AsayiÅŸ

Seçimde usulsüzlük iddialarına Başsavcılıktan açıklama

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 31 Mart Yerel Seçimleri’nde sandıklarda usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin başlatılan soruşturmalara yönelik yazılı basın açıklaması yaptı. Açıklamada, iddialara konu belgelerin temin edildiği ve bu işlemlerde görevli kişilerin savunmalarının alınması için ifadeye çağrıldığı belirtildi.

Seçimde usulsüzlük iddialarına Başsavcılıktan açıklama
03-05-2019 14:54

Anadolu Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca 31 Mart Yerel Seçimleri’nde Maltepe, Kadıköy ve AtaÅŸehir’deki sandıklarda usulsüzlük yapıldığı iddialarına iliÅŸkin “görevi kötüye kullanma” ve “seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanun’un” ilgili maddelerince 32 ayrı soruÅŸturma baÅŸlatılmıştı. SoruÅŸturmaya iliÅŸkin Anadolu Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca yazılı basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, “2 Mayıs 2019 tarihinde muhtelif basın/yayın organlarında ’Ä°stanbul Anadolu Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca 31 Mart 2019 tarihli Mahalli Ä°dareler Genel Seçimleri kapsamında yapılan usulsüzlüklere iliÅŸkin 32 ayrı soruÅŸturma baÅŸlatılıp çok sayıda kiÅŸinin ifadeye çaÄŸrıldığı’ ÅŸeklinde haberler yer aldığı ve bu haberler esas alınarak çeÅŸitli yorumlar dile getirildiÄŸi görülmüÅŸ, kamuoyunun doÄŸru bilgilendirilmesi amacıyla aÅŸağıdaki ÅŸekilde açıklama yapılmasına gerek duyulmuÅŸtur” denildi.
31 Mart 2019 tarihli Mahalli Ä°dareler Genel Seçimleri kapsamında oyların sayımı, tutanaÄŸa baÄŸlanması, sonuçların sisteme girilmesi vb. iÅŸlemlerde çeÅŸitli usulsüzlükler olduÄŸundan bahisle seçimin ertesi gününden itibaren muhtelif zamanlarda vatandaÅŸlar, siyasi parti teÅŸkilatları ve Ä°lçe Seçim Kurulu BaÅŸkanlıklarınca yapılan ihbarlar üzerine 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 160. maddesi uyarınca soruÅŸturmalar baÅŸlatıldığı kaydedildi.
Ä°ddialara konu belgelerin temin edildiÄŸi ve bu iÅŸlemlerde görevli kiÅŸilerin de savunmaları alınmak üzere ifadeye çaÄŸrıldığı belirtildi. BaÅŸlatılan soruÅŸturmaların, ihbara konu olayların gerçekliÄŸini ortaya çıkarmaya özgü olarak ve kanunlarla savcılığa tanınan delil toplama yetkileri usulünce kullanılarak yürütüldüÄŸü vurgulandı.
Açıklamada, “Cumhuriyet BaÅŸsavcılığımız, mezkur soruÅŸturmalara iliÅŸkin görev ve yetkilerini, her zaman olduÄŸu gibi maddi gerçeÄŸi ortaya çıkarıp varsa sorumluluÄŸu bulunan kiÅŸiler hakkında gereÄŸine tevessül etmek amacıyla tarafsız ve mevzuata uygun biçimde yerine getirmekte olup, medyada yer bulan ve bu soruÅŸturmaların amacına dair yukarıda belirtilen yasal çerçeveyi aÅŸacak ifadeler içeren haber ve yorumlar gerçek dışıdır” ifadelerine yer verildi.
(Gamze Erdemir/Ä°HA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER