Gündem

Deprem fırtınası sonrasında açıklama: Yazlıklarınıza gidin

İzmir'de peş peşe meydana gelen depremlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan "Yazlıklarınıza gidin" açıklaması geldi.

Deprem fırtınası sonrasında açıklama: Yazlıklarınıza gidin
01-02-2021 21:51

Jeofizik uzmanı, deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bugün Midilli önlerinde meydana gelen ve Ä°zmir'i etkileyen deprem fırtınasını deÄŸerlendirdi.

Ä°zmir'de ÅŸu anda bir deprem fırtınası yaÅŸandığını söyleyen Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Bugün 4,1'den sonra 5,1 deprem olmuÅŸ olması bize küçük bir deprem oluyor izlenimi vermiÅŸti ama sonra 4,6 olarak bir depremin daha olması, 5,1'lik depremin bir ana deprem olmadığını gösterdi. Kaldı ki, arkasından bir 5,2'lik deprem daha oldu. 4,6 ve 4,7'lik depremler ile de devam etti. Bu olaÄŸan bir süreç deÄŸil. Dolayısıyla burada bir deprem saÄŸanağı var. Deprem saÄŸanağı, Midilli'nin olduÄŸu yerde bir gerginlik birikiminin olduÄŸunu ve bunun boÅŸalmakta zorluk çektiÄŸini gösteriyor. Burası bir depreme gebe. 2017'de 6,3'lük bir deprem olmuÅŸtu ama o bölgedeki gerginlik 6,9 ile 7,2'lik bir depremin olması gerektiÄŸini ortaya koyuyor. Ä°ÅŸte bu deprem oluncaya kadar, burada bu tür deprem saÄŸanakları ve gerginlik boÅŸalımları olacaktır" dedi.

"ARTIK Ä°ZMÄ°R'DEKÄ° YAPILAR VE YER, 30 EKÄ°M ÖNCESÄ°NDEKÄ° SAÄžLAMLIKTA DEĞİL"

Burada büyük bir deprem beklenip beklenmediÄŸi sorusuna ise Ercan, "Bu depremi ben bekliyorum ama zamanı konusunda bir ÅŸey söyleyemem. Depremler siyasi sınır tanımazlar. Her ne kadar Midilli Yunanistan sınırlarında olsa da, Türkiye sınırlarına uzaklığı 15 kilometre falandır. Siz de gördünüz, Sisam'da olan 7 büyüklüÄŸünde bir deprem 78 kilometre ilerideki Bayraklı'da yıkım yarattı. Yaklaşık 9 yıkım gücünde bir yıkım gördük orada. Bu kez, iÅŸ Midilli'ye geldi. Midilli'deki bir depreme yakın olan yerler Karşıyaka, ÇiÄŸli, Menemen. Bu ilçelerin bulunduÄŸu kesimler de Gediz ÇatalaÄŸzı'nın yani birinci sınıf tarım alanlarının üstünde yer alıyor. Yani 1. Sınıf tarım alanları ne demek? Sulak, verimli, gevÅŸek olan alanlar demek. 30 Ekim'deki Sisam depreminde sadece yapılar yorulmadı, yer de yoruldu. Üstündeki yapıları taşıma gücü, eskisi kadar güçlü deÄŸil. Dolayısıyla daha küçük boyuttaki bir deprem, yapılarda ve yerde daha büyük bir deÄŸiÅŸiklik ve yıkımla sonuçlanabilir. O açıdan çok önemli. Yani artık Ä°zmir'deki yapılar ve yer, 30 Ekim öncesindeki saÄŸlamlıkta deÄŸil. Hatta ÅŸu an Karşıyaka, Bostanlı, MaviÅŸehir, Bayraklı ve Bornova'da hala ayakta olan yapıların bir kısmı ayakta ama yıkılma eÅŸiÄŸine gelmiÅŸ durumda. Bundan sonra Ä°zmir veya çevresinde olan 6,5'tan daha büyük bir deprem, korkarım ki bu yapılarda göçüntülere neden olabilir. Buradaki sıkıntının ana kaynağı bu bölgelerin yapılaÅŸmaya açılmasıdır. Çözüm, buraların tamamen temizlenip eski durumlara getirilmesidir" diye yanıt verdi.  

"YAZLIÄžI OLANLAR YAZLIKLARINA GÄ°TSÄ°N"

Riskli bölgelerde yaÅŸayan vatandaÅŸlara ise Ercan, ÅŸu önerilerde bulundu: 

Depremden korkmayın diye bir olay olmaz. Depremden korkulur. Biraz sallandığın zaman, evinin iyi bir yerde ve saÄŸlam olduÄŸunu düÅŸünmüyorsan, ölüm aklına gelir insanın insanlar evlerine güvenmiyorsa ve oturdukları yer kötüyse en azından birkaç gün ya da birkaç hafta olanakları varsa arkadaÅŸlarının yanına gitsinler. Yamanlar Dağı'na gitsinler, Balçova'ya gitsinler, Buca'ya, Åžirinyer'e, Bornova ve Bayraklı'nın tepelerine gitsinler. Ä°zmir'den uzaklaÅŸmalarına gerek yok. Buraları saÄŸlam yerler. Yazlığı olan insanlar da yazlıklarına gitsinler"

"2020'DE BAÅžLAYAN BU DEPREM YIÄžILMALARI 2022'YE KADAR DEVAM EDECEK"

2020'de baÅŸlayan deprem yığılmalarının, 2022'ye kadar devam etmesini beklediÄŸini dile getiren Ercan, salgın döneminde bunun kötü bir ÅŸey olduÄŸunu vurgulayarak, Yazlığı olanlar zaten kovid nedeniyle Ä°zmir'e dönmediler. Çünkü 30 Ekim'deki depremden sonra Ä°zmir'de salgın patlama gösterdi. Siz de gördünüz, kurtarmacılar geldiÄŸinde maskeleri yoktu. Kurtardıkları kiÅŸilerde kovid var mı yok mu bilmeden onları kucaklayıp götürdüler ve Ä°zmir'de salgın patladı. SaÄŸlık bilimcileri dinlediÄŸimizde 2022'ye kadar bu devam edecek diyorlar. Ben de deprem bilimci olarak maalesef 2020'de baÅŸlayan bu deprem yığılmalarının 2022'ye kadar devam edeceÄŸini bekliyorum. Bu çok kötü bir ÅŸey çünkü deprem diyor ki dışarıya çık, salgın da diyor ki içeride dur" diye konuÅŸtu. 

"6,5 Ä°LA 6,8 BÜYÜKLÜÄžÜNDE BÄ°R DEPREM OLACAK AMA ZAMANINI BÄ°LEMÄ°YORUZ"

Ege bölgesinde olan bir depremin yaklaşık 150 kilometre uzağındaki bütün il, ilçe ve köyleri etkileyeceÄŸinin altını çizen Ercan, "Midilli'de olabilecek bir deprem Manisa'yı, KırkaÄŸaç'ı, Akhisar'ı, Torbalı'yı, KuÅŸadası'nı özellikle Aydın'ın Batı kısımlarını etkiler" dedi. 

Ege'de 6,5 ila 6,8 büyüklüÄŸünde bir deprem olur ama bu ne zaman olur bilemiyoruz. Ancak er ya da geç olacak diyen Prof. Dr. Ercan,  ÅŸöyle devam etti: Onun için yapmamız gereken, kentsel dönüÅŸüm yasasından da yararlanarak bir an önce saÄŸlam yerde, saÄŸlam konutlara göçmemizdir"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER