Siyaset

İYİ Parti'de yeni genel başkan: Müsavat Dervişoğlu

İYİ Parti'de 3. tur seçimleri tamamlandı. Müsavat Dervişoğlu, Meral Akşener'den sonra ikinci Genel başkanı oldu.

İYİ Parti'de yeni genel başkan: Müsavat Dervişoğlu
27-04-2024 20:05
27-04-2024 23:08
ANKARA
ÜÇÜNCÜ TURDA MÜSAVAT DERVİŞOĞLU İYİ PARTİ GENEL BAŞKANI SEÇİLDİ. 
İYİ Parti'de 3. turda Müsavat Dervişoğlu 611 oy alarak genel başkan seçilirken, Koray Aydın ise 583 oyda kaldı. 7 yıllık İYİ Parti'de Akşener dönemi Olağanüstü Genel Kurul'da sona erdi. Akşener'e en yakın isim olan Müsavat Dervişoğlu Genel Başkan oldu. 
Dervişoğlu, delegeden oy isterken iktidarla mücadele edeceğinden söz etmişti, partiyi derleyip toparlayacağına, kimseyi kırmayacağına yönelik mesajlar verdi. 
Genel Başkan seçilen Dervişoğlu sloganlar ve alkışlar eşliğinde salona girdi. 

Dervişoğlu yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

"Ülkem için dua ettim, milletim ve partim ile sizler için dua ettim. Ben bir yarış kazanmadım. Çünkü kimseyle yarışmadık biz. Herkesin gözü bu kongredeydi. En küçük tatsız bir olay bile yaşanmadı. Konuşurken de ifade ettim. Sayın Koray Aydın benim aile büyüğm ve ağabeyimdir. Sayın Tolga Akalın da benim kardeşim ve aile bireyimdir. Bugün itibarıyla birbirimize sarılarak yaralarımızı saracağız sonra da iktidar yolculuğumuza devam edeceğiz. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak."

İKİNCİ TUR SONUÇLARI
İYİ Parti'de 2. turda da genel başkan belli olmadı. Koray Aydın 565, Müsavat Dervişoğlu 570 oy aldı.
Genel başkan 3. turda belirlenecek.

İYİ Parti'nin 5. Olağanüstü Seçimli Kurultayı ATO Congresium Salonu’nda düzenleniyor. Genel başkanlık seçiminin ikinci turunda da salt çoğunluğu sağlayan aday olmadı, seçim üçüncü tura kaldı.

Üçüncü turda kullanılan 1158 oydan 1152’si geçerli sayıldı. Oylama 3. tura kaldı, 19.30’da başlayacak üçüncü tur 20.30'da sonlanacak ve İYİ Parti'nin yeni genel başkanı belli olacak.

GÜNAY KODAZ,  KORAY AYDIN İÇİN OY İSTEDİ

 İYİ Parti Genel Başkan Adayı Günay Kodaz, rakibi Koray Aydın için oy istedi, o anların ardından salonda bulunan delegeler tarafından yuhalandı.
İYI Parti’nin 5. Olağanüstü Kurultayında başkanlık seçimi devam ediyor. Seçimin ikinci turunda 3 oy alan Genel Başkan Adayı Günay Kodaz, rakibi Koray Aydın için oy istedi. Kodaz, Aydın için oy istemesinin ardından salonda hazır bulunan delegeler tarafından yuhalandı. Delegeler tarafından yuhalanan Kodaz, salonu terk etti.

İKİNCİ TUR SONUÇLARI

Koray Aydın: 565 oy

Müsavat Dervişoğlu: 570 oy

Tolga Akalın: 15 oy

Günay Kodak: 3 oy

İLK TUR SONUÇLARI

Genel başkanlık yarışında ilk turda Koray Aydın 472, Müsavat Dervişoğlu 378, Tolga Akalın319, Günay Kodak ise 2 oy almıştı.

İlk turun ardından genel başkan adaylarından Tolga Akalın adaylıktan çekildiğini duyurmuştu.

İYİ Parti Genel Başkan Adayı Dervişoğlu: "Başarısızlığı henüz değerlendirmeden, özeleştirimizi yapamadan bu kongreyle karşı karşıya kaldık"

İYİ Parti Genel Başkan Adayı Müsavat Dervişoğlu, "Yerel seçimlerde maalesef başarılı olamadık ve bu başarısızlığı henüz değerlendirmeden, özeleştirimizi yapamadan bu kongreyle karşı karşıya kaldık" dedi.
31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından olağanüstü kurultay kararı alan İYİ Parti'de yeni genel başkan belli oluyor. 5. Olağanüstü Kurultay'da Koray Aydın, Müsavat Dervişoğlu, Tolga Akalın ve Günay Kodaz genel başkanlık için yarışıyor.
Kura sonucu ilk konuşma hakkı kazanan İYİ Parti Genel Başkan Adayı Müsavat Dervişoğlu, "Çıktığımız yolculuk kolay değildi. Önümüzde ceberut bir iktidar ve ne olduğu belli olmayan ucube bir sistem vardı. İyi'lerin mücadelesi de zaten bu ceberut iktidarla ve ucube sistemle mücadeleydi. Sistemin dayatmaları vardı. O dayatmalardan bir tanesi de ittifakla siyasi arenada yer edinebilme imkanı aramaktı. Bunun müsebbibi ve sorumlusu İYİ Parti değil. Bunun sorumlusu esas itibarıyla Türkiye'ye dayatılan sistemdi" ifadelerini kullandı.

"Yerel seçimlerde maalesef başarılı olamadık"
2018'de başlayarak, son yerel seçime kadar çeşitli ittifakların içinde bulunduklarını ifade eden Dervişoğlu, şöyle konuştu:
"2019 yerel seçim ittifakının asıl amacı ve hedefi, hepinizin bildiği gibi, bu iktidarın seçim yoluyla yenilebileceği ve AKP iktidarına son verilebilme arzusuydu. 2019 yerel seçimlerinde biz bunu başardık. Muhalefetin de kazanabileceğini ve hatta bu iktidarın gidebileceğini büyük milletimize gösterdik. Biz, o seçimdeki ittifakı 2023 yılındaki genel seçim için yapmıştık. İktidarın yenilebileceğini gösterip, ondan sonra da 2023 seçimlerinde iş başında bulunan iktidarın artık siyasi ömrünün tamamlanmasını sağlamaya çalışacaktık. Ama süreç öyle akmadı. Hepinizin bildiği gibi, İYİ Parti'nin tüm çabalarına rağmen, maalesef birtakım stratejik hatalar yüzünden 2023 seçimleri kaybedildi ve Türkiye bu seçimin akabinde bir yerel seçime gitti. Bu seçime partimiz, özgün kimliğini muhafaza edebilmek ve 2028 genel seçimlerine layıkıyla hazırlanabilmek adına, tüm yetkili organlarını toplayarak, müstakilen girme kararı aldı. Bu kararın alınmasıyla birlikte yine İYİ Parti, çeşitli saldırıların muhatabı kılınmaya çalışıldı. Onun sonucudur ki, o sürecin akabinde, girmiş olduğumuz yerel seçimlerde maalesef başarılı olamadık ve bu başarısızlığı henüz değerlendirmeden, özeleştirimizi yapamadan bu kongreyle karşı karşıya kaldık."

İYİ Parti Genel Başkan Adayı Kodaz: "Tek kadın adayı olarak kadın hareketi denilen partide sürekli yok sayıldım"

 İYİ Parti Genel Başkan Adayı Günay Kodaz, "Tek kadın adayı olarak kadın hareketi denilen partide sürekli yok sayıldım" dedi.
31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından olağanüstü kurultay kararı alan İYİ Parti'de yeni genel başkan belli oluyor. 5. Olağanüstü Kurultay'da Koray Aydın, Müsavat Dervişoğlu, Tolga Akalın ve Günay Kodaz genel başkanlık için yarışıyor. Kura sonucu dördüncü konuşmacı olan İYİ Parti Genel Başkan Adayı Günay Kodaz, partilerinde emek, liyakat, bilgi, istişare, çalışkanlık ve sözünde durmanın hakim olması gerektiğine işaret ederek, "Bu ülkede AK Parti'nin yaygınlaştırdığı biat kültürüne karşı kurulmuş bir partiyiz. Eleştirdiğimize benzememeliyiz. Maalesef partimizde birçok farklı ses susturulmuştur. Tek kadın adayı olarak kadın hareketi denilen partide sürekli yok sayıldım" dedi.

İYİ Parti Genel Başkan Adayı Aydın: "Toplumun sesine, parti teşkilatlarımıza ve tabanımızın taleplerine kulak tıkayarak asla ve asla siyaset yapılmaz"

İYİ Parti Genel Başkan Adayı Koray Aydın, "Toplumun sesine, parti teşkilatlarımıza ve tabanımızın taleplerine kulak tıkayarak asla ve asla siyaset yapılmaz" dedi.
31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından olağanüstü kurultay kararı alan İYİ Parti'de yeni genel başkan belli oluyor. 5. Olağanüstü Kurultay'da Koray Aydın, Müsavat Dervişoğlu, Tolga Akalın ve Günay Kodaz genel başkanlık için yarışıyor. Kura sonucu üçüncü konuşmacı olan İYİ Parti Genel Başkan Adayı Koray Aydın, partilerinin sarsıldığını belirterek, "Bu sarsıntıyı en az hasarla atlatabilmek için bir durum muhasebesi yapmamız elzemdir, kaçınılmazdır. Ne oldu? Partimizin oyları yüzde 4'lere geriledi. Elbette yerel seçimlerin dinamikleri farklı, elbette İYİ Parti'nin asıl oyu bu değil. Doğru bir değerlendirme yapmaz, acil bir müdahalede bulunmazsak, bu kötü tablo sürekli hale gelecek. Toplumun sesine, parti teşkilatlarımıza ve tabanımızın taleplerine kulak tıkayarak asla ve asla siyaset yapılmaz" diye konuştu.
"Cumhuriyetin ikinci yüzyılına yön verecek olan kadrolar olarak görüyorum"
Millete rağmen siyaset yapılamayacağını söyleyen Aydın, "Seçim sonuçlarından çıkarmamız gereken ilk ders budur. Sayın Genel Başkanımız, bu olumsuz tablonun farkındadır. Genel Başkanımızın olağanüstü kurultay yolunu açmış olması ve kendisinin de aday olmaması, demokratik bir olgunluktur, örnek bir tavırdır. Şimdi sıra bizdedir, sizlerdedir, şimdi sıra iyilerdedir. Sizleri sadece İYİ Parti'nin genel başkanını belirleyecek delegeler olarak değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundaki ruhu temsil eden, cumhuriyetin ikinci yüzyılına yön verecek olan kadrolar olarak görüyorum" ifadelerini kullandı.
"Tüzüğümüzde antidemokratik olarak nitelenen tüm maddeler gözden geçirilecek ve tadil edilecektir"
"İyiler ve cesurlar hareketi olarak hürriyete aşık insanlarız ve demokrasiden yanayız" diye konuşan Aydın, şunları aktardı:
"Bizler, hürriyetlerin kısıtlanmasına, antidemokratik düzenlemelere tahammül edemeyiz. Bu inançla ne partimizde ne de ülke yönetiminde antidemokratik düzenlemeleri onaylayamayız. Buradan ilan ediyorum ki; parti tüzüğümüzde antidemokratik olarak nitelenen tüm maddeler gözden geçirilecek ve tadil edilecektir. Ülkede demokrasi talep ediyorsak, bunu önce kendi içimizde sağlamamız gerekmektedir."

İYİ Parti Genel Başkan Adayı Akalın: "İYİ Parti'nin kendisini milliyetçi, demokrat ve kalkınmacı olarak tanımlamasını doğru buluyorum"

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından olağanüstü kurultay kararı alan İYİ Parti'de yeni genel başkan belli oluyor. 5. Olağanüstü Kurultay'da Koray Aydın, Müsavat Dervişoğlu, Tolga Akalın ve Günay Kodaz genel başkanlık için yarışıyor. Kura sonucu ikinci konuşmacı olan İYİ Parti Genel Başkan Adayı Mehmet Tolga Akalın, İYİ Parti'nin Türkiye'nin makul merkezinde kurulduğunu söyleyerek, "Kuruluş ilkeleri de fevkalade bir siyasi harekettir. Ben, İYİ Parti'nin kendisini milliyetçi, demokrat ve kalkınmacı olarak tanımlamasını doğru buluyorum" diye konuştu.
"3 konuda mesaj vermeniz gerekiyor" diyen Akalın, şunları söyledi:
"Güvenlik, özgürlükler ve hukuk, üçüncü olarak da refah alanında mesaj vermeniz gerekiyor. İYİ Parti'nin milliyetçiliği siyaset ve seçmen ihtiyaçlarının güvenlik alanına, İYİ Parti'nin demokratlığı siyaset ve seçmen ihtiyaçlarının özgürlükler ve hukuk alanına, İYİ Parti'nin kalkınmacılığı siyaset ve seçmen ihtiyaçlarının refah alanına tekabül ediyor. Milliyetçilik ve demokrasi, birbirinin olmazsa olmazıdır. Güvenlik ve demokrasi de birbirinin çelişeni değil, tamamlayanıdır. Milliyetçilikle demokrasiyi birbiriyle içselleştirip, demokratik milliyetçiliği inşa etmemiz lazım."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER