Bursa

Nilüfer Belediyesi'nden çalışanlara alzheimer hakkında bilgilendirme

Hasta kabulüne önümüzdeki günlerde başlayacak olan Nilüfer Belediyesi Lions & Ercan Dikencik Alzheimer Hasta Konuk Evi personeli ile Nilüfer Belediyesi sağlık çalışanları düzenlenen eğitimle alzheimer hastalığı hakkında bilgilendirildi.

Nilüfer Belediyesi'nden çalışanlara alzheimer hakkında bilgilendirme
16-03-2021 17:14

Nilüfer Belediyesi ve Uluslararası Lions Kulübü Dernekleri 118-K Yönetim Çevresi Federasyonu ve hayırsever Dikencik ailesi iÅŸ birliÄŸiyle Özlüce Mahallesi’nde yapılan Alzheimer Hasta Konuk Evi kapılarını açmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki günlerde hasta kabulüne baÅŸlayacak olan merkezde, personele yönelik eÄŸitim düzenlendi. Nilüfer Belediyesi’nde görev yapan hekim ve diÄŸer saÄŸlık çalışanlarının da katıldığı toplantıda Bursa UludaÄŸ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Mustafa Bakar, alzheimer hastalığı hakkında bilgiler verdi.

Hastalığın evreleri, dünya üzerindeki popülasyonu, erken tanı, ruhsal, fiziksel etkileri, hastalara yaklaşım gibi konularda katılanlara detaylı bilgiler veren Mustafa Bakar, çalışanların sorularını da yanıtladı.
Alzheimer hastalığının genellikle yaÅŸlılıkta ortaya çıktığını ifade eden Mustafa Bakar, “1935’li yıllarda bu hastalık daha çok yaÅŸlılıkta görülürken, 2000’li yıllardan itibaren genç nüfusta da görülmeye baÅŸlanmış. 2050 yılında korkulan o ki, genç ve yaÅŸlı nüfus popülasyonu eÅŸit hale gelecek. Türkiye’de de 2007 ve 2020 yılları arasında hastalık yaşının ciddi ÅŸekilde aÅŸağıya indiÄŸi gözlemlendi. Türkiye, dünyada en hızlı yaÅŸlanan dördüncü ülke. Günümüzde 65 yaÅŸ üzeri 10 kiÅŸiden birinde hastalığa rastlıyoruz. Dünyada her 3 saniyede bir kiÅŸiye alzheimer hastalığı tanısı konuyor” dedi.

Türkiye’deki verilere göre yaklaşık 800 bin alzheimer hastası olduÄŸuna dikkat çeken Bakar, “Ülkemizin genç nüfusu var ama her 5 yılda bir, ikiye katlandığını düÅŸünürsek ileride rakam çok büyür. Hastalığın ilk belirtisi unutkanlıktır. Ancak buna baÅŸka sorunlar da eÅŸlik eder. Belirtileri genellikle zihinsel ve ruhsal bozukluklar olarak ikiye ayrılır. Hastalarda erken tanı belirtileri, yakın zamanda olanları hatırlamaz, eÅŸyalarını kaybederler, karar verme güçlüÄŸü yaÅŸarlar, tekrarlayıcı sorular sorarlar. Hastalıktan korunmak için zihinsel faaliyetlerin devam ettirilmesi gerekir. Gazete okumak, müzik aleti çalmak, bulmaca çözmek, satranç oynamak gibi aktivitelerin koruyucu etkisi olduÄŸu söyleniyor” diye konuÅŸtu.

EtkinliÄŸe katılan Nilüfer Belediyesi BaÅŸkan Yardımcısı Dr. Sibel Özer, konuk evinde görev alacak personele yönelik eÄŸitimlerin devam edeceÄŸini söyledi.

  



 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER