Dünya

Irak’taki gösterilerde ölenlerin sayısı 19’a yükseldi

Irak’ın başkenti Bağdat’ta işsizlik ve kamu hizmetleri yetersizliği nedeniyle başlayan protesto gösterilerinde hayatlarını kaybedenlerin sayısı 19’a, yaralıların sayısı da bin 41’e yükseldi. Güneydeki 3 ile daha sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Irak’taki gösterilerde ölenlerin sayısı 19’a yükseldi
03-10-2019 21:30

Gösterilerin baÅŸladığı baÅŸkent BaÄŸdat’ta sokaÄŸa çıkma yasağına raÄŸmen protestocular kent merkezindeki Tahrir Meydanına gelmeye baÅŸladı. Güvenlik güçleri kalabalığı dağıtmak için havaya gerçek mermi sıktı. Protestocular tarafından valilik binası ateÅŸe verilen Necef kentinde ise saat 16.00’dan itibaren ileri bir tarihe kadar sokaÄŸa çıkma yasağı ilan edildi.

KAYMAKAMLIK BÄ°NASI ATEÅžE VERÄ°LDÄ°
BaÄŸdat’tan sonra en ÅŸiddetli protesto gösterilere sahne olan Zikar kentine baÄŸlı Rifai ilçesi kaymakamlığı binası önünde toplanan protestocular, güvenlik güçlerinin çekilmesinin ardından binayı ateÅŸe verdi. Kent merkezindeki protesto gösterilerinde meydana gelen ÅŸiddet olayları ardından kentte ileri bir tarihe kadar sokaÄŸa çıkma yasağı ilan edildi.
Babil kentinde ise olası ÅŸiddet olayını önlemek için valilik binası önünde yoÄŸun güvenlik önlemleri alınmasına raÄŸmen valilik binası göstericiler tarafından basıldı. Meydana gelen çatışmada 12 kiÅŸi yaralandı. SokaÄŸa çıkma yasağının ilan edildiÄŸi Misan kentinde de gösteriler devam etti. YaÅŸanan ÅŸiddet olaylarına 3 kiÅŸi hayatını kaybetti.
Geçen yıl meydana gelen protesto gösterilerine sahne olan Basra kentinde ise güvenlik durumu görüÅŸmek için toplantı yapıldığı açıklandı.
Irak Ä°nsan Hakları KomiserliÄŸi bu sabah gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısının 12, yaralıların ise 650 olarak açıklanmasına raÄŸmen bazı kaynaklar olaylarda 19 kiÅŸinin öldüÄŸünü ve bin 41 kiÅŸinin yaralandığını duyurdu.
Giderek büyüyen gösterileri kontrol etmeye çalışan Meclis BaÅŸkanı Muhammed Halbusi ise isteklerini görüÅŸmek için protestocuların temsilcilerini meclise davet etti.
Irak medyası, Halbusi’nin sorunu çözmek için protestocuların temsilcilerini mecliste ağırlamak istediÄŸini söyledi.
(Abdulkadir Hacıoğlu/İHA)


 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER