Gündem

Erdoğan: "Hiçbir komşu ülkenin toprak bütünlüğünde gözümüz yok"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim Türkiye olarak hiçbir komşu ülkenin toprak bütünlüğü noktasında herhangi bir gözümüz yok." dedi.

ErdoÄŸan:
07-12-2017 19:13

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Yunanistan BaÅŸbakanı Aleksis Çipras'la, BaÅŸbakanlık'taki görüÅŸmesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yabancısı olmadığı bir makamda Çipras'la bir araya gelmekten duyduÄŸu memnuniyeti dile getiren ErdoÄŸan, baÅŸbakanlığı döneminde, burada üç ayrı baÅŸbakanla görüÅŸmeler yaptığını hatırlattı. ErdoÄŸan, "Åžimdi de sizlerle burada görüÅŸüyoruz. Rahmetli Celal Bayar'ın cumhurbaÅŸkanlığı dönemindeki resmi ziyaretten sonra ilk defa bir CumhurbaÅŸkanı olarak Türkiye'den ben böyle bir ziyareti gerçekleÅŸtirmiÅŸ oluyorum." dedi. 

"Sayın CumhurbaÅŸkanı ile yaptığım görüÅŸmede de söyledim. Artık Türkiye ve Yunanistan bir ÅŸeye inanmalı." ifadesini kullanan ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:

"Bardağın boÅŸ tarafını bir kenara koyup dolu tarafına yönlenmeliyiz. Müzakerelerimizi onun üzerine bina etmeliyiz. Aslında halklarımızın birbiriyle ortak yanları çok. Yeter ki ideolojik saplantısı olanları bir kenara koyalım. Bizim Türkiye olarak hiçbir komÅŸu ülkenin toprak bütünlüÄŸü noktasında herhangi bir gözümüz yok. 

Ama biz geçmiÅŸte iç içe olmuÅŸ ülkeleriz. Burada soydaÅŸlarımız var, bizde soydaÅŸlarınız var. KeÅŸke geçmiÅŸteki bazı yanlışlar olması hasebiyle bir kısım Rum vatandaÅŸlarımız da ülkemizden ayrılmasaydı. Yanlışları artık tarihe bırakıyoruz. GeleceÄŸi çok daha saÄŸlam zeminde inÅŸa etmeliyiz. Bunun için yapabileceÄŸimiz çok ÅŸey var. EÄŸer, gerçekten söylem birliÄŸini oluÅŸturabilirsek, ortak akıl oluÅŸturabilirsek, bunları çözeriz."

ErdoÄŸan, Yunanistan halkına ÅŸahsı ve Türk halkı adına ÅŸükranlarını ifade etti.

YUNANÄ°STAN BAÅžBAKANI ÇÄ°PRAS: ORTAK NOKTALARA YOÄžUNLAÅžMALIYIZ

Bölgede, göçmen krizi, Suriye, Avrupa BirliÄŸi-Türkiye iliÅŸkileri gibi ciddi gerginlikler bulunduÄŸunu belirten Çipras, "Biz bu dönemde bunların üstesinden gelmenin gayreti içerisindeyiz. Çok iyi biliyorsunuz ki gönlüm iyi komÅŸuluk ve dostluk iliÅŸkilerinden yana. Bunu da göstermiÅŸ bulunuyorum." dedi.

Çipras, önemli bir dönemde Yunanistan CumhurbaÅŸkanı'nı (Prokopis Pavlopoulos) ziyaret konusunda davet için cesaretlendirdiÄŸini aktararak, "Bizim bu dönemdeki çabalarımız aslında ülkelerimiz arasında duvarlar deÄŸil, köprüler inÅŸa etmektir." diye konuÅŸtu.

Mühendis olduÄŸunu anımsatan Çipras, "Bir köprüyü inÅŸa ederken o köprünün inÅŸa edileceÄŸi zeminin de saÄŸlam olmasına dikkat etmek lazım. Ä°kili iliÅŸkilerde saÄŸlam temel dediÄŸimiz zaman karşılıklı saygı, uluslararası hukuka ve toprak bütünlüÄŸüne saygıyı sayabiliriz." ifadelerini kullandı.

Çipras, iki ülkenin çeÅŸitli meseleler hakkında farklı görüÅŸleri bulunduÄŸuna iÅŸaret ederek, "Aramızdaki anlaÅŸmazlıklardan ziyade, ortak noktalara yoÄŸunlaÅŸmalıyız. Bu fikir ayrılıklarını, her zaman karşılıklı saygı çerçevesinde, tahriklerden uzak ÅŸekilde ortaya koymak gerekir diye düÅŸünüyorum. Bugün biz bunu baÅŸarabilirsek sizin ziyaretiniz tarihi olmaktan öte iki ülke iliÅŸkilerinde yeni bir sayfanın açılmasına vesile olacaktır." deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

GörüÅŸme basına kapalı devam etti.

ErdoÄŸan ve Çipras, görüÅŸmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER