Bursa

Bursa’nın beslenme ve sağlık haritası çıkarılıyor

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, ‘Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’ projesi çerçevesinde il genelinde sağlık taraması yapacak.

Bursa’nın beslenme ve sağlık haritası çıkarılıyor
30-09-2017 18:52

Söz konusu tarama çalışmalarında, SaÄŸlık Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Türkiye SaÄŸlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’ ve 10. Kalkınma Planı’nda yer alan, baÅŸta zayıflık,ÅŸiÅŸmanlık durumu, fizikî faaliyet durumu gibi bazı risk faktörleri ve bazı saÄŸlık parametrelerinin, besin tüketimi örüntüsü deÄŸerlendirilecek. Ä°l genelinde Bursa Ä°l SaÄŸlık Müdürü tarafından koordine edilecek tarama çalışmaları kapsamında Bursa’da 28 Eylül - 31 Aralık 2017 tarihleri arasında 870 kiÅŸi ile görüÅŸmeler yapılacak.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bursa Ä°l SaÄŸlık Müdürü Dr. Özcan Akan, “Gıda ve beslenme plan ve politikalarının hazırlanabilmesi, uygulanabilmesi, izlenebilmesi için güvenilir tarama verilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu maksatla yapılan taramada belirlenen kiÅŸilerden genel bilgiler, antropometrik ölçümler, hastalık durumu, fiziksel aktivite durumu, beslenme alışkanlıkları, gıda tüketim sıklığı, besin güvencesi, besin destekleri elde edilecektir” dedi.

Elde edilen veriler doÄŸrultusunda yaygın beslenme eÄŸitimi programlarının hazırlanması, besine dayalı rehberlerin hazırlanması ve var olanların güncellenmesi çalışmaları yapılacağını dile getiren Dr. Akan, “Gıda tüketim verilerine dayanarak gıdalardaki katkı maddeleri, pestisitler ve toksik bileÅŸen miktarları belirlenerek risk analizleri yapılacaktır. KiÅŸilere yapılan tetkik ve antropometrik ölçümler doÄŸrultusunda genel saÄŸlık durumu belirlenecek ve ülkeye özgü referans deÄŸerler elde edilecektir” diye konuÅŸtu.

Bu taramaya katılmak üzere Türkiye Ä°statistik Kurumu tarafından ülkemizde 24 bin, Bursa’dan ise 870 kiÅŸi belirlendiÄŸi bilgisini veren Dr. Akan, “MüdürlüÄŸümüz tarafından gerçekleÅŸtirilecek olan taramanın saha çalışması, 5 diyetisyen tarafından yapılacaktır. Örneklemde bulunan kiÅŸiler öncelikle aile hekimleri tarafından bilgilendirilecek ve randevu verilen tarihte aile saÄŸlığı merkezlerine çağırılacaklar. Aile saÄŸlığı merkezlerine davet edilen kiÅŸilerden çalışmaya katılmayı kabul edenlerin kan tahlilleri yapılacak; boy uzunluÄŸu, vücut ağırlığı, bel, boyun, kalça çevresi ölçümleri alınacak, kiÅŸilere anket uygulanacak ve besin tüketim kaydı alınacaktır” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Ä°HA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER