Gündem

Erdoğan'dan Brüksel'de flaş açıklamalar

Belçika’nın başkenti Brüksel, NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan zirvede önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'dan Brüksel'de flaş açıklamalar
24-03-2022 22:54

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Belçika makamlarına zirveye başarılı ev sahipliklerinden ötürü takdirlerimi sunuyorum. Ukrayna ve Rusya savaşı bugün itibarıyla birinci ayını geride bıraktı. NATO müteffetikleri olaran güncel gelişmeleri ve tedbirleri değerlendirmek için bir araya geldik.

NATO'nun bir kez daha birlik ve dayanışma mesajı vermesi anlamlıdır. Kırım'ın ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı söyledik. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğimizi güçlü biçimde vurguladık. Savaşın neden olduğu trajedi ortadadır. Bütün varlığını bir bavula sığdırmış mülteciler savaşın kanlı yüzünü bize tekrar hatırlatmıştır. Türkiye özel ve istisnai bir yerde duruyor. İki ülke de komşumuzdur. Son 11 yıldır Suriye'deki savaşın yükünü adeta tek başına taşıyan bir ülke olarak sükun için çalışıyoruz.

İki ülkeyle de yoğun temas halindeyiz. Taraflar arasındaki müzakereleri yakından takip ediyor ve destekliyoruz. Ukrayna'nın bağımsızlığı temel öncelik olmalıdır. Müzarekelerde ilerleme kaydedilmesini ihtiyatlı bir iyimserlikle karşılıyoruz. Savaşın başından itibaren Montrö sözleşmesinin yetkilierini Karadeniz'de gerilimi düşürmek için kullanıyoruz.

Hiçbir ayrım yapmadan ihtiyaç sahiplerinin yanında olmaya devam edeceğiz. İtitfakın nasıl mukabele edeceğine dair kapsamlı görüş alışverişinde bulunduk. NATO'nun Ukrayna'ya desteğini sürdürüken gerçekçi ve stratejik bir yaklaşımla hareket etmesi şarttır. Aldığımız kararlar savunma ve caydırıcılık adımlarıdır. Güvenliğin bölünmezliği önemine özellikle dikkat çektik.

Terörizm ile mücadele başta olmak üzere hassasiyetlerimizi bir kez daha dile getirdik. Türkiye NATO'nun caydırıcılık ve savunma tedbirlerine katkı vermeye devam edecektir. Savunma Sanayimizin önünde bizzat bazı müttefiklerimiz tarafından konan kısıtlamaların kaldırılması ortak menfaatimizedir. Bu konudaki beklentilerimizi liderle açıkça paylaştım. Müttefikler arasında gizli-açık ambargoların gündeme dahil gelmemesi gerekir.

Bu zirve, Haziran ayında Madrid'de düzenlenecek zirveye giden süreçte önemli bir rol oynuyor. Dünya liderleri ile çok sayıda kapsamlı görüşme gerçekleştirdim. Fransa, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık liderleri ile görüşmeler gerçekleştirdim. Mevkidaşlarımla çoğunlukla Ukrayna'daki gelişmeleri ele aldık.  Vize serbestisi sürecinde esneklik sağlanmasına dair beklentimizi bir kez daha mevkidaşlarımla paylaştım.

Geldiğimiz noktada küresel güvenliğin ciddi bir reforma tabi tutulmasını gerektirmektedir. Dünyanın 5'ten büyük olduğunu hatırlatmaya devam edeceğiz.

Şu ana kara yaptığımız çalışmalar için Türkiye'ye şükranlarını sunan ülkeler oldu. Putin ve Zelenskiy ile görüşmelerimizi devam ettireceğiz. İki lideri bir araya getirme çabalarımız devam edecek.

Malum görüşmeler devam ediyor. Bu sürecin içerisinde liderle yaptığımız görüşmelerde Türkiye'nin arabuluculuğu ile ilgili bir talep gelirse  biz buna hazırız. Zelenskiy Türkiye'nin arabuluculık rolünü üstlenmesini bizzat istiyor. Putin de olumlu bir yaklaşım sergiliyor. İkili görüşmelerde liderlerden aldığımız yaklaşım Türkiye'nin kurduğu ilişkilerin ne denli sıcak olduğuydu. Bize teşekkür ettiler. Liderler zirvesinde de yine Türkiye'ye yönelik teşekküler var.

NATO ülkelerinin büyük bir çoğunluğu yaptırımlar üzerinden hareket ediyorlar. Çünkü başka yöntemlerin faydalı olmayacağı fikri hakim. Sonuç bildirgesinde de hakim olan ruh bu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER