AsayiÅŸ

Eskişehir’de uyuşturucu madde kullanıcılarına yönelik yakalamalar yüzde 46 arttı

Eskişehir’de uyuşturucu madde kullanıcılarına yönelik yakalamalar yüzde 46 arttı
16-01-2020 21:53

EskiÅŸehir Valisi Özdemir Çakacak, EskiÅŸehir’de uyuÅŸturucu madde kullanıcılarına yönelik yakalamaların önceki yıla göre yüzde 46 arttığını, kolluk birimlerinin uyuÅŸturucu satıcılarına karşı yürütülen operasyonlarda çok önemli baÅŸarılar elde edildiÄŸini belirterek,ÅŸ "Bu baÅŸarıların EskiÅŸehir’imizin dünyanın en güvenli ÅŸehirlerinden birisi olmasındaki payı mutlaktır" dedi.
EskiÅŸehir ValiliÄŸinin koordinasyonunda “2019 Yılı UyuÅŸturucu/Bağımlılık Ä°le Mücadele DeÄŸerlendirme Toplantısı” yapıldı. EskiÅŸehir ValiliÄŸi Yunus Emre Toplantı Salonu’nda, Vali Özdemir Çakacak’ın baÅŸkanlığındaki toplantıya; BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Prof. Dr. Yılmaz BüyükerÅŸen, EskiÅŸehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Åženocak, EskiÅŸehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay DöÄŸeroÄŸlu, Vali Yardımcıları Bakir Åžahin Türüncü, Aslan AvÅŸarbey, Ä°l Emniyet Müdürü Endin Dinç, Ä°l Jandarma Komutanı J. Alb. Ä°lhan Åžen, kaymakamlar, kamu kurum ve kuruluÅŸlarının müdürleri, sivil toplum kuruluÅŸlarının temsilcileri ve ilgililer katıldı.
Toplantının açılış konuÅŸmasını yapan Vali Çakacak, Ä°çiÅŸleri Bakanlığı’nın özellikle son yıllarda baÅŸta terör ve teröristle mücadele olmak üzere, uyuÅŸturucu ve diÄŸer tüm alanlarda çok büyük bir mücadele vermekte olduÄŸuna dikkat çekti. Vali Özdemir Çakacak, ”Mevcut durumu gözden geçireceÄŸimiz; bir önceki yılın deÄŸerlendirmesini yapıp, 2020 yılı ve sonrası için alınması gereken tedbirleri ve atılması gereken adımları konuÅŸacağımız toplantımızın ilimiz ve ülkemiz için hayırlı neticelere vesile olmasını diliyorum. Ä°çiÅŸleri Bakanlığı’mız özellikle son yıllarda baÅŸta terör ve teröristle mücadele olmak üzere, uyuÅŸturucu ve diÄŸer tüm alanlarda çok büyük bir mücadele vermektedir.” dedi.
Ülkemizdeki uyuÅŸturucu ile mücadele konusunun öneminden bahseden Vali Çakacak, konuÅŸmasının devamında ÅŸunları söyledi:
“UyuÅŸturucu ile mücadele konusu, aslında terörle mücadeleyle birlikte yapılması gereken bir çalışma. Çünkü terörü finanse eden en önemli konulardan birisi de uyuÅŸturucudur. GençliÄŸimizi, geleceÄŸimizi zehirleyen ve içimizi en çok acıtan konulardan bir tanesi budur. Bu toplantılar, toplantılarda aldığımız kararlar ve onların sahadaki uygulaması arzu edilen hedefe ulaÅŸmamız için büyük önem arz etmektedir. Åžunu memnuniyetle ifade etmek gerekir ki toplumumuzu ve özellikle gençlerimizi derinden etkileyen uyuÅŸturucu ve uyuÅŸturucu madde bağımlılığı konusunda Ä°limiz en etkin ÅŸekilde mücadele etmektedir. Emniyetimizin ve jandarmamızın baÅŸarılı çalışmaları takdire ÅŸayandır. Bu anlamda kolluk birimlerimizce uyuÅŸturucu satıcılarına karşı yürütülen operasyonlarda çok önemli baÅŸarılar elde edilmektedir. Bu baÅŸarıların EskiÅŸehir’imizin dünyanın en güvenli ÅŸehirlerinden birisi olmasındaki payı mutlaktır. Bu vesileyle tüm kolluk kuvvetlerimize teÅŸekkür ediyorum. Hepimiz biliyoruz ki uyuÅŸturucuyla mücadele yalnızca güvenlik görevlilerinin veya kamu kuruluÅŸlarının iÅŸi deÄŸildir; bu konuda toplumun tam bir dayanışma ve seferberlik ruhuyla hareket etmesi gerekmektedir. UyuÅŸturucu ile mücadele kararlılık ve süreklilik arz etmeli, saÄŸlıklı nesillerin yetiÅŸtirilebilmesi için ailelere ulaşılmalı, gençleri zararlı alışkanlıklardan uzak tutacak çeÅŸitli aktivelere yönlendirilmeleri saÄŸlanmalı, madde kullanımına müsait olan metruk binaların yıkımı bir an önce tamamlanmalı, boÅŸ araziler, park bahçeler asla ihmal edilmeden kontrol altında tutulmalıdır. Ve bu iÅŸler için mevcut projelerin bilinilirliÄŸini ve iÅŸlevlerini artırmanın yanında, yeni projeler de geliÅŸtirilmelidir. Bu baÄŸlamda Ä°çiÅŸleri Bakanlığı’mızca geliÅŸtirilen narkotik madde satışına yönelik ihbar projesi olan ve akıllı telefonlara yüklenilen bir uygulama olan “UYUMA” projesinin bilinirliÄŸi ve kullanımı iyice yaygınlaÅŸtırılmalı; ValiliÄŸimiz ve Kaymakamlıklarımızda kurulan “Açık Kapı” birimlerimizi uyuÅŸturucuyla mücadelede daha da iÅŸlevsel bir noktaya ulaÅŸtırmalıyız.”
Metruk binaların yıkılmasıyla ilgili yapılan çalışmaların hızlı bir ÅŸekilde devam ettiÄŸini bildiren Vali Çakacak, sözlerini ÅŸu ÅŸekilde dürdürdü:
“Metruk binalarla mücadele önceliklerimiz arasında. Memnuniyetle ifade etmeliyim ki gayet baÅŸarılı neticeler alıyoruz. Bu konuda, Belediyelerimize ve Emniyet TeÅŸkilatımıza göstermiÅŸ olduÄŸu gayretlerden dolayı teÅŸekkür ediyorum. Aynı baÅŸarıyı park, bahçe ve rekreasyon alanlarına kamera takma ve Kent Güvenlik Yönetim Sistemi’ne entegre etme hususunda da saÄŸlamalıyız. Åžehrimizde sıkıntı oluÅŸması olası noktaların güvenlik kameraları ile takibi oldukça önemlidir. Ä°limizin genel durumuna baktığımızda 2019 yılında uyuÅŸturucu ile mücadele kapsamında gerek Ä°l Jandarma Komutanlığı’mızın gerekse Ä°l Emniyet MüdürlüÄŸü’müzün baÅŸarılı çalışmalarını görmekteyiz.
Ä°l Jandarma Komutanlığı’mızın sokak satıcılarına yönelik operasyonlarını artırdığını, uyuÅŸturucu madde kullanıcılarına yönelik yakalamalarda önceki yıla göre yüzde 46 artış saÄŸladığını, izinsiz Hint keneviri ve haÅŸhaÅŸ ekimine yönelik yakalamalar ile eÄŸitim ve bilgilendirme faaliyetlerini artırdığını görmekteyiz. Ä°l Emniyet MüdürlüÄŸü’müzün ise sokak satıcılarına yönelik operasyonlar ile eÄŸitim ve bilgilendirme faaliyetlerini artırdığını, diÄŸer taraftan uyuÅŸturucu madde kullanıcılarına yönelik yakalamalarda önceki yıla göre yüzde 18,42’lik bir azalış olduÄŸunu görmekteyiz. Metruk binalarla mücadele açısından 2019 yılı verimli bir yıl olmuÅŸtur. Tespiti yapılan 485 metruk binanın 433’ü yıkılmış veya rehabilite edilmiÅŸtir. Son iki yıl içerisinde tespiti yapılan toplam 800 binanın 748’i yıkılmış veya rehabilite edilmiÅŸtir. Bu yüzde 93’lük bir baÅŸarı demektir. Kalan yüzde 7’ye karşılık gelen 40 metruk binayı da yıktığımızda veya rehabilite ettiÄŸimizde ÅŸehrimiz daha güvenli olacaktır.
Açılış konuÅŸmalarından sonra Ä°l Emniyet Müdür Yardımcısı Aydın Ayhan UyuÅŸturucu/Bağımlık Ä°le Mücadele kapsamında yapılan faaliyetler hakkında bilgi verdi.
GörüÅŸ ve önerilerin ardından toplantının kapanış konuÅŸmasını yapan Vali Çakacak, “Bizler, kamu görevlisiyiz. Fakat bu görevimizin haricinde hepimiz birer vatandaşız, anne ve babayız! Dolayısıyla nasıl kendi ailemizi, yakınlarımızı iyi görmek istiyorsak diÄŸer aileleri de kendi ailemiz gibi görerek zararlı alışkanlıklardan koruyup uzak tutmalıyız. Bu kolluk kuvvetlerimizin ve kamu kurumlarımızın olduÄŸu kadar birey olarak hepimizin de görevidir. Bağımlılıkla mücadele toplumsal bir mücadeledir. Toplumun sadece bir kısmı ile deÄŸil, tüm kesimlerinin katılımı ile bu mücadele verilmelidir. BaÅŸarıya da bu ÅŸekilde ulaşılabilir.” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER