Dünya

Musul operasyonu hazırlıkları başladı!

IKBY Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Yaver: "Peşmerge güçleri kenti üç taraftan batı, kuzey ve doğudan kuşatmış durumda. Kürtler söz konusu operasyona geçen yıldan beri hazır." dedi.

Musul operasyonu hazırlıkları başladı!
08-03-2016 18:09


IKBY Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Yaver: "Peşmerge güçleri kenti üç taraftan batı, kuzey ve doğudan kuşatmış durumda. Kürtler söz konusu operasyona geçen yıldan beri hazır. Güçlerimiz bazı bölgelerde kent merkezinden sadece 30 kilometre uzaklıkta. Irak Savunma Bakanlığı, Peşmerge Bakanlığı ve ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri arasında şu ana kadar olası bir askeri hareket için toplantı yapılmadı veya bu yönde bir gelişme yaşanmadı. Kent merkezinde yaklaşık 2 milyon sivil vatandaş var. Eğer çatışma başlarsa, bu insanlar nereye tahliye edilecek. Şu anda Kürdistan bölgesinde zaten bir milyon 800 bin iç göçmen ve sığınmacı var, iki milyon kişi daha gelirse ne olacağını siz düşünün."

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabar Yaver, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu Musul'un geri alınması için ortada henüz somut bir planın olmadığını belirterek, "Örgütün kalbine girmek kolay bir iş değildir. Bu nedenle çok ciddi askeri hazırlık gerektiriyor" dedi.

Yaver, IKBY'nin Erbil kentindeki çalışma ofisinde muhtemel Musul'u kurtarma operasyonu ve bunun için yapılan askeri hazırlıklara ilişkin açıklamalarda bulundu.

IŞİD'in yaklaşık iki yıldır kontrol ettiği Musul kentinin geri alınması için hazırlıkların hızlandığını ancak ortada henüz somut bir planın olmadığını belirten Yaver, "Peşmerge güçleri kenti üç taraftan batı, kuzey ve doğudan kuşatmış durumda. Kürtler söz konusu operasyona geçen yıldan beri hazır. Güçlerimiz bazı bölgelerde kent merkezinden sadece 30 kilometre uzaklıkta. Ancak Irak merkezi hükümeti bu operasyona tam olarak hazır değil. Musul'dan önce kurtarmaları gereken birçok bölge var" ifadelerini kullandı.

Irak ordusunun Musul'dan önce alması gereken yerlere değinen Yaver, "Hit, Felluce, Kaim, Havice ve Geyara gibi bölgelerin IŞİD'den temizlenmesi gerekiyor. Militanlar o bölgelerden atılmadan Musul'a saldırmak askeri açıdan stratejik olmayabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu operasyonda inisiyatifleri elinde tutan taraflar arasında henüz bir toplantının yapılmadığını açıklayan Yaver, "Irak Savunma Bakanlığı, Peşmerge Bakanlığı ve ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri arasında şu ana kadar olası bir askeri hareket için toplantı yapılmadı veya bu yönde bir gelişme yaşanmadı. Adı geçen tarafların bir araya gelmesi ve stratejik bir planı masaya koyması lazım. Üzerine basarak söylüyorum şu ana kadar somut bir plan ortada yok sadece askeri hazırlık yapılıyor" şeklinde konuştu.

Bağdat'ın Musul'un güneyini ele geçirmeyi planladığını aktaran Yaver, "Bunun için kısa bir süre önce Musul'un Mahmur ilçesinde 4 bin 500 askerlik bir güç sevkiyatı yapıldı ancak tam olarak yerleşmiş olduğu söylenemez. Sevkiyat süreci devam ediyor ve hazırlıklar henüz başlama aşamasında" dedi.

Operasyona katılacak bazı tarafların netleştiğini söyleyen Yaver, "Irak ordusu, Peşmerge güçleri ve ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin yer alacağı kesin ancak bunun dışında başka bir gücün katılacağına dair henüz bir karar alınmadı" bilgini paylaştı.

"Kente ne zaman ve nasıl operasyon yapılacağını kestirmek veya bu yönde bir tahmin yürütmek kolay değildir" diyen Yaver, "Musul''un kurtarılması gündeme geldiği zaman IŞİD hemen saldırıya geçip, başka bölgeleri kontrol altına alıyor. Kentin geri alınması için hazırlıklar yapılırken 2015 yılında Enbar düştü ve herkes şaşırdı. Yine birkaç gün önce Bağdat kent merkezine yakın Ebu Garip bölgesine saldırı girişimi oldu. Bu yüzden Musul operasyonu için kimse kesin tarih veremez ve bir öngörü yapmakta doğru değildir" yorumunu yaptı.

Kentin geri alınmasının Irak'ın diğer bölgelerine benzemediğini hatırlatan Yaver, operasyonun önündeki zorluklar ve engeller hakkında şunları kaydetti:

"Kent merkezinde yaklaşık 2 milyon sivil vatandaş var. Eğer çatışma başlarsa, bu insanlar nereye tahliye edilecek. Şu anda Kürdistan bölgesinde zaten bir milyon 800 bin iç göçmen ve sığınmacı var, iki milyon kişi daha gelirse ne olacağını siz düşünün. Birlemiş Milletler ve uluslararası yardım kuruluşları tarafından hemen şimdi yeterli kapasitede kamp ve diğer temel ihtiyaçların hazırlanması lazım. Bunun yanında operasyon başlayınca sivil insanların korunması şart. IŞİD, tüm askeri üssünü sivillerin arasında kurmuş."

Musul örgütün kalbidir diyen Yaver, "Örgüt bu kalenin korunması için elinden gelen tüm imkanları seferber edip, büyük bir direnç gösterecektir. IŞİD'in Musul'da kırılması demek, Suriye'de de büyük darbe alması anlamı taşıyor. Tahminlerimize göre güçlü bir savunma yapacakları için ağır bir çatışma yaşanabilir. Askeri imkanları da halen var. Bunların hepsi ketin geri alınması planı sırasına göz önünde bulundurulması lazım" görüşünü ileri sürdü.

Kürt bölgesinin Musul'un geri alınmasından sonraki sürece çok önem verdiğini ve bunun içinde bazı tedbirlerin alındığını kaydeden Yaver, "Peşmerge Bakanlığı olarak kentteki tüm etnik ve dini unsurları kapsayan Yezidi, Şabek, Kakayi, Türkmen ve Hristiyanlar'dan oluşan bir askeri birlik kuruldu. Bunun yanında uluslararası koalisyon güçleri ve Irak merkezi hükümetinin de bu yönde bir planı var. Denetimi sağlanan bölgelerin güvenliği için Musul sakinlerinden oluşan 15 bin kişilik askeri birliğin Mahmur ilçesinde silah altına alınacağı ileri sürülüyor" dedi.

ABD'nin Peşmerge güçlerine bağlı iki tugayı silahlandırmaya başladığının altını çizen Yaver, sözlerini şöyle tamamladı:

"ABD daha önce Kürdistan bölgesine verdiği sözü yerine getirdi ve Peşmerge'ye bağlı iki tugayı silahlandırıp, eğitmeye bu hafta içerisinde başladı. Her iki tugayın tüm teçhizatı yavaş yavaş bölgeye sevk ediliyor. ABD'li askeri uzmanların gözetiminde profesyonel bir ordu kurulması hedefleniyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER