Dünya

Katar'da 'günlük ücret' protestosu yapan göçmen işçiler sınır dışı edildi

Katar'da günlük ücretlerinin ödenmediği gerekçesiyle protesto gösterisi düzenleyen göçmen işçiler, sınır dışı edildi.

Katar'da 'günlük ücret' protestosu yapan göçmen işçiler sınır dışı edildi
24-08-2022 17:10

Katar’da 20 Kasım'da baÅŸlayacak Dünya Kupası hazırlığı kapsamında çalıştırılan göçmen iÅŸçiler, günlük ücretlerinin ödenmediÄŸi gerekçesiyle protesto gösterisi düzenledi. Katar, gösteriye katılan göçmen iÅŸçileri sınır dışı ederek ülkelerine gönderdi. 14 AÄŸustos’ta Al Bandary International Group’un baÅŸkent Doha’daki ofisinin önünde toplanan 60’ın üzerindeki iÅŸçinin bir kısmı, yedi aydır kendilerine ödeme yapılmadığı ifade etti. Protesto gösterisini durdurmak üzere olay yerine giden Katar polisi, iÅŸçiler gözaltına aldı.

BBC Türkçe'nin haberine göre gözaltına alınan iÅŸçilerden bir kısmı sınır dışı iÅŸlemlerinin ardından ülkelerine geri gönderildi. Sınır dışı edilen iÅŸçi sayısıyla ilgili net bir bilgi ise yok. Hükümet, sınır dışı edilen göçmenlerin “güvenlik kanunlarını ihlal ettiÄŸini” savundu.

2010’da bu yıl yapılacak Dünya Kupası’na ev sahipliÄŸi yapmaya hak kazanan Katar, ülke genelinde altyapı çalışmalarını hızlandırdı, çok sayıda stadyum ve otel inÅŸa etmeye baÅŸladı.
Ancak bu yoÄŸun çalışmalar sırasında yıllar içinde iÅŸçilere yönelik muamele sık sık gündeme geldi.  Al Bandary International Group adlı ÅŸirket de çoÄŸunlukla inÅŸaat iÅŸlerini üstleniyor. Protestoya katılan iÅŸçilerin Dünya Kupası için yürütülen inÅŸaat çalışmalarına katılıp katılmadığı bilinmiyor; ÅŸirket yetkilileri de açıklama yapmaktan kaçınıyor. 

Sayı ve çalıştıkları iÅŸle ilgili detay verilmese de, BBC’ye yaptığı açıklamada Katar hükümeti, Doha’daki protestoya katılan bazı göçmen iÅŸçilerin “güvenlik kanunlarını ihlâl ettiÄŸi için” gözaltına alındığını doÄŸruladı. “Barışçıl kalmayı reddeden az sayıdaki iÅŸçinin” sınır dışı edildiÄŸi de belirtiliyor. Ä°ÅŸçi hakları üzerine uzmanlaÅŸan insan hakları örgütü Equidem, bu iÅŸçilerin çoktan ülkelerine gönderildiÄŸini duyurdu. 

Katar hükümeti, maaÅŸları ödenmeyen tüm iÅŸçilere geriye dönük olarak da ödemelerin yapılacağı ve haklarının verileceÄŸini söyledi.  Al Bandary adlı ÅŸirketle ilgili halihazırda iÅŸçilere ödeme yapmadığı gerekçesiyle soruÅŸturma yürütüldüÄŸünü, verilen son ödeme tarihinde de ödeme yapılmaması durumunda ÅŸirketle ilgili adım atılacağını belirtti. 

'EMEKLERÄ°NÄ°N KARÅžILIÄžINI Ä°STÄ°YORLAR'

Equidem’in başındaki Mustafa Kadri, BBC’ye “Hepimiz Katar ve FIFA tarafından aldatıldık mı? Bize Dünya Kupası’nı Katar’da, insanların fikirlerini dile getirdiÄŸi için cezalandırıldığı bu ülkede yapılmasının herhangi bir etik ÅŸüphe doÄŸurmadığını söylüyorlar” açıklamasını yaptı. Protestoya katılan iÅŸçiler BangladeÅŸ, Hindistan, Nepal, Mısır ve Filipinler’den geliyor. Ä°ÅŸçilerle iletiÅŸim halinde olduÄŸunu belirten Kadri, polislerin iÅŸçilere “Sıcak havada protesto gösterisi yapabiliyorsanız, klimasız da uyuyabilirsiniz” dediÄŸini ifade etti: “42 derecede protesto yapan iÅŸçilerin ne kadar çaresiz bir durumda olduÄŸunu tahmin edebilirsiniz. Siyasi aktör deÄŸiller, sadece emeklerinin karşılığını istiyorlar.”

Bu yılın başında BBC Arapça Servisi’nın araÅŸtırması, Katar’ın zor ÅŸartlarda çalışırken sıcak çarpması sebebiyle hayatını kaybeden iÅŸçilerin sayısını tam olarak açıklamadığını ortaya koymuÅŸtu. FIFA da aynı dönemde “insan hakları ihlâlleriyle karşılaÅŸan göçmen iÅŸçiler için 440 milyon dolar toplanması” çaÄŸrısı yapmıştı.  Al Bandary, BBC'nin son olaylarla ilgili sorularına yanıt vermedi.  Katar hükümeti, ülkedeki göçmen iÅŸçilerin yüzde 96’sının maaÅŸ koruma sistemi altında çalıştığını; ödeme tarihine kadar ücretlerin Katar bankaları aracılığıyla ödendiÄŸini ve eksikliklerin bu sayede takip edilebildiÄŸini söylüyor. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER