Gündem

Dünyanın en genç şelalesi 400 bin misafiri ağırlıyor

Türkiye’nin en genç şelalesi olan ve sezonda 400 bine yakın kişinin geldiği Çırçır Şelalesinde, ayırca yılda 100 ton alabalık tüketiliyor. Türkiye’nin sayılı yavru balık üretim tesisi kurulan alanda mini HES’le elektrik de üretiliyor.

Dünyanın en genç şelalesi 400 bin misafiri ağırlıyor
25-08-2018 17:11

Elazığ’ın Keban ilçesinde bulunan ve 1974 yılında Fırat Nehrinden akan suların basınçla yönünün deÄŸiÅŸtirmesi ile doÄŸal olarak ortaya çıkan Çırçır Åželalesi, dünyanın en genç ÅŸelalesi olduÄŸu biliniyor. Yerli turistlerin ve gurbetçilerin uÄŸrak mekanı olan ve doÄŸal güzelliÄŸi ile dikkat çeken ÅŸelale, yıllık 400 bin kiÅŸiye ev sahipliÄŸi yapıyor. 1996 yılında üzerine kurulan tesis ile alabalık üretimi de yapılan ÅŸelalede, yıllık 100 ton alabalık tüketiliyor. 
Çırçır Åželalesinin 1974 yılında oluÅŸtuÄŸunu belirten Keban Alabalık Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ayhan ÅžimÅŸek, "Tabi ilk etapta Keban Barajı’nın kaçak suyu olarak nitelendirilmiÅŸ ama sonrasında jeoloji mühendislerinin yapmış olduÄŸu çalışmalarda, bu suyun Keban Barajın kaçak deÄŸil, Fırat Nehrinden akan suların barajın altında kalması ile o basınçla yönünü deÄŸiÅŸtirmesiyle oluÅŸtuÄŸu anlamış. Bundan dolayı üniversitedeki hocalarımızın da araÅŸtırmaları sonucu ÅŸu anda dünyanın en genç ÅŸelalesi olma özelliÄŸine sahip. Tabi bu su yıllarca boÅŸa akmıştı" dedi. 

"KENDÄ° ELEKTRİĞİMÄ°ZÄ° ÜRETTÄ°K, BALIK ÜRETÄ°M TESÄ°SÄ° KURDUK" 
Kendilerinin su üzerinde neler yapabilecekleri konusunda düÅŸünceye girip harekete geçtiklerini anımsatan ÅžimÅŸek, "Bu çalışmalar sonucunda, bu suyun özellikle alabalık yetiÅŸtiriciliÄŸinde Türkiye’deki en ideal sulardan biri olduÄŸunu öÄŸrendik. Bu su üzerinde mini bir HES yaptık. Öncelikle kendi elektriÄŸimizi ürettik. Bununla beraber yavru alabalık üretimi için çok güzel bir tesis kurduk. Ve ÅŸu anda yavru alabalık yetiÅŸtiriciliÄŸinde Türkiye’deki en büyük kuruluÅŸlardan birisi bu ÅŸelale üzerinde kuruldu" diye konuÅŸtu. 

"YILLIK 100 TON BALIK TÜKETÄ°LÄ°YOR" 
Yıllık en az 300 bin turistin geldiÄŸini aktaran ÅžimÅŸek, "Hatta bu 350 ile 400 binlere kadar çıkmaktadır. O yıl ki hava ÅŸartları önemli. Tabi bölgemizdeki istikrar çok önemli ve ÅŸu anda her geçen gün sayımız artıyor. Elazığ’a gelen veya çevre illere gelenlerin ’artık gidip de bir ÅŸelaleyi görelim, orada bir balık yiyelim’ noktasına geldik. Åžu anda bulunmuÅŸ olduÄŸumuz ÅŸelalede yıllık 80 ton ile 100 ton arası balık tüketiliyor. Bu da büyük bir rakam. Özellikle Malatya’dan çok ciddi anlamda müÅŸterilerimiz var. Bununla beraber Bingöl, Tunceli, Diyarbakır, Batman ve Mardin’e varıncaya kadar çok ciddi anlamda müÅŸterilerimiz geliyor. Artık burası bir turizm lokasyon bölgesine girmiÅŸ durumda. Özellikle tur ÅŸirketleri bu bölgeye bir tur baÄŸlantısı yaptıkları taktirde kapsam içerisinde mutlaka Çırçır Åželalesi de bulunur. MüÅŸterilerini mutlaka Çırçır Åželalesine getiriyorlar. Gezdirip bir de balık ikram ediyorlar" ifadelerini kullandı. 
Åželaleyi herkesin görmesini tavsiye eden ziyaretçilerden Mert Göker, "Dünyanın en genç ÅŸelalesi ve herkesin gelmesini tavsiye ederiz. Balıklar çok leziz ve ilk defa bu kadar lezzetli balık yediÄŸime ÅŸahit oluyorum. Normalde çok balık seven birisi deÄŸilim ama buradaki balık gerçekten çok güzel. Çok baÅŸarılı buldum" dedi. 
Åželaleyi çok beÄŸendiÄŸini ifade eden Pınar Ulu ise, "Balığın her çeÅŸidi var. Adanası ve köftesi olmak üzere her çeÅŸidi var. O çok hoÅŸumuza gitti. Bir de yaz için dondurma ve çay bahçesi bölümü açmışlar o da çok güzel. Elazığ için bence çok güzel bir turizm yeri. Çok beÄŸendik. Åželalesi serin ve çok güzel. Su harika akıyor. DoÄŸal güzellik muhteÅŸem bence" diye konuÅŸtu 
(Kamil Can Kılıç/Ä°HA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER