Sağlık

Koronavirüslü akciğerin 3D görüntüsü yayınlandı

ABD’de bulunan George Washington Üniversitesi Hastanesi’ndeki doktorlar, koronavirüs (Covid-19) hastasının akciğerlerini 360 derece sanal gerçeklik teknolojisi kullanarak görüntüledi.

Koronavirüslü akciğerin 3D görüntüsü yayınlandı
27-03-2020 16:17

Genel olarak saÄŸlıklı, sadece yüksek tansiyonu olan ve nakledildiÄŸi George Washington Üniversitesi Hastanesi’nde koronavirüs teÅŸhisi konulan 59 yaşındaki bir erkek hastanın akciÄŸerleri 360 derece sanal gerçeklik teknolojisi kullanılarak görüntüledi. Hastanenin göÄŸüs cerrahisi doktoru Keith Mortman ve ekibi, hastanın akciÄŸerlerinin taramasını yaparak, göÄŸüs boÅŸluÄŸunu 360 derecede 3D olarak yeniden oluÅŸturan bir sanal gerçeklik görüntüsüne dönüÅŸtürdü.

'SAÄžLIKLI VE VÄ°RÜS BULAÅžMIÅž AKCÄ°ÄžER DOKUSU ORTAYA ÇIKIYOR'

3D akciÄŸer simülasyonunda, saÄŸlıklı akciÄŸer dokularının yarı saydam mavi renklerde, saÄŸlıksız olanların ise yeÅŸil renkli iltihaplı doku ÅŸeklinde olduÄŸu görünüyor. Dr. Mortman "Virüs bulaÅŸmış anormal akciÄŸer dokusu ile daha saÄŸlıklı komÅŸu akciÄŸer dokusu arasında keskin bir fark olursa çok çabuk ortaya çıkıyor" dedi. CiÄŸerlerdeki iltihaplanma, kana yeteri kadar oksijen taşınmasını ve karbondioksit salınımını engelliyor. Bu sebeple koronavirüs teÅŸhisi konan hastalar nefes almakta güçlük çekiyor.

'Ä°NSANLAR BU DURUMU CÄ°DDÄ°YE ALMALI'

Dr. Mortman, "Bu, viral enfeksiyon olarak baÅŸlar, sonra akciÄŸerlerde ÅŸiddetli iltihaplanma olur ve bu iltihap zamanla azalmazsa yara izi haline gelir. Bu sebeple hastanın nefes alması güçleÅŸir. Ä°nsanların bu hastalığın neler yapabileceÄŸini anlamasını istiyorum. Ä°nsanlar bu durumu ciddiye almalı" ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER