da 7 senelik öÄŸretmenlik kariyerimde 16 öÄŸrencim uluslararası derece aldı. ÖÄŸrencilerim New York, Moskova, Türkiye’de okuyorlar. Daha da güzel olacaklarını inanıyorum. Benim için öÄŸrencilerim çocuklarım gibi” dedi.

SavaÅŸtan kaçan Suriyeli piyanist Tambi Cimuk’un ilk öÄŸretmeni
3 kıtada konserler veren ve uluslararası ödüller alan Mert Hakan Åžeker’in 3 yıldır kendisinden eÄŸitim aldığını vurgulayan Elena Çekiç, “Özellikle benden ders almak için EskiÅŸehir’den Bursa’ya taşındı. Bu zor bir ÅŸey. Onun annesi gibiyim. Ä°lk sene epey yarışmalara gittik. 3-4 tane birincilik aldık. Son sene herhangi bir yarışmaya gitmedik ve konser programı için repertuar hazırladık. Son 3 ay 3 kıtada konserler verdik. Amerika, Ä°talya ve Avustralya’da konserlerimiz oldu. Avustralya Melbourne’de verdiÄŸim konser biletliydi ve Hakan’ın ilk profesyonel konseriydi. Ä°zleyenler sadece Türk deÄŸildi. Avustralya, Güney Kore, Çin, Japonya’yadan izleyenler oldu. Biz seneye Avustralya’da konserlere devam edeceÄŸiz” diye konuÅŸtu.
Suriye’deki iç savaÅŸtan kaçarak Bursa’ya yerleÅŸen Tambi Asad Cimuk’un ilk piyano öÄŸretmeni olduÄŸunu da anlatan Elena, “Mart 2012’de bir müzik kursunda piyano öÄŸretmenliÄŸine baÅŸlamıştım. Mayıs ayında da Tambi gelmiÅŸti ve çok kabiliyetli bir çocuktu. Önce akordeon çaldı ve ben onun ilk piyano öÄŸretmeni oldum. Çok çalışkandı ve kısa zamanda 5-6 tane birincilik aldı. Amerika’da ve baÅŸka ülkelerde konserler verdi” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’deki yetenekler yurtdışına gidiyor”
Türkiye’de çok fazla yetenekli çocuk olduÄŸuna dikkat çeken Elena, “Bu kabiliyetli çocukların yüzde 99’u yurtdışına eÄŸitim almaya gidiyor. Gidenlerin yüzde 50’di de dönmüyor. Bu Türkiye için büyük bir kayıp. Aileler kendi çocuklarını seviyor, bende 2 çocuÄŸumu çok seviyorum. Ama aileler daha çocukları çok küçükken onları yıldız yapmak istiyor. Bunlara gerek yok. Fazla reklam güzel deÄŸildir. Çocuk için en önemli ÅŸey eÄŸitimdir” dedi.
2 yıldır piyano çalan 7 yaşındaki Beren Eker, “Bir yıldır Elena hocamla piyano çalışıyorum. Ben Pera Festivale katıldım. Bursa’daki yarışmalara katıldım. Hedefim ülkemi gururlandırmak ve dereceler almak” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
9 yaşındaki Gözde Fikir, 1 yıldır piyano eÄŸitimi aldığını belirterek, “Benim annem ve babam müzik öÄŸretmeni. Benim müzikte yeteneÄŸim olduÄŸunu görünce Elena öÄŸretmenimle çalıştırmaya baÅŸladılar. Ben dünyaca ünlü bir piyanist olmak istiyorum. Bu yolun zor olduÄŸunu biliyorum. Önce öÄŸretmenimle hedeflerimi tamamlayıp, büyük hedefime ulaÅŸmak istiyorum” dedi.

13 yaşında 3 kıtada konserler verdi
Amerika, Ä°talya, ve Avustralya olmak üzere 3 kıtada konserler veren 13 yaşındaki Mert Hakan Åžeker, “Örnek aldığım piyanistlerden bir tanesi Horowitz. Ä°dol almak noktasında da ben ilerisinin ÅŸusu, busu olacağım demek yanlış. Horowitz, Safran kendileri kendileriyse, müziÄŸin anlamı farklardır. Ben de ilerde Mert Hakan Åžeker olmak istiyorum. Hedeflerim iyi bir eÄŸitim aldıktan sonra dünyada adı geçen konser piyanisti olmak istiyorum. Son 3 ayda 3 kıtada konserler verdim. Ä°talya, Amerika ve Avustralya’da Sidney ve Melbourne’de konserlerim oldu. Avustralya konseri benim açımdan en iyisi oldu” diye konuÅŸtu. (Ä°HA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER