YaÅŸam

Geçimini sağlamak için tek isteği bir engelli aracı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yaşayan ve geçimini simit satarak sağlayan Şenol Çetin kendisine verilen engelli araçlarının kırıldığını belirterek daha sağlam bir araca ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Geçimini sağlamak için tek isteği bir engelli aracı
19-04-2019 13:24

Kdz. EreÄŸli ilçesinde yaÅŸayan 42 yaşındaki Åženol Çetin sokaklarda simit satarak geçimini saÄŸlamaya çalışıyor. Yaklaşık 5 yıl önce hayırseverler tarafından kendisine ev alınan Çetin, doÄŸuÅŸtan engelli olduÄŸu için istediÄŸi gibi hareket edemiyor. Kendisine bağışlanan tekerlekli sandalyelerin fiziÄŸine uygun olmadığını ve bu nedenle hep kırıldığını dile getiren Çetin tek isteÄŸinin saÄŸlam bir engelli aracı olduÄŸunu ifade etti. 

“ENGELLÄ° ARACINI KENDÄ°MÄ°Z YAPMAYA ÇALIÅžTIK AMA OLMUYOR” 
Kırılan sandalyeleri tamir ettirmeye çalıştığını ancak yeniden kırıldığını belirten Çetin “Araba yapalım diye deneme yaptık. Demirlerinden yaptık ama olmadı. Bir türlü olmuyor. Bize ÅŸimdi yardım olarak araba verdiler ama verdiÄŸi arabalarda benim gücüm onlara yetmedi. KendiliÄŸinden kırıldılar. Gene onlardan çok teÅŸekkür ederim. Ama benim istediÄŸim yardım olarak ÅŸöyle küvetli bir araba istiyorum. Beni taşıyabileceÄŸi, çekebileceÄŸi bir araba istiyorum onlardan. 550 lira gibi aylık bir ücret alıyorum yardım olarak. Aldığım ücretle simit satarak günlük kazancımı çıkartıyorum. Simitten kazandığım parayla elektriÄŸimi, suyumu ve doÄŸalgazımı ödüyorum idare ederek geçinmeye çalışıyorum. Allah rızası için kaymakamlığın orada bulunan halk otobüslerinin bulunduÄŸu durakta simit satmak istiyorum. ATM’lerin bulunduÄŸu yerde ben simit satamıyorum, yapamıyorum. Fazla ücret kazanamadığım için elektriÄŸimi, suyumu ödeyemiyorum. CumhurbaÅŸkanımızdan, valilerimizden, baÅŸkanımızdan yapabilirlerse bir miktar para yardım istiyorum sadece bir miktar. Az olsun, çok olsun. Bana laf söylemesinler, kavga etmesinler gürültü yapmasınlar diye yapıyorum. YapabileceÄŸim bu Allah rızası için sizden yardım istiyorum, baÅŸka bir ÅŸey istemiyorum. Ne olursunuz. Anneler, babalar, abilerim, amcalarımız sizsiniz. CumhurbaÅŸkanımızdan, kaymakamımızdan, belediye baÅŸkanlarımızdan yardım istiyorum baÅŸka bir ÅŸey istemiyorum.” 
Çetin almak istediÄŸi engelli aracın fiyatının yaklaşık 10 bin TL olduÄŸunu ve kendi gelirinin bu aracı almaya yetmediÄŸini söyledi. 

“TAMÄ°RÄ° Ä°ÇÄ°N 3 BÄ°N TL HARCADIÄžIMIZ ARACI ÇALIÅžTIRAMADIK” 
5 Çocuk annesi Emriye Oruç ise 22 senedir Åženol Çetin’in her ÅŸeyi ile kendisinin ilgilendiÄŸini belirterek, 3 bin TL harcayıp tamir ettikleri engelli aracının yine kırılıp bozulduÄŸunu belirterek kendisinin daha saÄŸlam bir araca ihtiyacı olduÄŸunu söyledi. Kendisinin de maddi durumunun ihtiyaç duyulan engelli aracını satın alacak durumda olmadığını anlatan Oruç “ Åženol Çetin 18 yaşından beri benim yanımda. Ben kendim simit satarken, Åženol’da boyacılık yapıyordu, o zaman tanıdım. O günden bu yana ben Åženol’a el kol oldum. Yanımdan ayırmadım, elimizden gelen anne, abla olarak gidemediÄŸi yerlere, söylemedikleri ÅŸeyleri ben yapıyorum. Hasta olduÄŸunda doktora biz götürüyoruz. Karnı aç oluyor 3 öÄŸün yemeÄŸini ben yapıp kendisine yediriyorum, yardımcı oluyorum. O zamandan bu yana kadar geçinmek için simit satıyor. Günlük 100 mal veriyorum onun da 50’sini, 60’sını zor satıyor. Aldığı 20- 30 lira para oda onun yerine göre karnını zor doyuruyor. Ben ÅŸu anda ona imkânım olsa en iyi akülü arabayı almak istiyorum. Ona da gücüm yetmiyor. Dün internetten araÅŸtırdım. Koltuklu bir araba, küvetli bir araba almak istedim o da 10 bin Türk Lirası deyince alamadım. Kendi gayretimizle demir bir araba yapmaya çalıştık. Onunda beyni ve motorları pahalı olduÄŸu ve alamadığım için mecbur kaldım. Hayırseverlerden Allah rızası için el atmak isteyenlerden Åženol’a layık güçlü bir araba istiyoruz. Yani Åženol’un hanımı var, evi de var. Allah’a ÅŸükür hayırseverler ev de aldılar, yardımda ettiler, evden yana sıkıntısı yok. Ama geçinmesi için biraz yardıma ihtiyacı var. SaÄŸa sola biraz borcu oluyor tabi kendi imkânlarımızla yardım ediyoruz, yapmaya çalışıyoruz bir ÅŸeyler ama ÅŸu arabayı tamir ettirmek için 3 bin Türk lirası para harcadık olmadı. 1 Haftadan beri ben Åženol’un arabası için gerçekten söylüyorum gitmediÄŸim yer kalmadı. Her tarafa baÅŸvurdum. Arabası için ben Kaymakam’a, engelliler derneÄŸine, belediyeye gittim. Allah razı olsun akülerini alıverdiler ama araba güçlü olmadığı için çocuk gene sokakta kaldı. BaÅŸka türlü bir ÅŸey yapamadım en son çareyi burada buldum.” 
OÄŸlunun iÅŸ bulamadığını bir kızının ise üniversitede okuduÄŸunu, kendisinin de maddi durumunun iyi olmadığı belirten Oruç “Benim imkânım yok benim kızım Amasya’da üniversite okuyor ama ben çocuÄŸuma bile bakamıyorum. KeÅŸke iÅŸim çok güçlü olsa da ben Åženol’a da yardım etsem. Ä°nÅŸallah benim kızıma da bir yardım eden, okutmak isteyen olur. Bana da bir yardım eden olursa bende memnun olurum inÅŸallah. Hayırseverlerden bende yardım istiyorum inÅŸallah. Åženol’um sayesinde beni de gören olur inÅŸallah. OÄŸluma güzel bir iÅŸ olsa ben zaten fırın bile çalıştırmak istemiyorum. Fırın kendini kurtarmıyor. Kiradayız, geçinemiyoruz” dedi. 
(Vedat Kılıç/Ä°HA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER