Gündem

Prof. Dr. Levent Akın'dan korkutan mutant virüs uyarısı

Vuhan'dakine göre çok hızlı

Prof. Dr. Levent Akın'dan korkutan mutant virüs uyarısı
13-02-2021 15:20

Prof. Dr. Levent Akın'dan korkutan mutant virüs uyarısı: Vuhan'dakine göre çok hızlı
 
SaÄŸlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, mutasyonlu koronavirüsün Türkiye'deki yayılımına iliÅŸkin önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Akın mutant virüsün dünyaya dağılan virüse göre çok hızlı olduÄŸunu belirtti. Akın, "33 ilde saptadık; ama tüm illerde bunu saptamak için çalışma sürdürülüyor. Yarın bir baÅŸka rakamla karşılaÅŸabiliriz" dedi.
 
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk SaÄŸlığı Uzmanı Prof. Dr. Levent Akın, mutasyonlu virüsün ÅŸu ana kadar Türkiye'de 33 ile yayıldığını söyledi. Akın, "Öyle bir mutantla karşılaÅŸtık ki yayılımı Vuhan'dan dünyaya dağılan virüse göre çok hızlı. 33 ilde biz saptadık ama Türkiye'nin tüm illerinde bunu saptamak için çalışma sürdürülüyor. Yarın bir baÅŸka rakamla karşılaÅŸabiliriz. Bu yayılıyor. Çünkü ÅŸehirlerarası ulaşımda durma yok. Herkes yine eÅŸe, dosta, akrabaya ziyaretlerini yapıyor. Sosyal amaçlı ziyaretler olduÄŸu için iller arası geçiÅŸ oluyor ve çok hızlı bir ÅŸekilde yayılacağını görüyoruz. Ä°ngiltere örneÄŸini biliyorum; Ä°ngiltere'de yaklaşık 5 hafta sonunda saptanan tüm virüslerin yüzde 70'i bu mutant virüs oldu. Yani çok hızlı yaylıyor" diye konuÅŸtu.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yavuz'dan korkutan mutasyonlu virüs açıklaması!
'BÄ°R PARÇA TEDÄ°RGÄ°NÄ°Z'

Akın, mutant virüsün hastalık ÅŸiddetinde bir deÄŸiÅŸiklik yapmadığına dikkat çekerek, "Hastalığın ÅŸiddeti deÄŸiÅŸmiyor; ama yüzde 1 ölüm varsa 100 kiÅŸiden 1'ini kaybedebilirsiniz, ama vaka sayısı 100 bin olursa bin kiÅŸiyi kaybedersiniz; onun için de ölüm sayısının artmasından, yoÄŸun bakımlara yüklenilmesinden bir parça tedirginiz. Åžu an yük taşınıyor. Çünkü vaka sayısı kontrol edilebilir ölçüde; ama kontrol edemediÄŸimiz yeni mutant vakaları artıyor. Bunu kontrol etmek için çaba harcamak lazım. Burada devlete iÅŸ düÅŸüyor, yönetimlere iÅŸ düÅŸüyor; ama vatandaÅŸa da iÅŸ düÅŸüyor. Yani bizlere önerilere katılarak tüm toplumun korona belasından korunmasında yardımcı olması lazım bireylerin" diye konuÅŸtu.

 Hurafeye inanma maskeyi çıkarma
'TÜRKÄ°YE'NÄ°N ÅžU ANDA YÖN DEĞİŞİMÄ°NE Ä°HTÄ°YACI YOK'

Akın, mutasyonlu virüsle enfekte olmuÅŸ ve hastaneye yatmış bir kiÅŸinin, yine koronavirüslü bir kiÅŸi ile yan yana yatırılmadığını söyleyerek, "O ayrı bir yerde yatıyor. Hastane düzeyinde bu önlem var. Tedavi modelinde bir deÄŸiÅŸiklik yok, aynı tedaviyi uyguluyoruz. VatandaÅŸlarımızın maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyacağını düÅŸündüÄŸümüz için toplumda özel bir deÄŸiÅŸiklik yapmadık. Ama virüsün yarattığı yük ile elde ettiÄŸimiz bazı bilgilere göre oynama yapılabilir. Bunu önümüzdeki günlerde göreceÄŸiz. Biraz daha takip ediyoruz; çünkü aynı ÅŸekilde Ä°ngiltere'yi ya da bir baÅŸka ülkeyi de takip durumundayız. Danimarka'nın, Almanya'nın çeÅŸitli sıkıntılar var, Hollanda epeyce sıkıntıda. Bunları da takip ediyoruz. Yerel bilgileri de kullanarak, belki ileride bu korunma önlemleri ile ilgili bazı önerilerde bulunabiliriz. Ä°ngiltere çok sıkı önlemler alarak, vaka sayısını ciddi olarak düÅŸürdü. Demek ki sıkı önlemlere ihtiyaç olabilir. Bugün için Türkiye'de bunlar takip edilen durumalardır. Türkiye'nin ÅŸu anda herhangi bir yön deÄŸiÅŸtirmeye ihtiyacı yok. Ama dediÄŸim gibi bunu bugünden söylüyoruz. Yarından sonraki rakamlar neler düÅŸündürür bilmiyoruz" dedi.

Fahrettin Koca duyurmuÅŸtu! Bilim Kurulu üyesi 'yerinde karar' dönemini anlattı
'YAZA DOÄžRU RAHATLAYABÄ°LÄ°RÄ°Z'

Aşılama çalışmalarıyla birlikte biraz rahatlama olabileceÄŸini vurgulayan Akın "Ä°ki doz aşılanan nüfus yüzde 65-70'lere ulaÅŸtığı zaman epeyce rahatlamış olacağız. Ancak bu arada virüs de boÅŸ durmuyor. Virüs de kendi yaÅŸamını sürdürmesi için zaman zaman yeni mutantları ortaya çıkarıyor ve bu yeni mutantların topluma yayılmasıyla tekrar ataklar yapıyor. Karşılıklı bir satranç mücadelesi gibi düÅŸünün. Ä°ki taraf da hamle yapıyor. Ama aşılamayla hiç olmazsa, hastalanmaları görürüz; ancak ağır vakalar ve ölümleri daha az göreceÄŸiz gibi bir düÅŸüncem var. 2'nci doz aşıyı almış nüfus yüzde 65-70'ler olursa bu da yaklaşık 50 milyon kiÅŸiye denk geliyor, 50 milyon kiÅŸiye 2 doz aşı yapmış olursak, bir mesafe almış oluruz. Bu rahatlayacağız anlamına gelmiyor; çünkü aşı olursanız, yine maske, mesafe, hijyeni korumanız lazım. Åžu anda hızlı bir ÅŸekilde aşımızı tamamlayalım. Mayıs, Haziran, Temmuz ayına doÄŸru bir rahatlama olabilir. Hem insanların sokaÄŸa çıkması hem de bağışıklanmış kiÅŸi sayısının artmasına baÄŸlı olarak biraz daha rahatlayabiliriz; ama 2021'de çok fazla rahatlayacağımızı düÅŸünmemek lazım" ifadelerini kullandı.
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER