Bursa

İkinci el fiyatları makul seviyelere çekiliyor mu?

Türkiye, ikinci el otomobil fiyatlarının sıfır araç fiyatlarıyla yarıştığı bir döneme şahitlik etti. Son iki yıllık süreçte otomobil fiyatları yüksek kuru gerekçe göstererek uçuşa geçerken buna tedarik sorununun da eklenmesiyle ilginç bir tablo ortaya çıkmıştı.

 İkinci el fiyatları makul seviyelere çekiliyor mu?
10-10-2023 11:59
10-10-2023 12:23

İkinci el otomobil fiyatları ağustos ayı itibarıyla düşmeye başladı. Otomotiv sektör temsilcileri ise düşüşün uzun süreli olmayacağını belirtiyor. Asıl kırılma noktasının ise yıl sonunda olacağı tahminleri de yapılıyor.

Bakanlık müdahale etmişti

Özellikle Ticaret Bakanlığı tarafından alınan kararlar fiyat seviyelerinde gerilemeleri tetikledi. Otomobilde altı ay altı bin kilometre kararının ardından satış sitelerine yönelik tedbirler ve ikinci elin sıfır fiyatını geçemeyeceğine dair uygulamalar piyasalar açısından da pozitif yönde algılanmıştı.

Stokçulukla mücadele ederek arz sorununu çözmeye çalışan bakanlık bir taraftan da kredi kısıtlamalarıyla fiyatlara dolaylı yönden müdahale etmeyi seçmişti. Alacakları araç için bankaya kredi çekmeye giden tüketiciler kredi temininde sınırlamayla karşılaşınca iptallere başlamışlar bu da araç satışında fiyat anlamında gerilemelere neden olmuştu.

Yatırım aracı olmaktan çıktı mı?

Son iki aylık dönemde ikinci el otomobilde fiyatların yüzde 10 gerilediğini gözlemlediklerini kaydeden otomotiv uzmanları fiyatlardaki düşüşte alınan tedbirlerin etkili olduğunu, kısa al-satların geride kaldığını dolayısıyla otomobilin yatırım aracı olmaktan çıkıp eski misyonuna dönmeye başladığına dikkati çektiler. Uzmanlar araç satın almak isteyenlere de çağrıda bulunarak artık galerilerde araçta temin sorunu yaşanmadığı hatırlatmasını yaptılar.

Türkiye Genelinde 300 den fazla oto ekspertiz bayisi olan Otorapor sundu.

 

Eski seviyelere dönme umudu

Otorapor Oto Ekspertiz yetkilileri ise konuya ilişkin açıklamalarında şunlara dikkat çekiyorlar: “ Talebin düşmesinin yanı sıra stokların artış göstermesi fiyatlarda aşağı yönlü bir baskı hissettiriyor. Yatırım amacı olarak görenler artık araçlarını satabilmenin peşindeler. Araç bolluğu oluştukça vatandaşın daha makul seviyede araç satın alabileceklerini öngörüyoruz. Piyasaların eski sürece dönmesi araç alacak olanların da en büyük beklentisi”

Türkiye genelinde 300 den fazla oto ekspertiz bayisi bulunan Otorapor sundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER