Gündem

Erdoğan-Putin görüşmesi sonrası basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin Soçi'de bir araya geldi. İki liderin başbaşa görüşmesi 1.5 saat sürdü. Heyetler arası görüşmenin ardından şu sıralar basın toplantısı düzenleniyor.

Erdoğan-Putin görüşmesi sonrası basın toplantısı
03-05-2017 20:16

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin gerçekleÅŸtirdikleri görüÅŸmenin ardından kameraların karşısına geçti.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Son iki ay içerisinde Rusya Federasyonu'na ikinci ziyaretimi gerçekleÅŸtiriyorum. Öncelikle misafirperverliklerinden ötürü teÅŸekkür ediyorum. Sık sık telefonda görüÅŸmelerimiz devam ediyor. Tüm bu görüÅŸmeler sayesinde siyasi iliÅŸkilerimizde arzu edilen ivmeyi yakalıyoruz" dedi. Rus lider Putin de, "Yakın geçmiÅŸte ikili iliÅŸkilerimiz dayanıklılık sınavından geçmiÅŸtir. Åžimdi normalleÅŸme süreci bitmiÅŸtir ve tamamlanmıştır. Ortak iÅŸbirliÄŸine dönüyoruz" diye konuÅŸtu.

Rusya lideri Putin'in açıklamasının satır baÅŸları ÅŸöyle:

Uluslararası ve bölgesel konular üzerinde fikir alışveriÅŸinde bulunmak için önemli bir fırsat oldu. Yakın geçmiÅŸte ikili iliÅŸkilerimiz dayanıklılık sınavından geçmiÅŸtir. Åžimdi normalleÅŸme süreci bitmiÅŸtir ve tamamlanmıştır. Ortak iÅŸbirliÄŸine dönüyoruz. Ä°kili iÅŸbirliÄŸinin temellerine dair anlaÅŸmanın ruhuna uygun olarak, iki ülke iÅŸbirliÄŸinin güçlendirilmesine kararlı olarak bakıyoruz.

'RUS TURÄ°STLERÄ°N GÜVENLİĞİNÄ°N SAÄžLANMASI KRÄ°TÄ°K ÖNEMDE'

Ekonomik alana odaklandık. Karşılıklı engellerin ve kısıtlamaların kaldırılması, yatırımın güçlendirilmesi ve ticaretimizde milli para biriminin kullanılması gibi kararları aldık. Önemlidir ki biz karşılıklı ticaretimizde düÅŸüÅŸü durdurabildik ve bu senenin ilk aylarında artış kaydedilmiÅŸtir. Karşılıklı hizmet ticareti ve anlaÅŸmanın hazırlanmasının tamamlanması konusunda anlaÅŸtık. Bu da bizimi iÅŸbirliÄŸimizin güçleneceÄŸi bir taraf.

Rusya, Türkiye’nin doÄŸalgaz yüzde 55’ini, kömürün yüzde 33’ü ve petrolün yüzde 18’ini karşılamaktadır. Türk akımı projesi görüÅŸtük, bu proje kapsamında iki hat 15,75 milyar metreküp kapasiteli iki hat döÅŸenecektir. Biri Türkiye’den geçecek, diÄŸeri Avrupa’ya gidecektir. Akkuyu Nükleer Santrali projesi kapsamında, Rusya’nın yatırım hacmi 22 milyar olacaktır. 2019 yılında karşılıklı olarak kültür ve turizm yılları düzenleyeceÄŸiz. Mayıs ayında dışarıya çıkacak Rus turistlerin üçte biri Türkiye’yi tercih etmiÅŸtir. Rus turistlerinin güvenliÄŸinin saÄŸlanması kritik önem taşımaktadır.

SURÄ°YE SORUNU MASADA

OrtadoÄŸu ve Suriye’deki sorunu görüÅŸtük. Biz Sayın ErdoÄŸan ile hemfikiriz ki, Suriye’nin çözümü sadece diplomatik ve siyasi yönle olabilecektir. Suriye hükümet ordusu ve silahlı muhalefet arasında çatışmaları durdurabildik ve bu her iki tarafı ortak müzakere masasına oturtabildik. Bugün zaten Astana’da istiÅŸareler yapılacaktır. Özellikle Sayın CumhurbaÅŸkanı ve tüm Türk dostlarımıza verimli yapıcı müzakereler için teÅŸekkür etmek istiyorum. Ä°nanıyoruz ki ortaklık yönünde iliÅŸkilerimizin güçlenmesi için çok katkı saÄŸlayacaktır.

ERDOÄžAN: 'SÄ°YASÄ° Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ°MÄ°ZDE ARZU EDÄ°LEN Ä°VMEYÄ° YAKALIYORUZ'

Rus lider Putin'in ardından söz alan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın konuÅŸmasının satır baÅŸları ise ÅŸöyle:

Son iki ay içerisinde Rusya Federasyonu'na ikinci ziyaretimi gerçekleÅŸtiriyorum. Öncelikle misafirperverliklerinden ötürü teÅŸekkür ediyorum. Sık sık telefonda görüÅŸmelerimiz devam ediyor. Tüm bu görüÅŸmeler sayesinde siyasi iliÅŸkilerimizde arzu edilen ivmeyi yakalıyoruz. Münasebetlerimizin çok daha ileri taşınması noktasında her iki tarafta da güçlü bir irade bulunuyor. Bugün baÅŸta ekonomik ve ticari konular olmak üzere atılması gereken adımlar konusunda istiÅŸarelerimizi yaptık.

Ekonomi kurmaylarımız Moskova ve Ankara’da sık sık bir araya geliyor. Ticari ve ekonomik iÅŸbirliÄŸimiz önündeki engellerin kaldırılması için yoÄŸun çaba sarf ediyor. Türk akımı ve Akkuyu konusundaki iÅŸbirliÄŸimiz ise hassasiyetle ilerliyor. Sayın Putin ile görüÅŸmemizde Suriye ile kriz baÅŸta olmak üzere bölgesel konuları konuÅŸtuk. Benim çok sevdiÄŸim bir Rus atasözü var, 'Kimin neresi aÄŸrıyorsa, onunla ilgili konuÅŸur' diye. Ülkemiz için de Suriye 6 yıldır kanayan bir yara.

Çocuklar sokakta neÅŸe içinde oynarken, baharın güzelliÄŸini doyasıya yaÅŸarken Suriyeli çocukların her gün ölümle burun buruna gelmeleri bizlerin ortak acısıdır. Suriye ile 911 kilometre sınırı olan, aynı kumaÅŸtan kesilmiÅŸ bir ülkeyiz. Hemen yanı başımızda yükselen çocuk feryatlarına nasıl sessiz kalabiliriz? Nasıl gözlerimizi kapatabiliriz?

ERDOÄžAN’DAN “ÇATIÅžMASIZLIK BÖLGESÄ°” AÇIKLAMASI

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, “Ä°dlib’te zaman zaman ciddi sıkıntılar oluyor. Åžimdi oradaki bir yeÅŸil hatla bir ’çatışmasızlık bölgesi’ ilan edildi. Temenni ederim ki bu çatışmasızlık bölgesi devam eder” dedi.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, temaslarda bulunmak üzere geldiÄŸi Soçi’de Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Liderler, Soçi’deki Devlet BaÅŸkanlığı konutunda yaklaşık 3 saat süren görüÅŸmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. ErdoÄŸan, basın mensuplarının güvenli bölgeler oluÅŸturulması konusunda mutabakat saÄŸlanıp saÄŸlanamamasına iliÅŸkin soruya, “Buna bir yeni açılım oldu. En başından itibaren her yerde güvenli bölge ifadesini kullandım, kullanıyorum, kullanacağız. Ağırlıklı olarak Rai, Cerablus arası ve güneye doÄŸru olan yaklaşık 4 bin 5 bin metrekarelik bir alan. Ama ÅŸimdi bir çatışmasızlık bölgesi çıktı ki bu bölge de Ä°dlib bölgesi. Bu idlib bölgesinde ÅŸu anda ağırlıklı olarak Halep’ten kaçan insanların oradaki yaÅŸam mücadelesi var. Bölgenin en büyük yerleÅŸim merkezlerinden olan Ä°dlib’te zaman zaman ciddi sıkıntılar oluyor. Åžimdi oradaki bir yeÅŸil hatla bir çatışmasızlık bölgesi ilan edildi. Temenni ederim ki bu çatışmasızlık bölgesi korunmaya devam eder. BaÅŸkanla onu yine harita üzerinde müzakere ettik ve Astana’daki önemli konulardan biri de bu ve bugün oradan da olumlu kararlar çıkmak suretiyle bu çatışmasızlığın karara baÄŸlanması zaten ÅŸuanda Suriye’de önemli bir adımın atılmasına da vesile olur” açıklamasında bulundu.

(Ä°HA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER