Sağlığın Öncüleri

'Katarakt cerrahisinde ve refraktif cerrahide uzmanız'

Bursa.com’da Sağlığın Öncüleri programına konuk olan Çınar Göz Merkezi Op. Dr. Bülent Köse, gözle ilgili ciddi hastalıklara ve tedavilerine değindi. Katarakt cerrahisinde kendilerinden emin adımla devam ettiklerini belirten Bülent Köse, “Bursa Göz Merkezi ve Çınar Göz Merkezi, ortak bir yapılanma. Ekibimiz aynı. Birçok zor cerrahi uygulamayı bizler kolaylıkla yapabiliyoruz” dedi.

'Katarakt cerrahisinde ve refraktif cerrahide uzmanız'
05-11-2015 12:38

Berk DEMİRPOLAT/BURSA.COM

Bursa.com’da Bahar Görgün’ün sunduğu Sağlığın Öncüleri programına konuk olan Çınar Göz Merkezi Op. Dr. Bülent Köse, katarakt başta olmak üzere çeşitli göz hastalıklarına ve tedavi yöntemlrne değindi. Katarakt cerrahisi alanında uzman olduklarını belirten Köse katarakt teşhisi, tedavisi ve cerrahisi ile ilgili şu açıklamalarda bulundu, “Göz cerrahisinin en önemli sorunlarından birisi katarakt cerrahisi ve refraktif cerrahi dediğimiz gözlük ve buna bağlı sorunların düzeltilmesidir. Katarakt, görmenin azalmasıyla kendini gösteren bir durum ve özellikle 60 yaş üstü hastalarda çok fazla gözüküyor. Fakat bebeklerde ve belli hastalıklara bağlı olarak gençlerde de görülebiliyor. Bebeklerde daha çok anne karnında oluşan hastalıklar, bazen de genetik problemlerle beraber oluyor. Kataraktı aslında genel olarak görme azlığı gibi düşünsek de bazı katarakt türlerinde, nükleer katarakt diyoruz bunlara, hastanın numarası da değişiyor. Göz numarası sıfır iken miyop olabiliyor. Yani örnek verecek olursak, 60 yaşında bir hasta düşünün, uzağı iyi görüyor fakat yakını göremiyor, gözlük kullanması gerekiyor. Kataraktla birlikte göz miyoba dönüyor ve uzakla da çok işi yoksa hasta bir anda yakını çok iyi görmeye başlıyor. Bu duruma ikinci bahar kataraktı deniyor. Kısa bir süre için hastalar hayatlarından çok mutlu oluyorlar. Ancak uzak görme azlığı fark edilmedikçe süreç artıyor ve yakın için de miyop arttığı için faydalı kısım kayboluyor ve görme giderek azalıyor. Sonuç olarak baktığımızda, görme azalıyor.”

Kataraktın, göz içindeki merceğin 40’lı yaşlardan itibaren sertleşip, görüntüyü netleyememesi olduğunu belirten Köse, katarakt ameliyatının detaylarını da paylaştı. Kataraktı alırken amaç göze zarar vermeden bu operasyonu yapmak diyen Köse, “Eskiden gözü yarıya kadar kesip kataraktı çıkarıyor sonra da gözü dikiyorduk. Gelişen teknolojiyle birlikte şimdi sadece küçük bir delik ile bunu halledebiliyoruz. Gözün içine çok ince aletlerle girip kataraktı içeride parçalıyoruz. Mikron kalınlığında iki zarın arasında bulunan mercek, ucu bin 200 derece sıcaklığı bulan cihazlarla göze zarar vermeden, damla anestezi uygulanarak çıkarılıyor ve mercek çıkarıldıktan sonra yerine başka bir mercek yerleştiriliyor. Bu işlemin dikkatle ve profesyonelce yapılması lazım ki takılan mercek hasta basket oynasa dahi yerinden oynamasın” dedi.

GÖZ TANSİYONUNA DİKKAT

Göz tansiyonunun sinsi bir hastalık olduğunu ve körlük sebebi hastalıklar içinde dünyada ilk sırada olduğunu iade eden Bülent Köse, “Göz tansiyonu yavaş yavaş gözü kör ediyor, hiçbir bulgu da vermiyor. Ancak çok basit bir tedaviyle, senede bir kontrollerle hastalık tespit edilip önlenebiliyor. Her yaşta kontrol yaptırmak lazım özellikle 40 yaş üstünün bu konuda daha da hassas olması lazım” diye konuştu.

Ayrıca Köse, “Ailesinde böyle sorunları olan ve vücudunda başka bir hastalık bulunan insanların en az senede bir, göz hekimine gelmesi lazım” dedi ve “Zaten hekim gerekli görürse kontrolleri sıklaştıracaktır. Göz hekimlerimiz, gözde meydana gelebilecek her hastalığın kontrolünü yapacaktır” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER