Gündem

Doğum yapan memur ve işçilere yeni haklar yasalaştı

Doğum yapan memur ve işçilere yeni haklar getiren kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Doğum yapan memur ve işçilere yeni haklar yasalaştı
29-01-2016 10:33

 

DoÄŸum yapan memur ve iÅŸçilere yeni haklar getiren düzenlemeyi de içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaÅŸtı.

Buna göre, ilk defa iÅŸ kuran genç giriÅŸimcilere, üç vergilendirme dönemi boyunca kazançlarının 75 bin liralık kısmına gelir vergisi muafiyeti getirilecek.

Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle ilk defa gelir vergisi mükellefi olan, 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kiÅŸilerin, faaliyete baÅŸladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançların bir kısmı gelir vergisinden müstesna olacak.

Yasanın getirdiÄŸi bir diÄŸer düzenleme de basit usulde vergilendirilen esnaf için. Ticari kazancı basit usuldeki mükelleflerin sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlarının 8 bin lirasına kadar olan kısmı üzerinden gelir vergisi alınmayacak. Bu tutar, her yıl günün ekonomik koÅŸullarına uygun olarak yeniden belirlenecek.

25 yaşını doldurmamış öÄŸrencilerden pasaport harcı alınmayacak.

YARI ZAMANLI ÇALIÅžMA HAKKI

Memurların, doÄŸum sonrası aylıksız izinde geçirdikleri her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her 3 yıl için bir derece yükselmesi verilecek.

Memurlara, doÄŸum öncesi analık izninin baÅŸlaması gereken tarihten önce gerçekleÅŸen doÄŸumlarda, doÄŸumdan analık izninin baÅŸladığı tarihe kadarki süre doÄŸum sonrası analık iznine ilave edilecek.

DoÄŸum yapan memurlar, analık izni sonrasında birinci doÄŸumda 2 ay, ikinci doÄŸumda 4 ay, sonraki doÄŸumlarda ise 6 ay, günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek. Bu süre içinde süt izni verilmeyecek, mali ve sosyal haklarda herhangi bir kesinti yapılmayacak. ÇoÄŸul doÄŸumlarda bu sürelere birer ay eklenecek. BebeÄŸi engelli doÄŸan kadın memur ise 12 ay süreyle yarı zamanlı çalışabilecek. 3 yaşını doldurmamış bir çocuÄŸu, eÅŸiyle veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eÅŸin münferit olarak evlat edinmesi halinde memur olan eÅŸleri de verilen 8 haftalık iznin bitiminden itibaren bu haklardan yararlanacak.

Memurun çalışacağı süreler, ilgili kurumca belirlenecek.

3 yaşını doldurmamış bir çocuÄŸu eÅŸiyle veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eÅŸin münferit olarak evlat edinmesi halinde memur eÅŸlerine, 8 haftalık iznin veya yarı zamanlı iznin bitiminden itibaren, istekleri üzerine 24 aya kadar aylıksız izin verilebilecek.

POLÄ°S, UZMAN ERBAÅž VE UZMAN JANDARMALARDA GÖSTERGE ARTIÅžI

Emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda bulunanların yararlandığı emniyet hizmetleri tazminatları yüzde 25 artırılacak.

Emniyet hizmetleri sınıfına dahil personelden yükseköÄŸrenimli olanların ek göstergeleri de yükseltilecek.

Uzman erbaÅŸlar ile uzman jandarmaların 2 bin 200 olan ek göstergeleri 3 bine çıkarılacak. Uzman erbaÅŸlara birinci dereceye yükselme imkanı getirilecek. Uzman erbaÅŸların, kamuya geçebilmeleri için 7 yıl çalışmaları gerekecek.

Ä°LKÖÄžRETÄ°M ÇAÄžINA KADAR YARI ZAMANLI ÇALIÅžMA

Tasarı, çocuÄŸun okula baÅŸlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkı da getiriyor. ÇocuÄŸu olan veya evlat edinen memur anne ve baba, çocuÄŸun mecburi ilköÄŸretim çağının baÅŸladığı tarihi takip eden ay başına kadar normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek.

Yarı zamanlı çalışmada, mali haklar ile sosyal yardımlara iliÅŸkin ödemelerin yarısı yapılacak. Fiili çalışmaya baÄŸlı ödemeler ise devam edecek. Bu dönemdeki hizmet süreleri, derece yükselmesi ile kademe ilerlemesinde yarım olarak dikkate alınacak. Fiili hizmet süreleri ile prim ödeme gün sayıları yarım olarak hesaplanacak.

Yarım zamanlı çalışılmaya baÅŸlanan günü izleyen ay başından itibaren normal zamanlı çalışılması halinde ödenmesi gereken sigorta primine esas aylık kazanç ya da emeklikeseneÄŸine esas aylık tutarının yarısı üzerinden sigorta primi veya emekli keseneÄŸi ödenecek. Ancak bunların genel saÄŸlık sigortası primi sigortalı ve iÅŸveren yükümlülüÄŸünde herhangi bir deÄŸiÅŸiklik yapılmaksızın sigorta primine esas aylık kazanç ya da emekli keseneÄŸine esas aylık tutarının tamamı üzerinden ödenecek.

Muhtarların net 940 lira olan ödenekleri bin 300 liraya yükseltilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER