Gündem

Erdoğan ilk yerli ve milli otomobili Togg’u banttan bizzat indirdi

Yerli otomobil Togg için tarihi gün geldi çattı. "Türkiye'nin otomobili" bugün banttan iniyor. Togg'un üretim tesisinin açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk yerli otomobili banttan bizzat indirdi.

Erdoğan ilk yerli ve milli otomobili Togg’u banttan bizzat indirdi
29-10-2022 22:41

Milyonların heyecanla beklediği Togg'un üretileceği fabrika bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılıyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusunun yanı sıra Togg'un banttan inmesinin de heyecanı yaşanıyor.



Cumhuriyetimizin 99. yılı kutlu olsun. Bu anlamlı günde milletçe tek yürek olduğumuz böylesi tarihi bir açılışta buluşmamızı nasip eden Rabbime sonsuz hamd ediyorum.



60 YILLIK HAYALİN GERÇEĞE DÖNÜŞMESİNE ŞAHİTLİK EDİYORUZ



Togg ülkemizin güçlü yarınları için ortak hayali kurmanın tadını hepimize yaşatan projenin adıdır. Seri üretim bandından indirip sizlerin huzuruna çıkardığımız bu ilk araçla 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşmesine şahitlik ediyoruz.



Bunun için Togg, Türkiye'nin ortak gururudur diyoruz. Ülkemizin dört bir yanından Türkiye'nin yerli ve milli otomobili Togg'un başarısı için destek veren herkese gönülden teşekkür ediyorum.



ÜRETİCİLERİ TOGG'U AKILLI CİHAZ OLARAK TARİF EDİYOR



Türkiye Yüzyılı'nın ilk fotoğrafı da burada hizmete açtığımız tesistir, yanında durduğumuz araçtır. Biz bu ürüne otomobil diyoruz. Ama üreticileri Togg'u akıllı cihaz olarak tarif ediyor.



Togg Gemlik Kampüsü'nün ve banttan indirdiğimiz akıllı cihazların ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Binlerce yıldır en çetin engelleri aşarak varlığını sürdürmüş, feleğin çemberinden geçerek devletini kurmuş bir milletiz.



Ülkemizin son 20 yılı bize özümüzdeki cevheri çıkarmanın mücadelesi ile geçti. Binlerce yıllık kadim bir devlet geleneğini, 6 asır boyunca dünyayı yönetmiş bir cihan devletinin mirasçısı olarak bize yakışan buydu.

Bize küçük düşünmek asla yakışmaz. Bizim hedefimiz büyüktür, vizyonumuz geniştir, inancımız tamdır. Güçlü olmanın ve güçlü kalmanın yolu ise kendi kendine yetmekten geçiyor. Bunun için her fırsatta milli diyoruz, yerli diyoruz.

ÇILGIN TÜRKLER GELİYOR DİYECEKLER

Atak ve Gökbey helikopterlerimizi, Anadolu savaş gemimizi, Hürkuş uçağımızı, İHA'larımızı, Tayfun füzemizi görüp de göğsü kabarmayan var mı? Tayfun füzeleri atılmaya başladı, Yunan ne yapmaya başladı? Hemen gündemlerine girdi. Daha durun bakalım. Daha bunun arkası gelecek. Şimdi Togg, Avrupa'nın yollarına girdiği zaman tutuşacaklar. Ne diyecekler? Çılgın Türkler geliyor diyecekler.

ERDOĞAN'DAN TOGG PAYLAŞIMI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından Togg ile ilgili paylaşımda bulundu. Erdoğan paylaşımında "Yolun açık olsun, tekerine taş değmesin Togg."



Togg CEO'su Gürcan Karakaş, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Herşeyden önce biz yola çıktığımızda otomobilden fazlası için yola çıktık. Hedefimiz kendi değerlerimizle özümüzle bir ürün yapmaktı. Hedeflerimizin 3 farklı boyutu var.

Akıllı cihazda beyaz sayfanın üzerinde kara kalem bir çizimle başladık. 3 boyutlu bir modelleme yaparak 2019 yılında sizlere sunduk. Yolculuğumuz aynı anda artarak katlanarak gittik.

2021'de geliştirdiğimiz ürünleri denemeye başladık. Oyunun kuralları neyi gerektiriyorsa bunları yaptık. Kış testlerini yaptık, çarpışma testlerimizi yaptık. Temmuz'da deneme üretimine başladık.

Bir otomobilden ziyade bir tüketici elektriği mantığıyla tasarlıyoruz. Zamana karşı yarıştığımız için dünyanın en iyileriyle çalışarak araçlarımızı geliştirmeye başladık.

DÜNYADA İLK KEZ BİR ARAÇ VERİLERİ OKUYABİLİYOR

Dünyada ilk kez bir araç verileri okuyabiliyor. Gelişimin yapı taşlarına baktığımızda burası dümdüz bir alandı. Ve çalışmalara başladık. Teknolojinin izlerini şekillendirmeye devam edeceğiz. Togg tek bir şirketle sınırlı kalmayacak. Geçen sene Mayıs ayında Togg Europe'u kurduk.

İLK DEFA ÜZERİNDE ÇALIŞTIĞIMIZ SEDANI GÖSTERİYORUZ

Bizim yeni nesil araç üreticilerinin yaptığı gibi isteğimiz kullanıcıya direk temas etmek. Biz kısacası fiziksel teması dijital dünyanın imkanları ile birleştirerek kullanıcıya yakın olmak istiyoruz.

Servis noktalarını yaparken de bu düşünce ile yola çıktık. Mobil servis çözümleri için herkese hizmet verebileceğiz. Artık hatchback yapmaktan vazgeçtik. Hedef kitlemizin beğenisini kazanacak cros cupeler yapacağız.

İlk defa üzerinde çalıştığımız sedanı gösteriyoruz. Yeni nesil araçlar çerçevesinde tasarlanmış. Artık hatchback yapmaktan vazgeçtik. Hedef kitlemizin beğenisini kazanacak cros cupeler yapacağız. 2025'in ilk yarısında sedanımız geliyor."



Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"2 yıl önce beraber temelini attığımız fabrikamızın açılışını gerçekleştirip seri üretim bandından ilk araçlarımızı indireceğiz. Çevre dostu akıllı aracımız yine çevre dostu akıllı bir tesisten yollara çıkacağız.

Bu tesisimiz şimdiden Avrupa'daki köklü otomobil firmalarına ilham oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 20 yılda güçlü bir Ar-Ge ve girişimcilik ekosistemi inşa ettik. 20 yıldır sanayimizi, insan kaynağımızı geliştirmek için gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz.

MİLLETİMİZİN ÖZGÜVEN PROJELERİNDEN BİR TANESİ OLDU

Sayın Cumhurbaşkanım siz bu milletin 60 yıllık hayalini gerçekleştirmek için babayiğitler arıyorum demiştiniz. O babayiğitler bu yatırımı gerçekleştirdiler.

Bu iş öyle bir iş ki, onca başarımıza rağmen bir bakıma milletimizin özgüven projelerinden bir tanesi oldu. Bu projenin arkasında güçlü bir irade olmasaydı bu hayal asla gerçeğe dönüşmezdi."



TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, törende şu ifadeleri kullandı:

"Cumhuriyetimizin ilan edildiği 29 Ekim tarihi hepimiz için çok özel bir gündür. Bizler bağımsızlığı tırnaklarıyla kazıyarak bugünlere ulaşan bir milletiz.

Türk iş dünyası olarak bizler üreterek, ürettiklerimizi dünyaya satarak vatanımızı büyütmeye devam ettik, ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz.

MİLLETİMİZE VERDİĞİMİZ SÖZÜ TUTABİLMENİN GURURUNU YAŞIYORUZ

Bugün Türkiye'nin yüz yıllık hayaline dev bir adım atıyoruz. Cumhurbaşkanımızın destekleriyle yola çıktık. Kıymetli ortaklarımızla beraber namıdiğer babayiğitlerimizle zorlu bir yolculuğa başladık.

Bugün milletimize verdiğimiz sözü tutabilmenin gururunu yaşıyoruz. İlk günden bu yana desteklerini esirgemeyen devletimizle gurur duyuyorum. Biz hiçbir zaman pes etmedik.

Yatırım yapmaya, durmadan çalışmaya devam ettik. Bakın bugün buradayız. Mart ayında da yollarda Togg araçlarımızı kullanıyor olacağız. Dün üretemezsin diyenler bugün satamazsınız diyorlar."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER