Yaşam

Ethereum Ölçeklendirme Çözümü: Fiyat ve Kullanıma Etkisi

Ölçeklendirme kavramını genel olarak finans piyasalarından duymuş olabilirsiniz. Bu,kısaca bir ürünün değişen şartlara adapte olabilme kabiliyeti olarak tanımlanabilir.

Ethereum Ölçeklendirme Çözümü: Fiyat ve Kullanıma Etkisi
01-10-2024 13:39
01-10-2024 13:45

Bu, piyasa değeri bakımından ikinci sırada yer alan Ethereum için neden önemli? Aslında, cevap sorunun içinde. Piyasa değerinin büyük olması demek, piyasada mevcut kripto ürünler arasında daha fazla rağbet gören bir projeden bahsettiğimiz anlamına gelir. Rağbet görüyorsa demek ki talep vardır. Fakat Ethereum ağının ortaya çıkışı bu hacmi karşılamak üzere tasarlanmadığı için yoğunluk nedeniyle sorunlar yaşanıyor. Bir başka deyişle Ethereum, yeni duruma adapte olmakta sorun yaşıyor.

 

Ethereum’un başını ağrıtan ve aynı zamanda çözüm üretmesi için de ekibi harekete geçiren bu soruna yakından bakmak istiyoruz. Öncelikle yatırımcıları ilgilendiren en önemli konu olarak ethereum tahminleri yazının da gündeminde olacak. Scalability genel anlamıyla ne ifade ediyor, hangi sorun anlamına geliyor gibi detayları da irdeleyeceğiz.

Ölçeklendirilebilirlik (Scalability) Nedir, Neden Önemlidir?

Bu terim bize, bir sistemin büyüyen ve değişen taleplere uyum sağlama kabiliyeti hakkında bilgi verir. Hem geleneksel finans alanında hem de yenilikçi kripto para piyasalarında bu terime rastlamak mümkün. Temel anlamı yukarıda bahsettiğimiz şekilde, esneklik ve adaptasyon anlamına gelir. 

 

Kripto para piyasasında scalability, bir blok zincirinin artan işlem hacmini yönetebilme yeteneği olarak anlaşılır. Bu kapasitenin olmadığı durumlarda ise farklı alanlarda sorunlar yaşanır. Mesela kullanıcılar, ağ üzerinde daha yavaş işlem sürelerine maruz kalırlar. Daha da önemlisi, işlemlerin gerçekleştirilmesi için rekabet edilirken fahiş gaz ücretleri ödemek gerekli hale gelir. Siz mesela daha ufak çaplı bir yatırımcıysanız, bu gas fee’lerin yüksek rakamları işinize engel olur.

Ethereum’un Çözümü

Bu zorlukların cevabı olarak, Ethereum topluluğu çabalarını 1. Katman ve 2. Katman yükseltmelerine odakladı.

 

  • 1. Katman güncellemeleri, geçen yıl proje geliştiricisi Vitalik tarafından yol haritasında paylaşıldığı üzere Ethereum ana ağın üzerindeki iyileştirmeler anlamına geliyor.
  • 2. Katman ise, bir yandan Ethereum ana ağı üzerinde çalışırken bir yandan ana zincir bloğu ile  işlem yaparak yoğunluğu ve gaz ücretlerini azaltmayı hedefliyor.

 

Ethereum 2. Katman çözümleri ve bnb coin geleceği arasında yakın ilişki kurulması da mümkün. Hem rekabet hem de işbirliği açısından kurulacak bu ilişki Ethereum'un daha geniş ekosistemi ve BNB Chain'in düşük ücretleri gibi her iki platformun güçlü yönlerinden yararlanmasına olanak sağlayabilir.

Ölçeklendirme Çözümleri Nerelerde İşe Yarıyor?

Bu çözümler ekosistem içinde daha fazla dengenin oluşmasına olanak veriyor. Örnek olarak:

  • Merkezi Olmayan Finans (DeFi) Uygulamaları: Çok sayıda DeFi uygulaması işlem masraflarının azalması ve daha iyi kullanıcı deneyimi için 2. Katmanda geliştiriliyor.
  • NFT’ler: Aynı şekilde bu kıymetli ürünler Ethereum tabanlı piyasalarda alıcı buluyor. Dolayısıyla ölçeklendirilebilirlik kriptonun bu nişi için de önemli.

Etkisinin görüleceği bir diğer gelişmeye açık alan da oyun piyasası ve metaverse evreni. Yakın zamanda çok daha kompleks ve çok daha gerçekçi sanal uygulamalara kaptırarak oyun oynamak mümkün olacak.

Ethereum Fiyatına Etkisi

Ethereum’un geliştirdiği ölçeklendirme yöntemlerinin ekosisteme olumlu katkılarının olduğu yadsınamaz. Haliyle yatırımcılar coinin fiyatı üzerinde de değişiklik olacağını öngörüyordu. Peki ne oldu?

 

Ethereum Fiyat Özeti

Geçmişi 2014 yılına dayanan bu proje, piyasaya ilk olarak bir ICO ile yani ilk coin arzı etkinliğiyle çıktı. O dönem coin başına 0,311$ üzerinden fiyatlandırılıyordu. Tabii bu sonraki senelerde alacağı fiyat düşünüldüğünde çok cüzi kalacaktı.

 

  • Coinin ederi yaklaşık iki sene kadar bir doların altında işlem gördü. 
  • Bunun ardından derece derece yukarı yönlü grafik oluşturdu.
  • 2018’de 1.270$’lık en yüksek değerin görmüş oldu. Elbette o noktadan sonra düşüş geldi.
  • Ether, 2021 yılında da tekrar patladı ve sonunda 16 Kasım'da mevcut ATH'si olan 4.891,70$ oluşturdu.

 

Bu tüm zamanların en yüksek seviyesinden sonra, kripto ayı piyasası başladı ve Ethereum fiyatı 18 Haziran 2022'de 890$ düşük seviyesine düştü.

Toparlanma Süreci

Bu düşüşlerden bu yana, Ethereum fiyatı yükseliş trendindeydi. 1.000$ seviyesinin çıkan kripto para 2022 sonunda orada destek buldu. 2023 yılı boyunca yüksek volatiliteye maruz kaldı ancak yıl sonunda tüm kripto piyasasıyla beraber ETH de ivme kazandı.  Yılı %91 artış görerek 2282,11$ değer ile tamamladı.

10 Ocak 2024'te Ethereum, bir sonraki onaylanan ETF olacağı beklentisiyle %12'ye kadar kazandı. ETF onayından sadece 2 ay sonra Ethereum 4.000$ 'ın üzerine çıktı. ETH fiyatı şu anda genel kripto piyasası düşüşü nedeniyle düşüş trendinde olsa da, yatırımcılar önümüzdeki aylarda onaylanmış bir spot Ethereum ETF'sinin piyasaya sürülmesini beklerken sentiment pozitif görünüyor.

Asıl Etki Orta Vadede Bekleniyor

2024'te özellikle Bitcoin Halving olayı ve BTC ETF onayı gelişmeleri sebebiyle yatırımcılar bir boğa piyasası bekliyorlar. İlave olarak Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC Ethereum 2.0 soruşturmasında devir düşürdü ve  böylece güvenli ETH yatırımının yolu açıldı. 

Bunları  ve ek olarak filecoin geleceği dahil birçok kriptonun olumlu grafiğini de göz önünde bulundurduğumuzda ETH'nin 2024'te 6.500$’a kadar ulaşması bekleniyor. Ancak şunu da hemen eklemekte fayda görüyoruz. İçinde bulunduğumuz yılın son çeyreğinde küresel ekonomik görünüm sarsıcı görünüyor. Bunu hesaba katarak minimum ETH fiyatının 1.800$ bandında olacağını söylemek mümkün.

2025 Yılı Etkinin Zirvesi

2024'te kripto piyasasının başka yükselişlere ev sahipliği yapması durumunda, Ethereum'un 2025'te yeni yüksek fiyatına ulaşmasını bekleyebiliriz. Boğa piyasaları genellikle 18 ay sürüyor. Bu durumda eğer 2024'te fiyat artışı ETH ETF onaylarından sonra gerçekleşirse, 2025'in 4. çeyreği muhtemelen boğa piyasasının zirvesini göreceğiz.

Genellikle her boğa piyasası, önceki ATH'sinden daha az yüzde büyüme üretir. Bunun nedeni, bir varlık olgunlaştıkça, fiyatını yükseltmek için gereken likidite miktarının artmasıdır. Başka bir deyişle, en volatil kripto paralar genellikle daha yeni ve daha düşük piyasa değerlerine sahiptir.

Örneğin, CoinMarketCap'e göre, Ethereum 2018'de 1.270$ ATH'ye ulaştı - 2016'da 18,9$ ATH'sinden %6.600 artış. Buna karşılık, 2018 ve 2021 yıllarındaki ATH'leri arasındaki fark sadece %285'ti.

Ancak, Ethereum'un iş kanıtından hisse kanıtına geçişinin ETH staking işlemlerini açtığını da göz önüne almak gerek. Bu durumda Ethereum fiyat tahmini 8.700$ bandını gösterebilir. Ancak ortalamada bu beklentiyi 6.600$  seviyesinde tutmak da mantıklı olur. Zira en düşük fiyat olarak  3.500$ potansiyeli de devreye soktuğumuzda ortalama en makul fiyatın bu bantta olması beklenir. 


https://pixabay.com/photos/eth-ethereum-cryptocurrency-coin-6851390/

https://pixabay.com/photos/ethereum-cryptocurrency-coin-eth-6286124/

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER