Gündem

Domain Nedir, En İyi Domain Nasıl Seçilir?

Domain yani alan adı, insanların web sitenize internet üzerinden erişmek için kullandıkları benzersiz bir adrestir.

Domain Nedir, En İyi Domain Nasıl Seçilir?
31-08-2023 12:31
31-08-2023 12:34

Domain yani alan adı, insanların web sitenize internet üzerinden erişmek için kullandıkları benzersiz bir adrestir. Genellikle "google.com" gibi bir ad ve ".com" veya ".org" gibi bir uzantıdan oluşur.

 

Bir web sitesi için en iyi alan adının seçilmesi, web sitesinin amacı, hedef kitlesi ve markalaşma hedefleri gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. 

 

En İyi Domain Nasıl Seçilir?

 

Bir alan adı seçmenize yardımcı olacak bazı ipuçları aşağıdaki şekildedir:

 

1. Yazmayı kolaylaştırın

 

Yazımı kolay bir alan adı internet başarısı için çok önemlidir. Kullanıcılar karmaşıklığı nedeniyle adresinizi düzenli olarak yanlış yazıyorsa, tüm bu potansiyel trafik boşa gider. Birkaç başarısız Google aramasından sonra insanların çoğu, genellikle markanızın web sitesini aramaktan vazgeçecektir.

 

2. İlk tercihiniz .com olsun

 

Günümüzde pazarda .com, .net, .org, .photography ve hatta .blog gibi çok sayıda yeni alan adı uzantısı bulunmaktadır. Fakat her zaman .com alan adını seçmeniz önerilir. Yeni uzantılara sahip alan adlarını bulmak daha cazip olsa da, .com hala en çok kabul gören ve güvenilir alan adı uzantısıdır

 

Neden mi?

Birçok kullanıcı, özellikle de teknoloji meraklısı olmayanlar, çok fazla düşünmeden her alan adının sonuna otomatik olarak ".com" yazacaktır. 

 

Ancak, ".com" kuralının bazı istisnaları vardır. Örneğin:

 

  • İşletmeniz yerel odaklıysa, muhtemelen yerel bir üst düzey alan adı seçmeniz gerekir. Örneğin: Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunuyorsanız ".us" kullanabilirsiniz.

  • Alman pazarına hitap ediyorsanız ".de" kullanabilirsiniz.

 

Bu, hedef kitlenize ve yerel tüketicilere gerçekten onların ülkesinde bulunduğunuzu açıkça göstererek yerel marka bilinirliğini ve güvenilirliğinizi artırır.

 

Bununla birlikte, alan adınızın .com'lu bir sürümü mevcutsa, yerel bir işletme olsanız bile bunu da mutlaka kayıt ettirmeniz gerekir.

 

3. Anahtar kelimeler kullanın

 

Anahtar kelimeler bir alan adında önemli bir rol oynar. Eğer alan adında anahtar kelimeler kullanırsanız, arama motoruna web sitenizin ne hakkında olduğunu söylemiş olursunuz. İyi bir içerik kalitesi ve iyi bir kullanıcı deneyimi ile alan adınızdaki anahtar kelimeler, arama motorunda (Google) daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olabilir.

 

Bazen, hedeflenen anahtar kelimelere sahip alan adlarını bulmak çok zordur, çünkü hayalinizdeki alan adı zaten alınmış olabilir. Bu noktada alan adınızı öne çıkarmak için yaratıcı olmanız ve anahtar kelimelerinizi önerilen diğer kelimelerle birleştirmeniz gerekebilir.

 

4. Alan adınızı kısa tutun

 

Alan adınızı her zaman yaklaşık 15 karakterin altında tutmanız önerilir. Çünkü kullanıcılar için uzun alan adlarını hatırlaması çok zordur. Kullanıcılar daha uzun alan adlarıyla yazım hataları girmeye daha duyarlı olur ve bu da siteye daha az trafik gelmesine neden olabilir. 

 

5. Benzersiz ve markalaştırılabilir tutun

 

Alan adınız benzersiz olursa, okuyucunun zihninde kalma olasılığınız daha yüksektir. Bu noktada alanınızdaki diğer alan adlarını araştırmak ve hangi alan adlarını kullandıklarını öğrenmek markanız için iyi olabilir.

 

6. Tire gibi işaretlerden kaçının

 

Tire içeren bir alan adı oluşturmayın. Çünkü tire işareti, ilişki kurmak istenmeyen spam alan adlarının bir işareti olabilir.

 

Ayrıca tire işaretli alan adları, yazım hatalarına da eğilimlidir. İstediğiniz alan adının zaten alınmış olduğunu gösterdiği için kısa çizgi içeren bir alan adı seçerseniz, kullanıcı web sitenize kısa çizgi eklemeyi unutursa, rakiplerinizin sitelerine gidebilir.

 

7. Çift harflerden kaçının

 

Çift harfli alan adlarından kaçınmanız gerekir, çünkü çift harf kullanımı yazım hataları nedeniyle trafik kaybetme olasılığınızı yükseltir. Örneğin, presssetup.com gibi bir alan adı hataya daha açık olur ve sonuç olarak trafik kaybetmenize neden olur. 

 

8. Genişlemek için yer bırakın

 

Her zaman sektörünüzle/nişinizle ilgili alan adını seçmeye çalışmanız gerekir. Çünkü bu, web sitenizin tam olarak ne hakkında olduğu hakkında size bir fikir verir. Ancak uzun vadeli seçeneklerinizi çok fazla sınırlamamanız şarttır.

 

Örneğin, işletmeniz iç tasarım işi ile uğraşıyorsa, alan adınız şöyle olabilir: homedesigner.com. Ancak işinizi genişletmek ve daha sonra başka bir şey eklemek istiyorsanız, o zaman bu ad diğer kullanıcılarınızın ilgisini çekmeyebilir. 

 

Bu noktada sitenizi yeni bir alan adına taşımak sinir bozucu bir süreç olabilir ve sıralama konumunuzu da kaybetmenize yol açabilir. 

 

9. Alan adınızı araştırın

 

Bir alan adını kaydederken, öncelikle aynı adla başka birinin işletmesini kaydettirip kaydettirmediğini kontrol edin.

 

Bir ticari marka araştırması yaparak aynı ismin veya benzerinin zaten kayıtlı olup olmadığını görebilirsiniz. Ayrıca Google’dan yardım alabilir ve Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal medyada adın kullanılabilirliğini kontrol edebilirsiniz.

 

Benzer bir isim sadece kafa karışıklığı yaratmakla kalmaz, aynı zamanda çok fazla zarara neden olabilecek ciddi yasal müdahalelere de sebebiyet verebilir.

 

10. Alan adı oluşturucu kullanın

 

Bugün 360 milyondan fazla kayıtlı alan adı bulunmaktadır. Bu yüzden bireysel alan adını manuel olarak aramak çok zaman alıcı olabilir. 

 

Bu noktada alan adı oluşturucular devreye girer. Bu araçlar, yüzlerce akıllı alan adı fikri aramak için tanımlanmış anahtar kelimelerinizi bulmanıza yardımcı olan ücretsiz araçlardır.

 

Bu oluşturuculardan bazıları aşağıdakileri içerir:

 

  • LeanDomainSearch

  • Nameboy

  • Domain Hole

  • Wordoid

  • DomainWheel

 

Listelediğimiz alan adı oluşturucuların kullanımı basittir: Bir veya birkaç anahtar kelime girerek, kaydedebileceğiniz geçerli ve kullanılabilir alan adlarını içeren çok sayıda alan adı önerisi oluşturmanıza olanak tanır.

 

11. Başkası almadan önce hızlı hareket edin

 

Pek çok insan gelecekte kullanmak için alabilecekleri veya kaydettirebilecekleri, iyi ve markalaşabilir alan adları arar. Yani kararınızı verdikten sonra kayıt işlemini hızlı yapmazsanız, birisi alan adı fikrinizi sizden önce kaydettirebilir. 

 

12. Geleneksel olmayan alan adı uzantılarını denemeyi düşünün

 

Yakın zamana kadar var olmayan çok sayıda farklı üst düzey alan adı artık daha popülerdir.

 

Örneğin; ".agency", ".shop", ".store", ".club" vb. gibi bu geleneksel olmayan alan adı uzantıları, bunları kullanan web sitesinin doğasını ve amacını daha iyi yansıtmak için tasarlanmıştır.

 

Bu noktada, işletmeniz oldukça spesifik ise ve bu TLD'lerden herhangi biriyle mükemmel uyum sağlıyorsa, bu yeni alan adı uzantıları ile bir domain kaydettirmeyi düşünebilirsiniz.

 

13. Alan adınızın yanlış yazılmış versiyonlarını kaydedin

 

Alan adınızı yanlış yazılmaktan korumanın bir başka yolu da, alan adınızın en olası veya en yaygın yanlış yazımlarından birkaçını kaydettirmektir.

 

Bu alan adlarını da satın aldıktan sonra, onları doğru alan adınıza yönlendirmeniz yeterlidir.

 

Örneğin, alan adınızda "letter" kelimesinde olduğu gibi çift "t" kullanılıyorsa, birinin "leter" yazması ihtimaline karşı muhtemelen tek "t" içeren bir alan adı da kaydettirmek isteyebilirsiniz.

 

Alan Adı Nasıl Seçilir?

 

Belirli bir alan adına karar verdikten sonra bu alan adının mevcut olup olmadığını veya birisinin bu alan adını daha önce kaydettirip kaydettirmediğini kontrol etmeniz gerekir. Bu noktada alan adınızda kullanacağınız terime kayıtlı herhangi bir ticari marka olup olmadığını tespit edin.

 

Ziyaretçileriniz ve tüketicileriniz arasında marka bilinirliği ve aşinalık oluşturmak için marka adınız ideal olarak web sitenizin alan adında ve sosyal medya kanallarınızda aynı olmalıdır. Ancak, herhangi bir yasal sorundan kaçınmak için ticari markası olan isimlerden uzak durun.

 

İyi bir alan adı fikri bulduğunuzda, bu alan adını kaydettirmeden önce Google'da aratın ve bu adı kullanan ve benzer bir sektörde faaliyet gösteren işletmeler için birinci ve ikinci sayfa sonuçlarının tümüne bakın.




SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER