Bursa

BUYSAD tencere enflasyonunu açıkladı

Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, Şubat ayına ilişkin Tencere Enflasyonu koltuğunu açıkladı.

BUYSAD tencere enflasyonunu açıkladı
04-03-2023 15:39
04-03-2023 16:01

6 Şubatta meydana gelen deprem felaketlerine değinen BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, asrın felaketi olarak nitelendirilen depremler nedeniyle çok büyük bir acılar yaşandığını ve can ve mal kayıplarına neden olduğunu söyledi. Başkan Dönmez, “Hepimizin başı sağ olsun. Umarım bu felaketten herkes gerekli dersleri ortaya koyar. Bundan sonra için eksiklerimizi koruyabiliriz. Şunu da ifade edeyim. Endüstriyel yemek sektörü olarak, felaketin hemen ardından bölgeye koşarak, gelen desteği verdik ve vermeye devam ediyoruz. Bizlere ihtiyaç olduğu süre boyunca bölgeye olmaya devam prensibi” dedi.

Dün buralardaki yerleşim yerlerinin ardından BUYSAD'ın sonuçlarına göre ocak ve şubat gözlemleri oluşturan ' Tencere Enflasyonu' denetimini paylaşan Başkan Coşkun Dönmez, geçmiş yılın son yaşadığı gıda fiyatlarının yüzde eksi 2.6 oranında gerilemesiyle hazır yemek bölgesi nefes almasını vurguladı. Ocak ayında asgari ücret artışından kaynaklanan gıda maliyetlerinin artışına bağlı olarak fiyatlarının yüzde 9,1 oranında yükseldiğine dikkat çeken Başkan Dönmez, şubat döneminde ise fiyat artışının normal seyrine dönerek yüzde 3,8 gerilediğini bildirdi.

Başta kuraklık olmak üzere dünya ve Türkiye'deki olumsuz gelişmelerin, gıdanın düşeceğine yönelik ümit vermediğini söyleyen BUYSAD Başkanı, tahmin edemeyeceğiniz Ramazan ayı boyunca gıda fiyatlarının başlangıcından itibaren endişelerini yaşadıklarını söyledi. Gıda fiyatlarındaki zincirlerden en çok etkilenen endüstri endüstriyel yemek sektörünü bir kez daha tanrısal olarak çizen Başkan Dönmez, mantık şu görüşü dile getirdi:

“Dünyayı etkisi altına alan pandemi tam sona erdi derken, Rusya-Ukrayna Savaşı başladı. Kuraklık ve enerji maliyetlerindeki tırmanış, hem küresel düzeyde, hem Türkiye'de gıda fiyatlarını uçurdu. Türkiye'nin ev sahipliği yapmasıyla koridoru açılarak Rusya ve Ukrayna'dan tüm dünyada gözlemlenmesinin sona ermesi, yaz mevsiminde tarla olmaması pazara inmesiyle gıda fiyatlarının hız kesmesi, sektör üzerindeki yoğun baskıyı hafifletmişti. Bu gelişmelerle geçen yıl aralıkta görülen yüzde 2,6 oranında gerileyen gıda fiyatları, endüstri nefesini sağlamıştı. Ancak ocaktan kalktıktan sonra yüksek düzeyde gerçekleşen gıda edinimi, sektörün geleceğine umutla bakmasını ne yazık ki engelliyor. Ülke olarak felaketler deprem felaketi ve yaşanacak Ramazan ayı, gıda fiyatlarını umarım daha fazla tetiklemez. Önümüzdeki sıkıntılı süreci atlatırsak,

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER