Gündem

Mete Yarar: Nusaybin'de temizliği yapmayanlar FETÖ'cü çıktı

Güvenlik Uzmanı Mete Yarar, darbe girişimi sonrasındaki gelişmeleri değerlendirdi. Yarar, 'Nusaybin'le ilgili bir olay anlatayım; çatışmalar başladı ve ilk olarak bir tugay komutanı yönetiyordu. Bir tugay komutanı daha verildi. Bu ikisiyle ilerleme döneminde 60'a yakın şehit verdik ve ilerlenemiyor. O sırada, Hulusi Akar Paşa bölgede denetlemeler yaptı. Arkasından Tunceli'den tugay komutanı bölgeye gitti. Nusaybin üç sektöre bölündü. O general geldikten sonra, hiç şehit vermeden büyük bir bölümü temizledi. O temizliği yapmayanlar daha sonra, 15 Temmuz'dan sonra FETÖ'cü olarak tutuklandı.' diye konuştu.

Mete Yarar: Nusaybin'de temizliği yapmayanlar FETÖ'cü çıktı
16-08-2016 01:02

Güvenlik Uzmanı Mete Yarar, darbe giriÅŸimi ve sonrasında yaÅŸananları Habertürk canlı yayınında deÄŸerlendirdi.

Mete Yarar'ın konuÅŸmasından satır baÅŸları ÅŸöyle:

"SÜREÇ BÄ°TMÄ°Åž DEĞİL"

Sorgu için alınan 1 aylık süre, 7 gün sonra bitiyor. Giren kadar içeriye, yeni bilgiler ve kanıtlarla kiÅŸiler geliyor ve bu süreç bitmiÅŸ deÄŸil.

GeçmiÅŸte yapılanlar darbeydi, emir komuta zinciri içindeydi. Cunta hareketleriyle bunun arasında bir fark var; kriptoyu çözmeye çalışıyorsun. Ä°lk defa cuntadan daha büyük sivil bacağı var.

Türkiye'de o gece TSK'nın içindeki FETÖ'cü grup müdahale etmeye kalktı lafı bence eksik, tamamen büyük bir kalkışmaydı o. Ä°çinde polisin, yargının, iÅŸ adamlarının yer aldığı geniÅŸ bir yelpazeden bahsediyoruz.

O gecenin dökümü ortaya çıktığında aslında biz bunları net olarak algılıyoruz. Ä°ncirlik Üssü'nden çıkarken yakalanan polisler var. O polisler Diyarbakır'da görevli. Girmek o kadar zordur ki üsse, hem kuvvet merkezinden mesaj çekilmesi gerekir, hem ABD'liler hem Türkler kontrol eder. Refakatsiz asla geçemezsin.

Bizim bugün bizi güzel gösteren deÄŸil ne isek onu gösteren bir aynaya ihtiyacımız var. Ä°lk baÅŸlangıçta bu olaya birçok kiÅŸi tiyatro dedi. Sonra darbe giriÅŸimi dediler. Sonra "gerçekten uçurumdan dönmüÅŸüz" denmeye baÅŸladı ama bir kısmı hala anlaşılmış deÄŸil. 15 Temmuz'da zafer mi kazandık, yoksa hala süreç bir yere götürülmek zorunda mı? Bence yeni baÅŸladık. Direkten döndük diyenlere, o gün birileri bize ÅŸut çekti daha top kaleye gelmedi diyorum.
Hala aktif olarak görevde olan insanlar var. Bu mücadeleyi toplumsal mutabakata dökemezsek sıkıntı olur. Bu ÅŸutu bir kaleci önleyemez. Barajı kalenin önüne koymak gerekiyor. Okçular Tepesi'ne adam çıkaracağımız bir zaman içerisindeyiz.

Ben ÅŸu kitabı tam geçen sene 7 Haziran sürecinde baÅŸlayan 40 bin kilometrelik bir emekle yazdım. Bu kitabı yazdığımda, içinde belki onlarca yerde ÅŸu laf geçiyor; bu iÅŸte bir yanlışlık var.

Bu karşımızdaki klasik PKK deÄŸil. PKK sonuçta kendisine sempatizan bir grup yarattı. Bir örgüt kendi güç bulduÄŸu odakların nefretini kazanmak için eylem yapmasının nedenini onlarca kez sordum. Camileri bombalıyorsun, ÅŸehirlere patlayıcı koyuyorsun, insanları evlerinden ediyorsun. Birisi tarafından bedel ödenmesi gerekiyordu. PKK'nın yaptığında bir maddi karşılık olması gerekiyordu.

Arkasından ÅŸu soruyu sordum, düÅŸünsenize, 22 Temmuz'da bomba patladığında öncelik IŞİD'dir deniyor, Ceylanpınar'da iki polis ÅŸehit ediliyor. Bir örgütün kendisine düÅŸman olduÄŸu iki grup çatışacak, o da araya girecek, bu iÅŸte bir tuhaflık var.

Terör saldırıları için baÅŸka ülkelerde IŞİD bu kadar çabuk üstlenirken, Türkiye'de neden üstlenmez?


"ÜST AKILIN KOORDÄ°NE ETTİĞİ ÜÇ GRUP: PKK, FETÖ, IŞİD"

Bir üst akıl, üç grubu çok iyi koordine etmiÅŸ; PKK, FETÖ ve IŞİD. Sebebi de çok net ve açık, Türkiye'de darbe öncesi psikolojik olarak alt yapıyı hazırlamaya çalışmış. Bu üç örgütü birleÅŸtiren bir üst akıla ihtiyaç var. Ben FETÖ'nün bu puzzle'da yalnızca küçük bir bölüm olduÄŸunu söylüyorum.
Yaklaşık iki yıldan beri farklı ülkelerde Türkiye ile ilgili çıkan yazıları tarasınlar. Neredeyse büyük kısmının darbeyi teÅŸvik ettiÄŸini görecekler. Batı coÄŸrafyasında. Burada hatamız var, biz kendi içimizde yarattığımız kaosun bedelini ödetiyorlar.

Bizde hiç günah yoktu, diyemeyiz. Bizim Yenikapı'daki ruha ve uzlaşıyla ihtiyacımız var. Bu oyun planında biz o kadar çok karşı tarafa malzeme verdik ki, bu malzemelerin her birini üstümüze attılar. Siyaset kendi özeleÅŸtirisini yapmaya baÅŸladı. Herkes birbirini affetti, mahkemeler geri çekildi. Toplumsal tabanda da bu uzlaÅŸmaya ihtiyacımız var.

Ne olursa olsun topluma parçalanmayacağını gösteren bir siyasi iradeye ihtiyaç var; TBMM'den bahsediyorum. Toplumun kendini kaşıyabileceÄŸi alanlara müsaade edilmemesi lazım. Toplumsal anlamda yüzde 80'leri bulamıyorsak anketlerde, erteleyelim sorunları. Bugün alınan tedbirlerin gerçek boyutunun anlaşılabilmesi için tehlikeyi doÄŸru anlatmak gerekiyor.

Ä°nsanlar diyor ki, bunu anlatsak Avrupa bize nasıl bakar? Avrupa bize zaten öyle bakıyor. Sen bana grip dedin ama kanser tedavisi yapıyorsun, denir. Ama kansersin dediÄŸinde, toplum kendini hazırlar. Toplumsal anlamda teÅŸhisi doÄŸru koyalım.

Sayın BaÅŸbakan'ın söylediÄŸi rakamlar; akademik anlamda yüzde 90-95 diyor, bunun neresi grip? Bu iÅŸi kısıtlı personelle deÄŸil, gerekirse gücü daha da arttırarak, gerekirse farklı yerlerden göreve çağırarak yapmak durumundasın. OHAL içerisinde bu iÅŸi çözebilecek adamların sayısı çok az. Bu kadar az kiÅŸiyle yapılacak bir organizasyon yapısı deÄŸil bu.

Bu adamlar cuntacıydı, silahları eline aldılar gitti, bu icebergin üst kısmı. Ä°fadelerde kimse bir sonraki baÄŸlantıyı vermiyor. Kripto örgütün baÄŸlantılarını bulup itiraf ettirmeye çalışıyorlar.


"MAFYA USÜLÜ Ä°NFAZ EDÄ°YORLAR"

Jandarma Genel Komutanlığı'nın kapısında albayın biri kolundan vuruluyor. GATA'ya gidiyor ama diyor ki, buradan saÄŸ çıkamayabilirim. Sivil hastaneye gidiyor, kurÅŸun yarasıyla. Yatarken bir görevli geliyor, kulağına eÄŸilip diyor ki "yanlış yere geldiniz, burası cemaate yakın, ben sizin yerinizde olsam burada durmam." Tedavi olmadan çıkıp evine gidiyor.

Levent GöktaÅŸ Ergenekon'da bir numaralı sanıklardandı, yüksek ÅŸekerden gözünde arıza meydana geliyor. Hastaneye gidiyor, doktor kulağına eÄŸiliyor diyor ki "ben cemaate yakınım, sizin gözünüzü kör etmek üzere, ama ben yeminime sadık kalıyorum, size bir ÅŸey yapmayacağım" diyor.

Jandarma Genel Komutanlığı içinde Emniyet Daire BaÅŸkanı "bir konu var" diye çaÄŸrılıyor. Ä°çeri gelince derdest ediliyorlar ve etkisiz hale getiriliyorlar. Normalde ne yaparsın? Etkisiz hale getirmiÅŸsin. TEM Daire BaÅŸkanı'nı başından vurdular. Koruma polisi olan Hasan Gülhan'la ilgili bir diyalog bana geldi. Yandaki karede yatan, ÅŸehit olan kardeÅŸi Yılmaz Gülhan. 2001 yılında K. Irak'tan dönen timlerin içinde görev yapan bir kardeÅŸimizdi. Uçak düÅŸünce o da ÅŸehit oldu. KonuÅŸmalar içinde infaz emrini veren adam emri verdiÄŸinde, Hasan Gülhan nasıl insanlarsınız, ben ÅŸehit abisiyim diyor. Bir meslektaÅŸ olarak, ÅŸehidin kardeÅŸi bize emanettir. Mafya usülü infaz ediyorlar. Biz kimle karşı karşıya olduÄŸumuz anlaşılsın diye o fotoÄŸrafı koydum.

Uyanık olmak baÅŸka, tedirgin olmak baÅŸka. Ben bilginin verdiÄŸi korkaklığı tercih ederim, cahilliÄŸin verdiÄŸi cesaretten çok. Tehlikenin boyutunu söyleyeceÄŸiz, herkes tedbirini alsın, uyanık olsun.

"KARA PROPAGANDANIN ZÄ°RVE YAPTIÄžI BÄ°R DÖNEM YAÅžAYACAÄžIZ"


Bu örgütün elinde Türkiye'nin 30 yıllık arÅŸivi var. Her gün Türkiye'yi kara propagandaya sokacak kadar malzemeleri var. Bugün yaÅŸayacağımız süreç, kara propagandanın zirve yaptığı bir dönem olacak. Ellerindeki arÅŸivi deÅŸifre edecekler.

Hulusi PaÅŸa'nın emir subayı ne dedi? Ellerinde her gün ne konuÅŸulduysa arÅŸiv var, bir de bunları montajla, komuta kademesini birbirine düÅŸürürsün.
Bu ülkede sehven yükleme yapılarak insanlar yıllarca içeride yattı. Olmayan isimli adreslerle insanlar içeri atıldı. Bu iÅŸte en öne çıkmış adamlar hedef alınacak. Çünkü oyun suyu bulandırmak üzerine kurulu.

"ÖRGÜTÜN PES ETMÄ°Åž HALÄ°NÄ° GÖRMÜYORUM, YENÄ° TALÄ°MATLAR VERÄ°YOR"

Sosyal medyaya bir evrak düÅŸsün, okuyanı da bakanı da çok olur. Okçular Tepesi'ne adam çıkaralım dedim bak, adam sayısı azaldı görüyorum ben. Niyet üzerine gitmem ben, eylem üzerine giderim. Eylemim, sayıyı arttırmak. Ä°nanan adama ihtiyaç var. Çok kalabalığa ihtiyaç yok. YürüyüÅŸte, bu kalabalığa katılacak adamlara ihtiyaç var. Biz erken zafere giriyoruz. Daha ilk raundu aldık, örgütün pes etmiÅŸ bir halini ben görmüyorum. Yeni talimatlar veriyor, yeni eylem planları kuruyor.

DÄ°YARBAKIR'DAKÄ° HAÄ°N SALDIRI

Çukurun derinliÄŸi 7 metre. Bir kamyon ve arkasında binek otomobille iki araba yanaşıyor. Otomobilden ateÅŸ ediyorlar, kamyon ÅŸoförü atlıyor, araç yokuÅŸ aÅŸağı gidiyor. Araç duvara çarptığında uzaktan kumandayla patlatıyor. Aslında orada bu kadar polis arkadaşın olmaması gerekiyor ama bugün deÄŸiÅŸim olduÄŸu için iliÅŸik kesmeye gidenler var. Åžehit olan küçük kızımız da babasıyla iliÅŸik kesmek için gidenlerden biri. Normalde burada 10 kiÅŸiyi geçmeyen polis olur, bugün 40 kiÅŸilik ekibin olduÄŸu biliniyor. Ä°stihbarat alınmış ve saldırı yapılmış. Bütün beton bloklar uçmuÅŸ, uçarak binaya çarpmış. 4-5 tondan aÅŸağı olmayan patlayıcı kullanılmış.

Belli bir gücün üstündeki grupla saldırıyorlar, belli ki Türkiye'de infial uyandıracak bir eylem yapmak istiyorlar. 5-6 yerde onu denediler ÅŸu anda. Sayılara, kıyafetlere, sızma giriÅŸimlerine baktığınızda, bu tamamen bir müddet orayı ele geçirme tarzı eylem olduÄŸunu görüyorsunuz. Böyle bir eylem yaptıklarında infiali düÅŸünebiliyor musun? Anında sorgu sual baÅŸlayacak. Suyu bulandırmaya çalışan sadece FETÖ deÄŸil, PKK da elinden geleni yapıyor.


"NUSAYBÄ°N'DE TEMÄ°ZLİĞİ YAPMAYANLAR 15 TEMMUZ'DA FETÖ'CÜ ÇIKTI

"22 Temmuz'dan sonra ben 10 bölüm program çektim, bütün çatışma bölgelerine de girdim. Tabii bunun bir kısmını o dönemde söyleme ÅŸansına sahip deÄŸildik. Benim önce bilgilerim, tecrübelerim gelir. Susmamız gereken bazı yerler vardır.

Nusaybin'le ilgili bir olay anlatayım; çatışmalar baÅŸladı ve ilk olarak bir tugay komutanı yönetiyordu. Bir tugay komutanı daha verildi. Bu ikisiyle ilerleme döneminde 60'a yakın ÅŸehit verdik ve ilerlenemiyor. O sırada, Hulusi Akar PaÅŸa bölgede denetlemeler yaptı. Arkasından Tunceli'den tugay komutanı bölgeye gitti. Nusaybin üç sektöre bölündü. O general geldikten sonra, hiç ÅŸehit vermeden büyük bir bölümü temizledi. O temizliÄŸi yapmayanlar daha sonra, 15 Temmuz'dan sonra FETÖ'cü olarak tutuklandı.

O dönemde ben çekim için bölgeye gittiÄŸimde, bütün valilikler ile görüÅŸüyordum. Mardin Valisi o dönemki, rica etti dedi ki, benim bölgemde çok büyük sıkıntı var, gelin topluma anlatalım. Bir vali gerçekten de yardım istedi. Gittim, alana indik, alanda çekimler yaptık, bütün çatışma bölgelerini gezdim. Çıktık, çıkmak üzereyken telefon açtılar dediler ki Sayın Vali sizi görmek istiyor. Gittik yanına, misafir etti. Dedi ki, hem eski askersiniz hem çekim yaptınız, bir ÅŸey rica ediyorum, biz nerede hata yapıyoruz, bize söyler misiniz? Ben dedim ki, gıybet yapmam, iyileri söyleyeyim, söylemediÄŸim yerde kötü bir ÅŸey olduÄŸunu anlayın.

Bu vali arkasından oradaki iki general tarafından potaya kondu, görevden alınması için. Bir tek vali kaldı, bütün ekip tutuklandı. Bizim o dönemde dost ateÅŸi tabir edilen, yani karşı taraftan bir ateÅŸle deÄŸil de kendi ateÅŸinle ölen adamımız var mı diye sorgulama zamanı. Ä°hanetin yalnızca o gün olmuÅŸ olması mümkün deÄŸil.

DaÄŸlıca süreci sorgulanmamalı mı? Ä°ki tabur bütün bölgeyi temizledi. Toplam asker sayısı 100 kiÅŸi. O sırada o bölgede kaç asker var biliyor musun, söylemeyeyim rakamı.

Bu sistemin içerisinde siyaset anlamında zafiyet hissettirecek iki nokta var; güvenlik zafiyetini hiçbir toplum kaldıramaz, ikincisi de ekonomik refah.

Emniyet MüdürlüÄŸü'ne gittim, Şırnak bölgesinde. Emniyet Müdürü yanımda, dökümanlar alacağız. Birini çağırdı dedi ki, ÅŸu görüntüleri yükleyelim, verelim, belgeselde kullanılacak. Gitti, geri gelmiyor adam. Sakin ol, dedi müdür, ben her gün bunu yaşıyorum. Dedi, bunlar buraya sürgün gelenler, 17-25 Aralık'tan sonra gönderilenler. Dosyayı getirmedi, alamadık. Ben bunun gibi onlarca örnekle karşılaÅŸtım. Operasyon için TEM Åžube'den ekipler evlerinden çıkıyorlar, baÅŸka yerde buluÅŸup gidiyorlar. Küçük ekiplerle operasyon yapıyorlar, 2-30 kiÅŸinin arasına sızmasınlar diye 4-5 kiÅŸiyle gidiyorlar. Oraya giden adam iÅŸte, 17-25 Aralık'ta Diyarbakır'a gönderilen adam, Ä°ncirlik'ten çıktı. Çözüm sürecinde yapılan en büyük hata, PKK'nın silah bırakmasıyla bölge halkının sosyal haklarını üst üste bindirmeyecektiniz. PKK silah bırakmazsa, sosyal proje üretmeyecek misin? Bunu en iyi PKK kullandı.

Gerekirse diyeceksin ki daha önce çalışmış emniyet mensubu arkadaÅŸlar, sizi tekrar göreve çağırıyorum. Beni Özel Kuvvetler'e çağırdığı anda giderim. Biz bu ülkede 16-17 yaşında çocuklar tankın önüne atladılar, ben bu yaÅŸta mı çekineceÄŸim? Ama bir kez daha söylüyorum, bu çaÄŸrı gecikmemeli. Yetmiyor mu personelin, çağır kardeÅŸim.

Sen ÅŸimdi Hanefi Avcı'ya desen "gel ÅŸu iÅŸin başına geç", kime ne? Gerçek vatanseverlerin "ihtiyacınız mı var, ben geliyorum" diyeceÄŸi zaman ne zamandır sence? Sütçü Ä°mam KahramanmaraÅŸ'a geldiÄŸinde namusu için silah sıkmamış mıdır? Sütçü Ä°mam'ın direniÅŸine bir ÅŸey söylemiyorlar, ama asıl mücadele vatan toprağının içine sokmamaktır. Ä°ÅŸi Sütçü Ä°mam'a kadar getirmeyeceksin, diyorum ben sana.

Özel Kuvvetler FETÖ dosyalarıyla baÅŸka birliklere gönderilmiÅŸ personelini geri çağırıyor ÅŸu anda. Bir günde tamamladı, çünkü adamlar zaten iyi adamlardı. Harp okullarından atılan çocuklar var, çağırın, iyilerse alın. Bu ülkede bir sürü onurlu insan var. 1 sene sıkarım ben canımı, baÅŸka bir ÅŸeyle uÄŸraÅŸmam, ama gittiÄŸim yeri toparlarım. Diyarbakır'da tutuklanan kaç polis var 15 Temmuz'dan sonra, bakalım. Yalnızca asker mi gözaltına alındı? Kaç polis alındı acaba? Eksiliyorsun, devamlı sayın eksiliyor. Bugün bak ısrarla anlatıyorum, Okçular Tepesi'nde, sahada adama ihtiyacımız var. Ä°lk defa bu kadar çok adam kaybetmelerine raÄŸmen, üs bölgesini ele geçirmeye çalışıyorlar. Bunun için ÅŸu ana kadar 200 PKK'lı öldü. Son yaklaşık bir aydan beri. Sinir ucuna oynuyor ÅŸu anda. Orayı aldığında Türkiye pes mi edecek? Ama öyle bir tartışma alevlenecek ki, su en az birkaç ay bulanır.

MARDÄ°N KIZILTEPE SALDIRISI

Sivil can kaybı daha fazla olmaya baÅŸladı, ÅŸehir merkezlerine fütursuzca saldırıyorlar. Bu olayların mantığını biri bana söylesin. Bir tek ÅŸu anda cuntacılara faydası var, dikkat dağıtıyor. Süreci hızlandırıyor, güvenlik kaygısına getiriyor olayı. Çünkü üst akıl ÅŸunu söylüyor; adamın biri ne dedi, bizim beraber çalıştığımız arkadaÅŸlarımız tutuklandı, ÅŸimdi beraber çalışmakta zorlanacağız. Ergenekon'da tutuklanacaklarını bildikleri halde Japonya'dan ABD'den toplanıp geldiler.

Hiç kimseye zararı olmayacağına inandığın bir adamı nasıl ÅŸehit edersin? Sana ne faydası oldu? Bunu yapan adam Kandil'e deÄŸil ÅŸeytana bile sığınır.

Arkasını kollayan asker olmaz, arkasında arkadaşı olur. AkÅŸam nöbete yanıma adam vereceksiniz, acaba FETÖ'cü mü, bana mı ateÅŸ eder, bu kaldırılabilecek ÅŸey deÄŸil ki. Tabii ki hala TSK'da FETÖ'cü var. Sayın BaÅŸbakan yüzde 60 rakamını veriyor. Bu lafı söylediÄŸinde, hangisi yüzde 60? O yüzde 60'ı temizleyeceksin ki kalanı ortaya çıkacak. Bu süreci hızlandırmak gerekiyor, sayıyı arttırarak götürmek zorundayız.

Bu sürecin planlananı, darbenin iç çatışmaya yol açacak baÅŸarısı üzerine kurulu demiÅŸtim. Darbecilerle TSK mensuplarının uzun süre çatışması, iç savaÅŸ sürecinin topluma yansıtılması, onların kafasında süre için 4-5 ay yeterdi. Bir darbeden çok bir cuntanın iç sava ulaÅŸacak sonuçlarına gitmekti. CumhurbaÅŸkanı'na suikast giriÅŸimi bu ülkede iç savaÅŸ çıkarır. Bir CumhubaÅŸkanı'nın öldürülmesine sessiz kalmayacak bir çoÄŸunluk var.

Ä°nsanlar nereye dönerse dönsün, sırtlarını dayayacakları bir yere ihtiyaçları var. Biz sırtımızı doÄŸuya dayamak zorundayız. Batı ise benim için bir yol haritası. Ben doÄŸudan vazgeçemem ki. Batı benim için bir proje, bir model, ister alsınlar ister almasınlar, ben modeli uygulamaya çalışıyorum.

10 sene sonra AB olmayabilir, ama AB kalitesinde bir ülkemiz olabilir. O normlara ulaÅŸmış bir ülke olacağım. Åžu an bankacılık güvenilirlik anlamında kriterlerimiz Avrupa'nın iki katına ulaÅŸtı. Demokrasim de öyle olabilir.

(HÜRRÄ°YET)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER