Gündem

Sağlık Bakanı Koca'dan önemli açıklamalar

Sağlık Bakanı Koca'dan önemli açıklamalar
03-04-2020 22:24

Bakan Koca'nın açıklamaları şu şekilde;

Koronavirüsle mücadelemizde bilinç daha da pekişti. Koronavirüsün ne kadar hızlı yayıldığını anlamıştık. Daha detaylı ele almak istiyorum.

Virüs taşıyan yani ilk taşıyıcı yayılıma kaynaklık edecek birçok kişinin varlığına yol açtı. Taşıyıcı görmeyen birçok kişi zincirleme bulaşma ile hayatını kaybetti. Bu örneği göz önünde bulundurmanızı rica ediyorum.

Büyüklerimizi uyarıyorum evden çıkmayın.

Hastalığa karşı zafer elde etmenin yolu yayılmasını durdurmaktır. Virüsün bütün gücü yayılma fırsatıdır. Kendimiz riskten izole edelim yuvamız en büyük gücümüzdür.

Her geçen gün risk taşıyan vaka sayısının arttığı bölgelerin olduğunu biliyoruz. Maske takmanın doğru olabileceği, özellikle kalabalık ortamlarda yoğun ortamlarda maske takılması gerektiği Bilim Kurulu'nun da önerisi.

İstanbul’da 1 kişi 16 kişiye virüsü bulaştırıyor.  Normalde bulaşıcı hastalıklarla ilgili nasıl gömülüyor ise koronavirüsten vefat eden kişilerin de aynı şekilde gömülmesi gerekiyor.

(Hayatını kaybeden sağlık çalışanları) Benim de gönlümden şehit olarak geçmeleri yatar. Önümüzdeki günlerde gündeme gelebilecek bir konu.

Bilim Kurulu’nun bugün üst düzeyde daha tedbirleri sıklaştıran bir önerisi oldu. Cumhurbaşkanımıza sunduk bununla ilgili açıklama bugün yapılmış olur.

Çin’den gelen ilaç ile ilgili daha önceki çalışmalar yoğun bakımdaki hastalar için daha uygun olacağı yönündeydi ama bizim gördüğümüz iki gün önce alınan kararla ilgili entübe hastalarla ilgili tercih ettik. Bu ilacın yoğun bakım dönemi öncesi faydasının daha fazla olduğunu gördük. Onunla ilgili ilaç algoritması değiştirilmiş oldu.

Koronavirüsün havada kaldığı ile ilgili araştırmanın detaylarını bilmiyoruz kapsamlı çalışmalar yok. Bulaşıcılık çok yüksek. Organları direkt etkileyen bir özelliğini şu ana kadar bilmiyoruz. Baka sayısının artmasıyla birlikte yapılacak analizlerle bunu söylemek mümkün. 

Testi özellikle semptomu olan hastalar için yapılması gerektiği ile ilgili bir algoritmamız var. Herkesin test yaptırma talebiyle bunun doğru olmadığını biliyoruz. Bu ortamda da şu an pozitif olan kişiler olabilir. Virüsü taşıyan kişiler potansiyel olarak her zaman olabilir. Konuyla ilgili arkadaşlar testlerini yaptırıyor. 1 bilim insanımızın pozitif olduğunu söyleyebilirim.

Önümüzdeki dönemde psikolojik ve sosyolojik yönüyle farklı bir kurulun oluşacağı bir hazırlık içindeyiz. Yeni bir kurulun hazırlığı içindeyiz. İki haftalık zaman diliminde yurt dışından gelenlerin içindeki umreci oranı yüzde 16, Avrupa'dan gelenlerin oranı çok yüksekti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER