AsayiÅŸ

Diyarbakır’da çevik kuvvet ekibine ’tarihi’ taşlarla saldırdılar

Diyarbakır’da yaklaşık 5 bin yıllık tarihi olan surların taşlarının sökülüp satıldığını bilgisini alan polis ve zabıta ekipleri, Sur ilçesinde inceleme başlattı. Sur ilçesinde bulunan Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde yaşayan vatandaşlar, taşları parayla aldıklarını savunarak güvenlik güçlerine ‘tarihi’ taşlarla saldırdı.

Diyarbakır’da çevik kuvvet ekibine ’tarihi’ taşlarla saldırdılar
16-12-2019 21:16

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan ve dünyanın sayılı eserleri arasında yer alan tarihi Diyarbakır surlarının taÅŸlarının sökülüp satıldığı iddiasına iliÅŸtin polis ve zabıta ekipleri çalışma baÅŸlattı. Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesi AlipaÅŸa ve Lalebey Mahallesi’nde söz konusu taÅŸların bulunduÄŸu bilgisi üzerine mahalleye gelen polis ve zabıta ekipleri, sokaktaki taÅŸları götürmek istedi. Mahalle sakinlerinin taÅŸların götürülmesine izin vermemesi üzerine gerginlik yaÅŸandı. Bazı mahalle sakinleri evlerinin damına çıkıp ellerine aldıkları benzin bidonları ile tehlike saçarken, bazı vatandaÅŸlar ise ‘tarihi’ taÅŸlarla polise saldırdı.

DAMLARA ÇIKIP ATLAMAKLA TEHDÄ°T ETTÄ°LER
Tarihi taÅŸların surlara ait olmadığını savunan mahalle sakinlerinden Emrah Ak, AlipaÅŸa ve Lalebey mahallelerinde 4 yıl önce baÅŸlanan yıkım ve yenileme çalışmaları sırasında taÅŸları para ile satın aldıklarını iddia ederek, taÅŸları geri vermeyeceklerini söyledi. Ak ve beraberindekiler daha sonra ellerine aldıkları benzin bidonu ve taÅŸlarla polisin kendilerine yaklaÅŸmamasını aksi taktirde kendilerini yakacaklarını kaydetti.

POLÄ°S MÜDÜRÜ AÄ°LEYÄ° SAKÄ°NLEÅžTÄ°RDÄ°
Ä°kna çabalarının sonuçsuz kalması sonucu bölgeye çevik kuvvet ekibi sevk edildi. Polisin gelmesi ile birlikte mahalle sakinleri, ellerine aldıkları ‘tarihi’ taÅŸları polis ekiplerine attı. Olayın yaÅŸandığı AlipaÅŸa Mahallesi’ne gelen polis müdürünün, aile ile görüÅŸüp sorunun çözüleceÄŸini iletmesinin ardından gerginlik sona erdi.
Gerginliğin sona ermesinin ardından taşların taşınma işlemi başlatıldı.
(Sedat Irmak/Ä°HA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER