Bursa

Laiklik üzerinden Cumhuriyet ve toplum yıpratılıyor

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın yeni anayasadan laikliğin çıkarılmasına yönelik açıklamasının ardından laiklik eksenindeki tartışmaların sokağa inmesi üzerine, bunun ne gibi toplumsal sorunlara yol açacağına dair bir Meclis Araştırma Önergesi verildi.

Laiklik üzerinden Cumhuriyet ve toplum yıpratılıyor
09-05-2016 14:55

CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil tarafından verilen önergede laiklik konusunda toplumun test edildiği, Cumhuriyetin, laik sistemin ve beraberinde laik eğitimin hırpalandığı ve bu bilinçli yıpratmanın toplumda sorunlara neden olabileceği ifade edildi. Meclis’in bu sorunları araştırıp tespit etmesi ve uygun çözüm önerileri belirlemesini talep eden Dr. İrgil, şunları söyledi:

“Sosyal medya üzerinden laiklik olmasa da olur diyenlerle, laiklik vurgusu yapanların tartışmalarını hepimiz gördük. Adana’da genç biri otobüste vaaz vermeye kalktı, herkesin kendisini dinlemek zorunda olduğunu söyledi. İzmir’de 5 Mayıs’ta laiklik yürüyüşü yapıldı...

Toplum zaten ayrışmıştı, şimdi laiklik üzerinden bu ayrışma derinleşme yolunda.”

On dört yılda, toplumun birbirine saygı duymaz, hoşgörüsüz, hatta birbirinden nefret eder hale dönüştüğünü belirten CHP milletvekili “Şimdi de sıra laiklik üzerinden toplumun test edilmesine geldi. Meclis Başkanı konuyu ortaya attı. Tepe yönetim ‘bizim değil onun görüşüdür’ dedi. Birileri Meclis Başkanı gibi düşündüğünü söyledi. Böylece konu halka indi” diyerek şöyle devam etti:

“Bundan sonrasını öngörmek zor değil. Bir gün, laikliği kaldıralım, dediklerinde normal bir şeymiş gibi karşılanmasını istiyorlar. Umarım o güne kadar bunu normal sayma ihtimali olan kesime inanç özgürlüğümüzün teminatının laiklik olduğunu anlatabiliriz, neticede derdimiz Türkiye. Her an bir yetkili de çıkıp hilafeti kişisel görüşü olarak ortaya atabilir. O zaman toplumu bir araya getirmek daha da güçleşebilir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER