AsayiÅŸ

Selde telef olan hayvanlar felaketin boyutunu gözler önüne serdi

Sakarya’nın Kocaali ilçesinde şiddetli yağışın neden olduğu selde telef olan kanatlı hayvanların görüntüleri felaketin şiddetini bir kez daha gözler önüne serdi. Sel bölgesine giden Türkiye Kanatlı Hayvan Üreticileri Dernek Birliği Başkanı İrfan Demiray, “Bölgenin tamamında 500 bine yakın hayvan telef oldu" dedi.

Selde telef olan hayvanlar felaketin boyutunu gözler önüne serdi
25-07-2019 22:17

GeçtiÄŸimiz günlerde Sakarya’nın Kocaali bölgesinde baÅŸlayan yaÄŸmur ÅŸiddetini arttırması sonucu sel felaketi yaÅŸanmıştı. YaÅŸanan felakette birçok köy ve köy yolları ulaşıma kapandı. Köylerde yaÅŸayan vatandaÅŸlar ve bakmakta oldukları hayvanlar bölgede mahsur kalırken birçok tavuk ve benzeri hayvan telef oldu. Türkiye Kanatlı Hayvan Üreticileri Dernek BirliÄŸi BaÅŸkanı Ä°rfan Demiray ve yönetim kurulu yaÅŸanan sel felaketi bölgesinde bir dizi incelemelerde bulundu. Köylerdeki tavuk üretim çiftliklerindeki yaklaşık 500 bin telef oldu. Telef olan tavukları Kocaali Belediyesinin yardımlarıyla temizlemeye çalışan üreticiler, yaÅŸamış oldukları felakette kanatlı hayvanların hepsinin telef olduÄŸunu ve maddi yönden büyük bir zarara uÄŸradıklarını dile getirerek konuyla ilgili kurum ve kuruluÅŸlardan destek beklediklerini belirtti.

“500 BÄ°NE YAKIN HAYVAN TELEF OLDU”
Bölgede yaklaşık olarak 500 bin hayvanın telef olduÄŸunu söyleyen Türkiye Kanatlı Hayvan Üreticileri Dernek BirliÄŸi BaÅŸkanı Ä°rfan Demiray, "Kendime ait 200 binlik bir tesisim var. Yaklaşık bir hafta oldu. Geçen hafta PerÅŸembe günü buradaydık ve bugün tekrardan buradayız. Çalışmalarda devletimiz ÅŸuanda üzerine düÅŸeni yapıyor. Devletimiz, Belediyemiz araçlarını gönderdiler temizliklerini yapıyorlar. Bakanlığın belirlediÄŸi bir arazide çukurlar açılarak gerekli kurallara uygun bir ÅŸekilde telef olan hayvanlar gömülüyor. Bölgenin tamamında yaklaşık 500 bine yakın hayvan telef oldu" dedi.

"ÜZGÜNÜZ YEMEK YÄ°YEMÄ°YORUZ UYKU UYUYAMIYORUZ"
Ä°ÅŸletmesinde 160 bin hayvanın telef olduÄŸunu ve bu zararı kendi imkanlarıyla karşılayamayacağını söyleyen çiftlik iÅŸletme sahibi Murat SarıoÄŸlu, "Bölgemizde 500 bin hayvan telef oldu. Ä°ÅŸletmemizde ise 160 bin hayvanımız telef olmuÅŸtur. Sel felaketinin ilk gününden beri çalışmalarımız sürüyor. Kamyon ve kepçelerle temizlenen hayvanlar götürülüp belirtilen yerlere gömülüyorlar. Belediyemizde bizlere bu konuda yardımcı olmaktadır. Ancak halen daha bir yol kat edemedik. Ne desek bilmiyoruz ve biz bu konuda çok üzgünüz çokta maÄŸduruz. Çalıştığımız entegrelerden daha ses çıkmadı özellik benim çalıştığım Türkiye’nin en büyük entegresinde hiç bir ses yoktur. Bizim çalıştığımız entegreye tavuk olarak borcumuz 1 buçuk trilyon kadardır ve tesisimizde bulunan ekipman sıkıntımız ise 3 trilyon kadardır. Biz bu durumdan kendi sermayemizle ayaÄŸa kalkamayız. Biz devletten ve çalıştığımız entegreden yardım bekliyoruz. Bu bir afettir ve bu afette bize yardımcı olmalarını bekliyoruz. Baktığınızda ülkede 500 bin kanatlı hayvan yetiÅŸtirilmediÄŸi zaman tavuÄŸa zam gelecektir ister istemez ekonomiyi etkileyecektir. Çok üzgünüz yemek yiyemiyoruz uyku uyuyamıyoruz vatandaÅŸ olarak ÅŸahıs olarak bu durumdan altından kalkacağımızı düÅŸünmüyorum" diye konuÅŸtu.

"22 ADET TAVUK ÇÄ°FTLİĞİNDE YAKLAÅžIK 550 BÄ°N TAVUK TELEF OLDU"
Belediyenin, Tarım Ä°l MüdürlüÄŸünün ve ilçe müdürlüklerinin verdiÄŸi desteklerle bölgedeki telef olan hayvanlar için çukurlar açıldığını ve söylenen bio güvenlik ÅŸartlarının yerine getirilerek bu hayvanların imhaları gerçekleÅŸtirildiÄŸini dile getiren Veteriner Volkan TerzioÄŸlu, "22 adet tavuk çiftliÄŸinde yaklaşık 550 bin tavuk telef oldu. Bu süreçte bu afetin yaralarını sarmak hepimizin görevidir. Bu yaraları sararken de etrafa da sıkıntı vermeden ölen hayvanlarında güvenlik ÅŸartlarını yerine getirerek halletmemiz gerekiyor ki yaÅŸadığımız afet daha sonra kalanlara büyük bir sıkıntı oluÅŸturmasın. Belediyenin, Tarım Ä°l MüdürlüÄŸünün ve ilçe müdürlüklerinin verdiÄŸi desteklerle bölgedeki telef olan hayvanlar için çukurlar açılmış ve söylenen bio güvenlik ÅŸartları yerine getirilerek bu hayvanların imhaları gerçekleÅŸtirilmekte. Tesislerin etrafları kireçlenerek dezenfekte edilerek etraf için sıkıntı oluÅŸtura bilecek bütün unsurları ortadan kaldırıyor. Veteriner hekim boyutunda bakıldığında yaÅŸanan sıkıntılarında çevreye verilecek zararlarında kalıcı hale gelmemesi için gayret gösteriliyor" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
(Orkun Kaya /Ä°HA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER