Bursa

İnterpol’ün kırmızı bültenle aradığı DEAŞ şüphelisi 3 kadın tahliye oldu

Bursa’da TEM ekipleri tarafından yapılan operasyonda gözaltına alınan ve İnterpol tarafından kırmızı ve mavi bültenle arandıkları tespit edilen DEAŞ şüphelisi 3 kadın, ilk duruşmada adlî kontrol şartıyla tahliye edildi.

İnterpol’ün kırmızı bültenle aradığı DEAŞ şüphelisi 3 kadın tahliye oldu
23-04-2019 15:39

Suriye’de DEAÅž bünyesinde faaliyette bulundukları ve eÅŸleri çatışırken öldürüldüÄŸü ÅŸüphesi ile haklarında arama kararı bulunan Houda Z, Malika B. ve Fatıha T. ile bu kadınlara yardım ve yataklık eden Kazım A, Terörle Mücadele Åžube MüdürlüÄŸü tarafından yapılan operasyonla gözaltına alındı. Fransız vatandaşı olan ve Ä°nterpol tarafından mavi ve kırmızı bültenle aranan 3 kadın çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Haklarından DEAÅž silahlı terör örgütü üyesi olmak ve resmi belgede sahtecilik suçlarından iddianame hazırlanan 3 kadın Bursa 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. DuruÅŸmanın ilk celsesine tutuklu sanıklar Houda Z, Malika B, Fatıha T. ve Kazım A. ile sanık avukatları katıldı.
Ä°nterpol tarafından kırmızı bültenle aranan Houda Z. duruÅŸmada savunma yaptı. DEAÅž terör örgütü ile baÄŸlantılı olduÄŸu ve örgüt üyeliÄŸinden yargılandığı davada hakkında 3 yıl 1 ay hapis cezası bulunan Taha B.A. ile irtibat halinde olması sebebiyle örgüt üyeliÄŸinden yargılanan Houda Z. suçlamaları kabul etmedi.
2014 yılında Suriye’de DEAÅž içinde faaliyette bulunduÄŸu tahmin edilen Yusuf Ä°brahim ile tanışan ve 2014 yılında Türkiye’den geçerek Suriye’ye giden Houda Z, burada Yusuf Ä°brahim ile evlendi. 2016 yılında eÅŸinin öldürülmesinin ardından Türkiye’ye gelen Houda Z. burada örgüt üyeliÄŸinde yargılanan Taha B.A. ile tanıştı. Ä°nterpol tarafından hazırlanan kırmızı bültende, eski kocası Yusuf Ä°brahim’in 2014 yılında Tunuslular, Faslılar ve Fransızlardan oluÅŸan cihadist bir gruba katıldığı gerekçesi ile muhtemel bir örgüt mensubu olabileceÄŸine yer verilen Houda Z, “Benim DEAÅž ile herhangi bir baÄŸlantım yoktur. Kocamla Suriye’de yaÅŸadık. Kocam bana örgütle ilgili herhangi bir iliÅŸkisi olduÄŸundan bahsetmedi. Kocam öldürüldükten sonra kaçakçıların yardımıyla Türkiye’ye geldim. Burada sahte evraklarla yaÅŸadım. Kimseden destek almadım. Fransa’ya geri dönmeyi düÅŸünmedim çünkü orada ağır iÅŸkencelere maruz kalacağımı ve çocuklarımdan ayrılacağımı biliyordum. Ä°ddianamede ismi geçen Taha B.A. ile bir AVM’de Fransızca konuÅŸtuÄŸumu duyunca tanıştık. Evime geldi çocuklarıma oyunca getirdi. Ben terörist bir örgütün üyesi deÄŸilim. Tahliyemi talep ediyorum” dedi.
Mahkeme BaÅŸkanı Houda Z’ye telefonunun ekranında Taha B.A’nın fotoÄŸrafının olmasını sordu. Houda Z, Taha B.A. ile aralarında gönül iliÅŸkisi olduÄŸunu, fakat örgütle ilgili herhangi bir konuÅŸmalarının olmadığını iddia etti. DiÄŸer sanıklardan biriyle Suriye’de, diÄŸerleriyle ise Türkiye’de tanıştığını ifade eden Houda Z, sanıklarla örgüt lehine herhangi bir eylemlerinin olmadığını ileri sürdü.
Ä°nterpol tarafından DEAÅž üyesi olma ihtimali bulunduÄŸu gerekçesi ile mavi bültenle aranan diÄŸer sanık Malika B. de savunmasında iddiaları kabul etmedi. Malika B, sosyal medya aracılığıyla tanıştığı bir adam vasıtasıyla Suriye’ye gittiÄŸini, burada eÅŸiyle tanıştığını eÅŸiyle birlikte örgütten kurtulmak için kaçak yollardan Türkiye’ye geldiÄŸini, fakat eÅŸinin izini yolda kaybettiÄŸini kaydetti. Örgütle alakası olmadığını ileri süren Malika B, “EÅŸimle kurtulmanın tek yolunun kaçmak olduÄŸunu düÅŸündük. Bir kaçakçıyla anlaÅŸtık. Türkiye'ye 2018 yılında geldim. EÅŸimle ayrı ayrı geldiÄŸimiz için izini kaybettim. EÅŸimin yaÅŸayıp yaÅŸamadığını bilmiyorum. Türkiye’ye kaçmak isterken Houda ile tanıştım. Kaçakçılar ikimize de diÄŸer sanık Kazım A’nın bize Bursa’da yardımcı olacağını söyledi. Kazım A. bize burada yardım etti. DiÄŸer sanık Fatıha ile de burada tanıştım. Kazım A. ve Fatıha ile herhangi bir örgüt çalışması içerisinde bulunmadım. Suçlamaları kabul etmiyorum” ifadelerini kullandı.
Yine Ä°nterpol tarafından mavi bültenle aranan Fatıha T. de diÄŸer sanıklarla benzer ifadeler kullandı. Örgütle herhangi bir baÄŸlantılarının olmadığını, Suriye’ye çocuklarına daha iyi bir eÄŸitim vermek adına katıldıklarını ileri süren Fatıha T, eÅŸinin DEAÅž tarafından öldürüldüÄŸünü ifade etti. Fatıha T. savunmasında, “Türkiye’ye 2018 yılında geldim. Burada DEAÅž ile ilgili herhangi bir eylemim olmadı. Evden çıkmıordum ve Fransa’ya çocuklarımdan ayrılacağım korkusuyla geri dönmek istemedim. Terörist deÄŸilim, tahliyemi talep ediyorum” dedi.
3 kadına yardım ettiÄŸi ve örgüt üyesi olduÄŸu gerekçesi ile tutuklu bulunan Kazım A. ise savunma yapmayarak susma hakkını kullandı.
Sanık avukatları Onur Güler, hukuki süreç ile ilgili açıklama yaptı. Sanıkların yargılamasının devam edeceÄŸini ve yargılama sonunda çıkacak karara göre sanıkların ülkelerine iade edileceÄŸini ifade eden Güler, “Müvekkillerim hakkında adlî kontrol ÅŸartıyla tahliye kararı verildi. Yargılama devam ediyor, yargılamanın sonunda eÄŸer geri göndermeleri kararlaÅŸtırılırsa 3 müvekkilim de ülkelerinde yeniden ve daha ağır ÅŸartlarda yargılanacaklar. Önümüzdeki süreçte yargılamanın sonucunu göreceÄŸiz” diye konuÅŸtu.
Mahkeme heyeti sanıkların savunmalarının ardından ara kararını açıkladı. Sanıklar Houda Z, Malika B. ve Fatıha T. il dışına ve yurt dışına çıkış yasağı ve 15 günde bir en yakın karakola imza verme ÅŸartıyla tahliye edilirken, Kazım A’nın ise tutukluluk halinin devamına karar verildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER