Gündem

'Sahte ürün ticaretini önlemek için ÖTV indirimi şart'

Bütçenin en önemli gelir kaynaklarından olan sigara, alkol ve akaryakıt vergilerindeki büyük artışlar eğitimli kesimlerde de dahi olmak üzere kaçak ve sahte ürün tüketimini artırdı.

'Sahte ürün ticaretini önlemek için ÖTV indirimi şart'
24-05-2021 10:32

Yüksek vergi politikaları ve jeopolitik konum nedeni ile Türkiye'nin ne önemli sorunlarından biri haline gelen sahte ve kaçak içki, sigara ile akaryakıtta, merdiven altı üretimler sanayileÅŸme boyutuna geldi.

Sözcü'den Sayime BaÅŸçı'nın haberine göre, özellikle içki piyasasındaki dramatik vergi artışlarının sahte üretimi ve kaçakçılığı büyük oranda tetiklediÄŸi belirtilirken, burada sahte üretimlerin yüzde 30'luk bir payı aÅŸarak sanayileÅŸme noktasına geldiÄŸi tahmin ediliyor.

Yapılan araÅŸtırmalara göre, yasal satış fiyatlarına göre kaçak ve sahte sigara yüzde 46, alkol yüzde 52, akaryakıt ise yüzde 39 oranlarında daha ucuza satışa çıkarılıyor.

VERGÄ° Ä°NDÄ°RÄ°MÄ° ÖNLER

BahçeÅŸehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal AraÅŸtırmalar Merkezi tarafından gerçekleÅŸtirilen “Yasa Dışı ticaretin Analizi” raporu bu ürünlerdeki tabloyu ortaya koyarken, yaklaşık 2 yıllık araÅŸtırmaya imza atan Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, “Kaçak ve sahte ürün ticaretini önlemek için ÖTV indirimi ÅŸart. DiÄŸer taraftan vatandaşın gelirleri yüzde 80 artarsa yasal ürünlere geçiÅŸ saÄŸlanabilir. Sigarada yüzde 40, alkollü içecekte yüzde 39, akaryakıtta yüzde 35, cep telefonunda ise yüzde 40'lık fiyat düÅŸüÅŸlerinin de yaÅŸanması durumunda yasal ürünlerin tercih edileceÄŸi belirtiliyor” deÄŸerlendirmesini yaptı.

İnternet satışlarına dikkat

DiÄŸer taraftan Gümrük ve Ticaret MüfettiÅŸleri DerneÄŸi yetkilileri, internet ortamında artan yasadışı ticarete dikkat çekerek, uluslararası iÅŸ birliÄŸine vurgu yaptı. Piyasada yer alan kaçak her 10 telefondan 8'inin internet sitesinde satıldığını söyleyen MüfettiÅŸlik, bu konuda en büyük sorunun alışveriÅŸ siteleri ve sosyal mecralar olduÄŸunu belirtti.

EÄŸitimli kesim de sahte ve kaçaÄŸa yöneliyor

Efe Alkollü Ä°çecekler Hukuk ve Kurumsal Ä°liÅŸkiler Direktörü Tülay Aktan, sektörün en büyük sorununun merdiven altı üretim olduÄŸunu dile getirdi. “Sahtenin boyutu o kadar büyüdü ki sahte üretim sanayileÅŸti” ifadelerini kullanan Aktan, alkollü içkide üretimin yüzde 30'undan fazlasının sahte ürünlerden oluÅŸtuÄŸuna dair veriler olduÄŸunu dile getirdi. Bir ÅŸiÅŸe rakının yüzde 75'inin vergiden oluÅŸtuÄŸunu dile getiren Aktan, artık eÄŸitimli kesimin de sahte ve kaçak ürüne doÄŸru yöneldiÄŸini vurguladı. Mey Ä°çki Kurumsal Ä°liÅŸkiler Müdürü Ahmet YazıcıoÄŸlu ise fiyat artışlarının beklenti enflasyonuna göre yapılması ve yılda bir defalık fiyat artışlarının buradaki sorunu bir nebze de olsa çözeceÄŸini dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER