AsayiÅŸ

Öksüz ile konuşan eski Başbakanlık Müşaviri Sarıkoca savunma yaptı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Akıncı Üssü’nden kaçarken yakalanan ve karakola götürülen FETÖ’nün ’Hava Kuvvetleri imamı’ Adil Öksüz ile karakolda görüşen sanık eski Başbakanlık Müşaviri Ali İhsan Sarıkoca, karakola Öksüz ile görüşmek için gitmediğini, istihbarat polisi arkadaşı ile görüşmek için gittiğini öne sürdü.

Öksüz ile konuşan eski Başbakanlık Müşaviri Sarıkoca savunma yaptı
05-10-2017 02:06

Öksüz ile ne konuÅŸtuÄŸunu anlatan Sarıkoca, "Ona, ’bu nasıl bir Müslümanlıktır? Nasıl bir ayete dayanarak bunları yaptın’ dedim. Bunları söyleyince başını kaldırıp ’böyle olmasını tasvip etmiyorum’ dedi" ifadelerini kullandı.

FETÖ’nün ’Hava Kuvvetleri imamı’ Adil Öksüz’ün serbest bırakılmasına iliÅŸkin 13’ü asker, 14’ü Emniyet Genel MüdürlüÄŸü personeli ve biri eski BaÅŸbakanlık MüÅŸaviri olmak üzere 28 sanık hakkında açılan davanın üçüncü celsesi tamamlandı. Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davada son savunmayı, Öksüz yakalandıktan sonra götürüldüÄŸü karakola giderek Öksüz ile görüÅŸen tutuksuz sanık eski BaÅŸbakanlık MüÅŸaviri Ali Ä°hsan Sarıkoca yaptı.

Suçlamaları kabul etmediÄŸini belirten Sarıkoca, kendisine karşı algı operasyonu yürütüldüÄŸünü savunarak, "Benim hiçbir zaman MÄ°T ile baÄŸlantım olmadı, görevim olmadı. Ben BaÅŸbakanlık MüÅŸaviriyim. 2012’de bir gece yarısı operasyonla görevden alındım, neden görevden alındığımı da halen öÄŸrenemedim. Ben BÄ°MER’in ve Beyaz Masa’nın kurucusuyum. BÄ°MER’den dolayı kamuda çok düÅŸmanım oldu" ifadelerini kullandı.

"ABÄ° DOÄžRU, DARBE OLUYOR"

Sarıkoca, 16 Temmuz 2016’da Antalya’da düzenlenecek olan ve ünlü futbolcuların oynayacağı yardım maçına katılmak için 15 Temmuz günü Kahramankazan Belediye BaÅŸkanı Lokman Ertürk ve Ertürk’ün kardeÅŸi ile birlikte Antalya’ya gittiÄŸini anlattı. Antalya’dayken akÅŸam saatlerinde kalkışmaya yönelik sözler duyduÄŸunu belirten Sarıkoca, bunun üzerine davanın sanıklarından Ä°stihbarat Daire BaÅŸkanlığında görevli polis memuru Serter Koçak’ı aradığını kaydederek, "Ona böyle bir ÅŸeyin olup olmadığını sordum. Bana ’abi saçmalama öyle bir ÅŸey olamaz’ dedi. Ben de ’ciddi konuÅŸuluyor, bir yerleri ara’ dedim. Bir müddet sonra ya o beni aradı ya da ben aradım hatırlamıyorum ’abi doÄŸru, darbe oluyor, hakkını helal et’ dedi. Ben de oradaki arkadaÅŸlara olayı anlattım" diye konuÅŸtu.

Saat 01.00 sıralarında Kahramankazan Belediye BaÅŸkanı Ertürk ve Ertürk’ün kardeÅŸi ile birlikte Ankara’ya hareket ettiklerini söyleyen Sarıkoca, "4 veya 5 saatlik zaman zarfında Kahramankazan’a ulaÅŸtık. Kahramankazan Belediye BaÅŸkanımız yolculuk sırasında telefonla tarlaların yakılması, yakıt tanklarının bertaraf edilmesi, vatandaÅŸların yığılmasını organize etti. Kahramankazan’a vardığımızda manzara korkunçtu" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Sarıkoca, 16 Temmuz 2016 günü öÄŸle saatlerinde Ertürk ile birlikte Ä°lçe Emniyet MüdürlüÄŸüne gittiklerini burada görevlilerle birlikte istiÅŸarelerde bulunduklarını ifade ederek, "En son gelen ihbar ’artık uçaklar uçamıyor, darbeciler sivil kıyafetlerini giydiler, tarladan kaçıyorlar’ oldu. Daha sonra kaçanların yakalanması için destek istedik ve oradan ayrıldık. Akıncı Üssü’nden kaçan bir askeri yakalayıp polise teslim ettikten sonra Eryaman’daki evime geçtim. Bu anlattıklarım saat 12.30 sıralarında oluyor. Bir müddet dinlendikten sonra Kahramankazan’a geri döndüm. Belediye binasına gittim, oradan da ÅŸehit cenazelerine katıldım" dedi.

ARKADAÅžIYLA GÖRÜÅžMEK Ä°ÇÄ°N KARAKOLA GÄ°TMÄ°Åž

Cenaze namazından sonra yapacak bir ÅŸeyin kalmadığını ve eve gitmeyi planladığını aktaran Sarıkoca, savunmasına ÅŸöyle devam etti:

"Serter’i aradım iyi olup olmadığını öÄŸrenmek için ama açmadı. Tam arabaya binip gidecekken beni aradı ’tarladaydım açamadım’ dedi. Ne yaptıklarını sorduÄŸumdaysa ’darbecileri yakaladık’ dedi. Onunla görüÅŸmek istedim ve konum atmasını söyledim. Bana konum attı ve attığı yer de jandarma kışla karakoluydu. Oraya gittim arabayı park etim. Kapıdaki arkadaÅŸlar önce tedirgin oldu ve silah çekti. Sonra Serter çıktı ve ’Ali Ä°hsan abi geldi’ dedi. Onların oturduÄŸu kamelyaya gittim, sohbet ettik."

"DARBECÄ°LERDEN BÄ°RÄ°NÄ°N Ä°LAHÄ°YATÇI VE Ä°MAM OLDUÄžUNU SÖYLEDÄ°LER"

Sarıkoca, sohbet etmeleri esnasında bir darbeciyi gördüÄŸünü ve kendini tutamayıp ona bağırmaya baÅŸladığını belirterek, "O arada darbecilerden birinin ilahiyatçı olduÄŸunu ve onun imam olduÄŸunu söylediler" dedi.

"SEN BIRAK HAFIZ OLMAYI, MÜSLÜMAN BÄ°LE DEĞİLSÄ°N"

"Adil Öksüz’ü kamelyada otururken gören oldu mu" ÅŸeklindeki soruya Sarıkoca, ÅŸunları kaydetti:

"Ben oraya oturduÄŸumda Adil Öksüz duvarın dibindeydi. O zamana kadar onu hiç bilmiyordum. Serter, onun FETÖ’nün imamı olduÄŸunu, ilahiyatçı olduÄŸunu söyledi. Onun yardımcı ilahiyatçı olduÄŸunun söylenilmesi bende refleks oluÅŸturdu. Ben hafızım, imam hatip mezunuyum ve iyi bir ilahiyatçıyım. Dini eÄŸitim almış bir kiÅŸi olarak, ilahiyatçı lafını duyunca çığırından çıktım, yanına gittim. Erol Olçok’un öldüÄŸünü öÄŸrenmem ve Kahramankazan’da yaÅŸadıklarımı düÅŸünerek ona, ’bu nasıl bir Müslümanlıktır? Nasıl bir ayete dayanarak bunları yaptın’ dedim. Bunları söyleyince başını kaldırıp ’böyle olmasını tasvip etmiyorum’ dedi. Ben de ’nasıl tasvip etmiyorsunuz? Yaptığınız ÅŸey ne’ dedim. Bu sefer masumların katledilemeyeceÄŸi yönünde bir ayet okudu, ben de ayet okuyarak cevap verdim. ’Sen bırak hafız olmayı, Müslüman bile deÄŸilsin. EÄŸer bir bildiÄŸin varsa bildiklerini devlete anlat bari ahiretini kurtar’ dedim. O anda başını eÄŸdi."

"BAÄžIRDIM, ÇAÄžIRDIM, KÜFÜR ETTÄ°M, TÜKÜRDÜM"

Mahkeme BaÅŸkanı Abdullah Köksal, Sarıkoca’nın bir gazeteye verdiÄŸi söyleÅŸide "Adil Öksüz’ün yüzüne tükürdüm" dediÄŸini hatırlatarak, böyle bir olayın yaÅŸanıp yaÅŸanmadığını sordu. Bir müddet net cevap vermeyen Sarıkoca, olayın kamera kayıtlarının izlenilerek anlaşılabileceÄŸini söyledi. Tekrardan aynı sorunun sorulması üzerine Sarıkoca, "Ben orada kontrolsüz bir ÅŸeyler yaptığımı biliyorum. Bağırdım, çağırdım, küfür ettim, tükürdüm. ’Bizim bununla alakamız yok’ deyince, ’nasıl alakan yok’ diye bağırdım. ’Senin FETÖÅž’ünde alakam yok diyecek’ dedim ona ve sonra oradan gittim" cevabını verdi.

BANK ASYA’DAKÄ° HESABI

BaÅŸkan Köksal, Sarıkoca’nın Bank Asya’daki hesabını sordu. Sarıkoca, kızını gönderdiÄŸi kreÅŸin ödemeleri için parayı yatırdığını savundu. 17-25 Aralık’tan sonra Bank Asya’daki hesabına 20 bin TL yatırıldığının tespit edilmesine ise Sarıkoca, paranın kardeÅŸi tarafından yatırıldığını öne sürdü.

"TANIK OLARAK İFADE VERDİĞİM YERDE KENDİMİ SANIK OLARAK BULDUM"

Öksüz’ün serbest bırakılmasını öÄŸrendikten birkaç gün sonra Emniyet Genel MüdürlüÄŸüne gittiÄŸini ve Öksüz’ün ’imam’ olduÄŸunu söylediÄŸini iddia eden Sarıkoca, "Benim gayretlerim nedeniyle Adil Öksüz’ün kim olduÄŸu ortaya çıktı. Åžimdi de düÅŸünüyorum acaba iÅŸin peÅŸini bırakmadığım için mi bu iÅŸe dahil edildim. Bununla ilgili tanık olarak ifade verdim. Tanık olarak Batı Adliyesine çaÄŸrıldım ve savcı tanıdık çıktı. Bir müddet konu hakkında konuÅŸtuk. Sonra ben ona polislerin, jandarmanın yargılanmasının doÄŸru olmadığını, kolluk kuvvetlerinin görevinin ÅŸüphelileri adli makamlara bırakmak olduÄŸunu söyledim. Ona Öksüz’ü savcının, hakimin serbest bıraktığını söyledim. Bu sözlerimi duyunca gözleri yerinden çıkacak gibi oldu. Odada bir müddet tartıştık ve çıktım. Sonra tanık olarak ifade verdiÄŸim yerde kendimi sanık olarak buldum" iddiasında bulundu.

"Ä°MANIM OLMASAYDI Ä°NTÄ°HAR EDERDÄ°M"

Kendine komplo kurulduÄŸunu öne süren Sarıkoca, "Ä°manım olmasaydı çoktan intihar ederdim" dedi.

Sarıkoca’nın savunmasının tamamlanmasının ardından davanın bugünkü celsesi tamamlandı. Yarın, sanık ve tanık beyanları alınacak.

(Ä°HA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER