AsayiÅŸ

Gezi olaylarında gözaltına alınan bayrak satıcısına beraat

Gezi Parkı olayları sırasında İstiklal Caddesinde düzenlenen yürüyüş sonrası gözaltına alınan bayrak satıcısı Ali Sarıçiçek’in de aralarında bulunduğu 20 sanığın yargılandığı davada, kararını açıklayan mahkeme tüm sanıkların beraatine karar verdi.

Gezi olaylarında gözaltına alınan bayrak satıcısına beraat
04-07-2018 17:03

GeçtiÄŸimiz günlerde davayı karara baÄŸlayan mahkeme gerekçeli kararını açıkladı.
Gezi olayları sürecine deÄŸinilen gerekçeli kararda yapılan çaÄŸrıların ardından çok sayıda kiÅŸinin Taksim Meydanı, Ä°stiklal Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı ve bunlara çıkan sokaklarda geniÅŸ bir alanda toplandığı hatırlatıldı.

Dava konusu sanıkların birbirlerini tanımadıkları ve sosyal medyadaki çaÄŸrı üzerine toplandıkları aktarılan gerekçeli kararda, “Bu toplanma bir araya gelmenin anlatımdaki neden çerçevesinde barışçıl olmadığını söylemek mümkün deÄŸildir . Avrupa sözleÅŸmesinin 11 maddesinde ‘herkes barışçıl olarak toplanma hakkına sahip olduÄŸu için önceden bir alınma zorunluluÄŸu bulunmadığı’ ifade edilmiÅŸ AHÄ°M kararlarında bu hak teslim edilmiÅŸtir sözleÅŸmelere baÄŸlılık kuralı nedeniyle demokratik bir toplumun temeli olarak ifade edilmiÅŸtir” denildi.

Sosyal medyada çaÄŸrı ve bildirimlerin baÅŸlangıcındaki amacının meÅŸru olduÄŸu vurgulanan gerekçeli kararda, sanıklarda ele geçirilen gaz maskesi, baret gözlükleri, eldiven ve yüz kapamaya elveriÅŸli kumaÅŸ parçalarının saldırı aleti olmayıp savunma amaçlı olduÄŸu aktarıldı.
Åžüphenin sanıklar yararına yorumlanmasının evrensel bir kural olduÄŸuna deÄŸinilen gerekçeli kararda, sanıkların dava konusu suçu iÅŸlediklerinin sabit olmadığından ayrı ayrı beraatlerine karar verildiÄŸi belirtildi.

Ä°DDÄ°ANAMEDEN

Gezi olayları sırasında gözaltına alınan 20 ÅŸüpheli hakkında Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca iddianame hazırlanmıştı. Savcısı Nazmi OkumuÅŸ tarafından hazırlanan iddianamede, bayrak satıcısı Ali Sarıçiçek hakkında "görevi yaptırmamak için direnme" ve "2911 sayılı kanuna muhalefet" suçlarından 1 yıl 2 aydan 7 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmiÅŸti. Ä°ddianamede, aralarında Ä°talyan uyruklu fotoÄŸrafçı Mattia Cacciatori’nin de bulunduÄŸu 19 sanığın ise "görevi yaptırmamak için direnme", "2911 sayılı kanuna muhalefet", "kiÅŸiyi hürriyetinden yoksun bırakma" ve "ulaşım aracının hareket etmesini engellemek" suçlarından 1 yıl ile 17 yıl arasında deÄŸiÅŸen hapisle cezalandırılmaları istenmiÅŸti.
(Yusuf MelikoÄŸlu/Ä°HA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER