Gündem

Seri katilin ‘Zodyak’ şifresi 51 yıl sonra çözüldü

ABD’de 1960 ile 1970’li yıllarda California eyaletinde seri cinayetler işleyen ve bugüne kadar yakalanamayan katilin o dönemde gazeteye ‘Zodyak’ imzasıyla gönderdiği şifreli mektupların kodları, 51 yıl sonra deşifre edildi.

Seri katilin ‘Zodyak’ şifresi 51 yıl sonra çözüldü
12-12-2020 14:32

ABD’de 1960 ile 1970’li yıllarda California eyaletinde seri cinayetler iÅŸleyen ve bugüne kadar yakalanamayan katilin o dönemde gazeteye ‘Zodyak’ imzasıyla gönderdiÄŸi ÅŸifreli mektupların kodları, 51 yıl sonra deÅŸifre edildi.

California eyaletinde 1960 ile 1970 yılları arasında San Francisco kenti ve çevresinde 37 kiÅŸiyi öldürdüÄŸü iddia edilen katilin, 51 yıl önce basına ‘Zodyak’ imzasıyla gönderdiÄŸi mektuplardaki kodların deÅŸifre edildiÄŸi açıklandı.

Katilin gönderdiÄŸi ilk ÅŸifreli mektup 1960’larda deÅŸifre edilmiÅŸ ve mesajda “Öldürmeyi seviyorum çünkü çok eÄŸlenceli” dediÄŸi anlaşılmıştı.

ŞİFRE ÇÖZÜCÜ DEŞİFRE ETTÄ°

Åžifre çözücü olarak çalışan David Oranchak, katilin gönderdiÄŸi diÄŸer ÅŸifreli mektuplar üzerinde uzun yıllar çalıştı ve 340 sembolden oluÅŸan kodları deÅŸifre ettiÄŸini açıkladı.

DeÅŸifre edilen katilin mesajlarda “Umarım beni yakalamaya çalışırken çok eÄŸlenirsiniz” ve “Gaz odasından korkmuyorum çünkü beni daha erken cennete gönderecek.

Çünkü artık benim için çalışacak kadar kölem var” dediÄŸi anlaşıldı. Virginia'da yaÅŸayan 46 yaşındaki Oranchak, 2006'dan beri Zodiac'ın kodları üzerinde çalışıyordu.

ZODIAC FÄ°LMÄ° ÇEKÄ°LMÄ°ÅžTÄ°

Zodyak katili, iÅŸlenen cinayetlerin basında yer almaya baÅŸlamasıyla Kasım 1969'da San Francisco Chronicle gazetesine içinde bir dizi sembol bulunan ÅŸifreli mektuplar göndermeye baÅŸlamıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER