Gündem

CHP PM’den ittifak görüşmeleri için Kılıçdaroğlu’na tam yetki

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, "Siyasi ittifak görüşmelerinin yürütülmesi ve bununla ilgili gerekli her türlü işlerin işlemlerin yapılması ve gerekli her türlü kararın alınması konusunda Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na oybirliğiyle tam yetki verdi" dedi.

CHP PM’den ittifak görüşmeleri için Kılıçdaroğlu’na tam yetki
24-04-2018 23:39

CHP Parti Meclisi (PM) Toplantısı sona erdi. Genel BaÅŸkan Kemal KılıçdaroÄŸlu baÅŸkanlığında gerçekleÅŸtirilen toplantıda cumhurbaÅŸkanı ve milletvekili seçiminde izlenecek yol haritası ve cumhurbaÅŸkanı adayının belirlenmesi konusunda görüÅŸ alışveriÅŸinde bulundu. Toplantının ardından CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Tezcan, seçim gündemiyle ilgili sıcak ihtiyaç duyulan acil konuların tamamını ayrıntılı bir ÅŸekilde PM’nin görüÅŸtüÄŸünü belirterek, "Parti Meclisimiz önümüzdeki süreçte mümkün olan en geniÅŸ ittifak modelinin hayata geçirilmesi gerektiÄŸi konusunda kanaat görüÅŸ ağırlığı ortaya çıktı. Bütün PM üyelerimiz milletvekili seçimlerinde mümkün olan en en geniÅŸ ittifak yollarının aranması denenmesi ve hayata geçirilmesi gerektiÄŸi konusunda bir mutabakat oluÅŸtu. Siyasi ittifak görüÅŸmelerinin yürütülmesi ve bununla ilgili gerekli her türlü iÅŸlerin iÅŸlemlerin yapılması ve gerekli her türlü kararın alınması konusunda Genel BaÅŸkanımız Sayın Kemal KılıçdaroÄŸlu’na oybirliÄŸiyle tam yetki verdi" diye konuÅŸtu. 

"MÄ°LLETVEKÄ°LÄ° ADAYLIK MÜRACAATLARI 30 NÄ°SAN 2018 GÜNÜ BAÅžLAYACAK 7 MAYIS 2018 TARÄ°HÄ°NE KADAR DEVAM EDECEK" 
Tezcan, konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti: 
"Ayrıca PM aday saptama yöntemi konusunda milletvekili aday saptama yöntemlerinde Türkiye’de tüm seçim çevrelerinde merkez yoklamasıyla milletvekili adaylarının saptanmasına yine oy birliÄŸiyle karar verdi.Müracaat tarihlerini görüÅŸtük.Milletvekili adaylık müracaatları 30 Nisan 2018 günü baÅŸlayacak 7 Mayıs 2018 tarihine kadar devam edecek. Parti MEclisi toplantımız çok verimli geçti. Türkiye’nin önümüzdeki süreçte 24 Haziran seçimlerine giderken artık bütün örgütün karar irade birliÄŸiyle bugünden itibaren alana çıkıp aktif bir biçimde çalışmaya baÅŸlaması gerektiÄŸini PM’de tespit etmiÅŸtir." 

"MECLÄ°S GRUBUNDA YAPILACAK GÖRÜÅžME SONUCUNDA BELÄ°RLENECEKTÄ°R" 
Gazetecilerin sorularını cevaplayan Tezcan, cumhurbaÅŸkanı adayı konusunda isimle ilgili bir telaffuzun olup olmadığı ve cumhurbaÅŸkanı adayının ne zaman açıklayacaklarının sorulması üzerine, "CumhurbaÅŸkanı adaylığı konusunda bizim tüzüÄŸümüzde cumhurbaÅŸkanı adayı saptamaya iliÅŸkin hüküm var. Ancak uyum yasası çerçevesinde ÅŸu anda görüÅŸülen, anayasa komisyonundan geçen ve Meclise gelen uyum yasası çerçevesinde cumhurbaÅŸkanı adayı belirlenmesi hususunda parti grubu meclis grubuna verilmiÅŸ bir yetki var. Bu çerçevede PM’de bu konuda bir görüÅŸme yapmadık. Meclis grubunda yapılacak görüÅŸme sonucunda belirlenecektir" dedi. 

"Ä°SÄ°MLERE TAKILMAMA KONUSUNDA PM’DE BÄ°R AÄžIRLIKLI GÖRÜÅž ORTAYA ÇIKMIÅžTIR" 
"Ä°sim konusunda herhangi bir biçimde cumhurbaÅŸkanı adayı ismi tespiti gibi bir görüÅŸmemiz olmamıştır" diyen Tezcan, "Ama muhtemel bütün adaylar çerçevesinde PM üyelerimiz deÄŸerlendirmeler yapmıştır. Ä°simlere takılmama konusunda PM’de bir ağırlıklı görüÅŸ ortaya çıkmıştır" ifadelerini kullandı. 

"Ä°SÄ°MLER NOKTASINDA BÄ°R ÖZEL TARTIÅžMA AÇMAMIÅžTIR" 
PM’nin isimler üzerinde muhtemel sürece zarar verecek herhangi bir deÄŸerlendirme yapmaktan özenle kaçındığını vurgulayan Tezcan, "Devam eden bir ittifak görüÅŸmeleri süreci vardır. Bu çerçevede PM üyelerimiz bu görüÅŸmelerin gerekli verimlilik içerisinde geçmesini saÄŸlamak için azami özen içerisinde olmuÅŸ ve bu çerçevede de isimler noktasında bir özel tartışma açmamıştır" dedi. 
Tezcan konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti: 
"CumhurbaÅŸkanı adayının isminin bir gün önce ya da bir gün sonra saptanıp saptanmaması tamamen bu siyasal süreçte bir anlamda kampanyanın yürütülmesiyle ilgili de bir konudur. Bu nedenle geç kalınmış bir ÅŸey yok. Herhangi bir süre koymayı da uygun bulmuyoruz. En uygun sürede cumhurbaÅŸkanı adayımız açıklanacaktır." 


"ÅžU ADAY OLMALI ÅžU ADAY OLMAMALI DÄ°YE BU SÜRECÄ° REZERVE EDEN HERHANGÄ° BÄ°R GÖRÜÅž OLUÅžMAMIÅžTIR" 
"Abdullah Gül’de adayınız olabilir mi, yoksa genel anlamda partili aday olsun görüÅŸü var mı?" sorusu üzerine Tezcan, "Åžu aday olmalı ÅŸu aday olmamalı diye bu süreci rezerve eden herhangi bir görüÅŸ oluÅŸmamıştır. PM üyelerimiz bu konuda bütün ayrıntıları ve açıklığıyla analizlerini yapmış kendi bakış açılarını söylemiÅŸler ama sonuç itibariyle genel baÅŸkana bu çerçevede sonuç alacak kombinasyonu yapma konusunda da geniÅŸ bir yetki vermiÅŸtir" cevabını verdi. 
KılıçdaroÄŸlu’nun görüÅŸme takviminin netleÅŸip netleÅŸmediÄŸinin sorulması üzerine Tezcan, bu konuda ÅŸu anda belirlenmiÅŸ bir takvimin olmadığını ifade etti. 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın karşısına CHP’nin nasıl bir aday profiliyle çıkacağının sorulması üzerine Tezcan, ÅŸöyle konuÅŸtu: 
"Ana muhalefetin cumhurbaÅŸkanı aday profili demokrasiye sahip çıkacak bir cumhurbaÅŸkanı. KutuplaÅŸma siyasetini yok edecek toplumsal uzlaÅŸmayı saÄŸlayacak bir cumhurbaÅŸkanı, Türkiye’de huzuru tesis edecek bir cumhurbaÅŸkanı, kavga eden ve baÅŸkalarını ötekileÅŸtiren bir cumhurbaÅŸkanı deÄŸil, herkesi kucaklayan bir cumhurbaÅŸkanı, seçimlerde demokrasiyi isteyen TBMM’nin güçlü bir meclis olmasını isteyen yok edilen demokrasiyi hızla yeniden kurma konusunda kolaylaÅŸtırıcı olup ön açan bu çerçevede yol yürüyecek bir cumhurbaÅŸkanı profili." 
(Pelin Üzek Kılıç /Ä°HA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER