YaÅŸam

İskender Paşa Konağının asırlık kaplumbağası ’Muzaffer’

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki İskender Paşa Konağında yaşayan ve tahmini 100 yaşında olan kaplumbağa görenlerin ilgisini çekiyor. 11 yıl önce adı "Muzaffer" konulan ve kenttin en yaşlı kaplumbağası olduğu düşünülen asırlık kaplumbağa, yıllara meydan okuyarak konağın içinde adeta salına salına geziyor.

İskender Paşa Konağının asırlık kaplumbağası ’Muzaffer’
20-08-2022 13:37

Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde Osmanlı Beylerinden Ä°skender PaÅŸa’nın asırlık konağında kalan bir kaplumbaÄŸa yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi. "Muzaffer" adını taşıyan, tahmini 100 yaşında ve aynı zamanda kenttin bilinen en yaÅŸlı kaplumbaÄŸası olduÄŸu deÄŸerlendiriliyor.

“11 yıl önce adını Muzaffer koydum"
11 yıl önce çocukların elinde periÅŸan olmuÅŸ halde bulduÄŸu kaplumbaÄŸanın adını Muzaffer koyduÄŸunu söyleyen konak iÅŸletmecisi ve kaplumbaÄŸanın himayesinde olduÄŸu Bayram Işıklı, konağın bahçesinde gezerken kedi, tavuk, tavÅŸan gibi hayvanlarla birlikte yaÅŸadığını söyledi. Işıklı, “KaplumbaÄŸa ortalama 11 yıldır bende, sokakta çocukların elinde periÅŸan olmuÅŸ halde buldum. 4 yıl boyunca avlulu evimde koruma altına aldım. Daha sonra burayı açınca buraya getirdim. 7 yıldır da burada korumam altında. Kendisi buranın ilgi odağı oldu. Gelen ziyaretçilerimizde kendisini çok seviyor. KaplumbaÄŸa genelde insan gördüÄŸü zaman kavuÄŸuna saklanır bu ise tamamen halk ile iç içe oluyor. Elimizle besliyoruz, karnı doyunca 3,5 gün bazen de bir hafta boyunca uyuyor. Hayvan sevgimiz var, iÅŸletmemizde, tavuk, civciv ve güvercinlerde bulunuyor. Ä°ç içe yaşıyorlar ve bir birlerine zarar vermiyorlar. Acıktığı zaman peÅŸimden geliyor, bazen ben, bazen de ziyaretçilerimiz ve personel arkadaÅŸlarımız besliyor” dedi.

“Hevsel Bahçelerinde olan anne 120 yaşında öldü”
Asırlık konakta beslenen Muzaffer’in annesi de geçtiÄŸimiz yıla kadar yaÅŸadığını ve 120 yaşında öldüÄŸünü hatırlatan Işıklı, 100 yaşında olduÄŸu tahmin edildiÄŸini öne sürdü. Işıklı, “Daha önce akademisyen arkadaÅŸlar geldi buraya, tesadüfen baktıklarında kimisi 90, kimisi ise 105 yaşında dediler. Sırtındaki izlere bakılırsa ortalama 100 yaşında. Annesi geçen yıl öldü. Hevsel Bahçelerinde yaşıyormuÅŸ, 120 yaşında ölmüÅŸ. Mekanımız herkese açık, kaplumbaÄŸa görmek isteyen ve konağın tarihini öÄŸrenmek isteyenleri bekliyoruz” diye konuÅŸtu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER