Gündem

Kız kardeşine kimliğini veren 70 yaşındaki kadının hayatı karardı

Kimliğini verdiği kız kardeşi, bu kimlikle evrakta sahtecilik suçu işleyip, bu suçtan yargılandığı davaya yine bu kimlikle katılınca hiçbir şeyden haberi olmayan 70 yaşındaki kadın cezaevine girdi.

Kız kardeşine kimliğini veren 70 yaşındaki kadının hayatı karardı
11-12-2019 15:09

Ä°zmir’de yaÅŸayan 70 yaşındaki Hazal Artan, 15 Kasım 2019 günü kimliÄŸini deÄŸiÅŸtirmek üzere oÄŸlu ile birlikte gittiÄŸi Nüfus ve VatandaÅŸlık MüdürlüÄŸünde sıra kendisine geldiÄŸinde içeri giren polislerin kendisini sormasıyla ÅŸoke oldu. 70 yaşındaki kadının hakkında yakalama kararı olduÄŸunu söyleyen polisler, yaÅŸlı kadını önce polis merkezine oradan da adliyeye götürüldü. Hakkında IÄŸdır 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilmiÅŸ, “evrakta sahtecilik” suçundan 2 yıl 1 ay hapis, “kamu kurumlarını zarara uÄŸratma” suçundan ise 2 yıl 6 ay hapis ve 5 bin 820 lira adli para cezası olduÄŸunu öÄŸrenen yaÅŸlı kadın tutuklanarak Ä°zmir Kadın Kapalı Ceza Ä°nfaz Kurumuna gönderildi.

IÄŸdır’da yaÅŸayan teyzesi M.A.’nın 2015 yılında annesinden kimliÄŸini istediÄŸini ve annesinin de kız kardeÅŸine olan güveninden dolayı kimliÄŸini M.A.’ya gönderdiÄŸini iddia eden Hazal Artan’ın oÄŸlu Lezgi Yıldırım, IÄŸdır’da resmi evraklar üzerinde yapılan sahtecilik iÅŸlemlerinin annesinin kimliÄŸinin kullanarak yapıldığını söyledi. Olayın açığa çıkmasının ardından 11 sanığın IÄŸdır 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davaya teyzesi M.A.’nın annesi Hazal Artan’ın kimliÄŸini kullanarak katıldığını ve ifade verdiÄŸini savunan Lezgi Yıldırım, “Teyzem kendini Hazal Artan olarak tanıtmış. Tüm evraklar AÄŸrı’da bir adrese gitmiÅŸ. Bize hiçbir evrak da gelmedi. Olaydan çok geç haberimiz oldu. Annemin durumu hiç iyi deÄŸil. Kalp ameliyatı oldu, nefes darlığı, ÅŸeker, tansiyon gibi hastalıkları var. Annem haftanın 5 günü hastanelerdeydi zaten. Devletten ricamız annemin temize çıkması” dedi.

“Teyzem önce ‘tamam’ dedi, sonra vazgeçti”
“DuruÅŸmalara teyzem katılmış ama cezasını annem çekiyor” diyen Yıldırım, “Annem 70 yaşında ama IÄŸdır’a adım bile atmamıştır. Aradım teyzemi ikna ettim. Para cezasını da yatırdım. O kadın cezaevine dayanamaz dedim. Önce ‘tamam’ dedi. Beni 1 hafta oyaladılar. Sonra ‘Ben ifade veremem, bize ceza verirler’ dedi. Ä°fade vermekten vazgeçti” diye konuÅŸtu.

“Savunması alınmadan cezası kesilmiÅŸ”

Yaptıkları araÅŸtırmalara göre Hazal Artan’ın kız kardeÅŸi M.A.’nın sahte kimlikle duruÅŸmalara katılıp kendisini Hazal Artan olarak tanıttığını söyleyen avukat KurtuluÅŸ Kanat, “Hazal Artan hayatı boyunca IÄŸdır’a gitmemiÅŸ. Hazal Artan, ne bu eylemleri yapmış ne de duruÅŸmaya katılmış. Hazal Artan’ın savunması alınmadan cezası kesilmiÅŸ. Tebligatlar da AÄŸrı’da bir adrese gönderilmiÅŸ. Bu karar kesinleÅŸtiÄŸi için istinaf yoluna baÅŸvurduk ama ne IÄŸdır 1. Ağır Ceza Mahkemesi ne de Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi bize cevap vermiyor. Erzurum diyor IÄŸdır baksın, IÄŸdır diyor Erzurum baksın. Tebligat usulsüz diyerek IÄŸdır 1. Ağır Ceza Mahkemesine dilekçe gönderdik. Bunun hakkında bir karar verilmedi. Erzurum Bölge Adliye Mahkemesinden sözlü olarak bunun için karar veremeyiz denildi. Bu sefer ‘kanun yararına bozma’ yoluna baÅŸvurduk. Bu arada Hazal Artan ile 3 görüÅŸ hakkımız da doldu. Cezaevine dilekçe de gönderemiyoruz. Vekaletimiz yokken 3 görüÅŸ hakkımız var çünkü. Ä°adeli taahhütlü mektupla cezaevine dilekçeyi gönderdik. Cezaevinden tek isteÄŸimiz bu dilekçeye parmak bastırılıp Adalet Bakanlığına gönderilmesi” dedi.

“Çaresiz bir durumdayız”
Åžu an çözümsüz bir durumun içerisinde olduklarını ve bu konuda hukukun da çaresiz kaldığını ifade eden Kanat, “Hazal Artan’ın okuma yazması yok, Türkçe bilmiyor, vekaletname veremiyor. 3 görüÅŸ hakkı da dolmuÅŸ. Çaresiz bir durumdayız. ‘Kanun yararına bozma’ seçeneÄŸinden baÅŸka yolumuz yok. Onun yerine ifade veren kız kardeÅŸi ifade verirse yeniden yargılama yapılabilir ama o sürede 3,5 aylık infaz süresi de dolmuÅŸ olabilir. O da tam bir çözüm deÄŸil. Cezaevi bize dilekçeye parmak bastırılması konusunda yardımcı olmuyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER