Gündem

Dışişleri Bakanlığından yurtdışındaki vatandaşlara 'Kovid-19' uyarısı

Dışişleri Bakanlığı, yurtdışında farklı gerekçelerle bulunan Türk vatandaşlarına, mevcut gelişmelerden dolayı infiale kapılmadan sükunet içinde hareket etmeleri ve kalabalık mekanlardan uzak durmalarının sağlık ve güvenlikleri bakımından faydalı olacağını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yurtdışındaki vatandaşlara 'Kovid-19' uyarısı
15-03-2020 02:30

Bakanlığın internet sitesinden, Kovid-19 salgınıyla mücadelede alınan tedbirlere iliÅŸkin yurt dışındaki Türk vatandaÅŸlarına yönelik açıklama yapıldı. Açıklamada, “Küresel çapta salgına dönüÅŸen 'Covid-19'la mücadele kapsamında SaÄŸlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nca ilgili kurumlarımızla eÅŸgüdüm içerisinde virüsün yaygın görüldüÄŸü bazı ülkelere yönelik olarak uçuÅŸların durdurulması yönünde yeni tedbirler alınmıştır.

Öncelikle, ilgili Bakanlıklarımız tarafından alınan bu kararın esas itibariyle hem yurtdışında hem de yurtiçinde yaÅŸayan tüm vatandaÅŸlarımızın saÄŸlıklarının korunması amacıyla alınmış bir tedbir niteliÄŸinde olduÄŸunu belirtmekte yarar görülmektedir. Bu meyanda, virüsün tüm dünyada yayılma hızı dikkate alındığında, seyahat edilmesinin dahi kendi içinde ciddi saÄŸlık riskleri oluÅŸturduÄŸu deÄŸerlendirilmektedir.

 
Bu nedenle, halen yurtdışında farklı gerekçelerle (iÅŸ görüÅŸmesi, turizm, saÄŸlık, okul-eÄŸitim gezisi, akraba ziyareti gibi) bulunan vatandaÅŸlarımızın mevcut geliÅŸmelerden dolayı infiale kapılmadan sükunet içinde hareket etmeleri, kalabalık mekanlardan uzak durmaları, bulundukları ülkelerin yerel makamları ve ilgili Büyükelçilik ve BaÅŸkonsolosluklarımızca yapılan açıklama ve uyarıları yakından takip ederek bu uyarılara riayet etmeleri, kendi saÄŸlık ve güvenlikleri bakımından faydalı olacaktır” denildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada yurt dışında bulunan temsilciliklerin 24 saat eriÅŸime açık olduÄŸu hatırlatılarak, “Öte yandan, yurtdışında geçici süreyle bulunan vatandaÅŸlarımızın uçuÅŸların kesilmesi nedeniyle ilgili ülkelerin makamları nezdinde vize süresi aşımı ve benzeri sorunlarla karşılaÅŸmaları ihtimaline binaen bu ülkeler makamları nezdinde de giriÅŸimler yapılacaktır.

Bu zorlu süreçte, salgının yaygın olduÄŸu, olaÄŸanüstü hal ilan edilen ve/veya sokaÄŸa çıkma yasağı dahil katı tedbirlerin uygulandığı ülkelerdeki temsilciliklerimizde sunulan konsolosluk hizmetlerinin de vatandaÅŸlarımızın ve personelin saÄŸlıklarını riske atmadan mevcut koÅŸullara uygun ÅŸekilde verilmesine yönelik özel ve istisnai düzenlemeler alınması tabiidir. Ancak, temsilciliklerimizin bila istisna ve her koÅŸulda telefon ve diÄŸer iletiÅŸim araçları üzerinden vatandaÅŸlarımıza 7/24 temelinde eriÅŸime açık olmaya devam etmeleri DışiÅŸleri Bakanlığı olarak ana ilkemizdir. Dünyanın her yerinden yapılan aramalara 7/24 yanıt veren Bakanlığımız ‘Konsolosluk ÇaÄŸrı Merkezi' (+90 312 292 2929) keza vatandaÅŸlarımızın sorularını yanıtlamaya ve yönlendirmeler yapmaya aralıksız sürdürmektedir” ifadelerine yer verildi.

“Dış temsilciliklerimiz sosyal medya hesapları vasıtasıyla da vatandaÅŸlarımızla temas halindedirler”

Temsilciliklerin sosyal medya hesapları vasıtasıyla temas oldukları belirtilerek, “Bu süreçte, ayrıca, dış temsilciliklerimiz sosyal medya hesapları vasıtasıyla da vatandaÅŸlarımızla temas halindedirler. Bazı temsilciliklerimiz vatandaÅŸlarımızdan gelen bilgi taleplerini zamanlıca cevaplayabilmek için nöbet düzenine geçmiÅŸlerdir.

Ä°çinden geçtiÄŸimiz bu süreçte, yurtdışında halen geçici süreyle bulunan vatandaÅŸlarımızın uçuÅŸların kesilmiÅŸ olmasından dolayı karşı karşıya kaldıkları sorunlara çözümler üretilmesi için dış temsilciliklerimiz, yurtdışında yerleÅŸik vatandaÅŸlarımız ve sivil toplum kuruluÅŸlarının sosyal dayanışma ruhuyla hareket edeceklerine inancımız tamdır” açıklaması yapıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER